Dr. Octavian Jurma: Cele 7 puncte slabe ale României în fața Omicron
În România au fost deja confirmate 8 cazuri de infectare cu Omicron, iar de aici și până la răspândirea comunitară va fi doar un pas. Valul 5 este așteptat în a doua jumătate a lunii ianuarie, estimează medicul și cercetătorul Octavian Jurma. Cum ne va afecta depinde de mai mulți factori. Specialistul a punctat pentru Click! 7 lucruri care ne fac vulnerabili în fața noii variante de COVID.
Am putea ajunge la 25.000 de cazuri pe zi
Varianta Omicron va fi dominantă în țara noastră cel mai târziu la începutul lunii ianuarie, iar valul infectărilor începe după alte două săptămâni. În cel mai optimist scenariu, am putea avea un maxim de 15.000 de cazuri pe zi, însă dacă nu luăm măsuri stricte de protecție, putem ajunge chiar și la 25.000 de infectări într-o singură zi. „Epidemiologic, este simplu să facem prognosticuri. Depindem însă de măsurile pe care le vor lua autoritățile”, spune dr. Octavian Jurma. Și nu doar de CE măsuri vor lua, ci și CÂND le vor lua. Dr. Maria Van Kerkhove, epidemiolog în cadrul OMS, recomandă să acționăm încă de acum: „Acest virus este formidabil. Nu așteptați! Dublați eforturile de a reduce răspândirea, creșteți rata de vaccinare! Acum, nu peste câteva săptămâni!”.
Deocamdată, România este pe val descendent și se relaxează. Oamenii sunt fericiți că au primit mai multe libertăți, au cam uitat de pandemie și se pregătesc pentru sărbătorile de iarnă. Este doar unul dintre motivele pentru care suntem vulnerabili în fața noului val. Iată lista dezavantajelor, conform specialistului!
Cele 7 puncte slabe ale României în fața noului val
1. Avem o rată scăzută de vaccinare. La aproape un an de la debutul campaniei de vaccinare, doar 46,3% din populația eligibilă (peste 12 ani) este imunizată. Au schemă completă 7,6 milioane de români și 1,7 milioane au făcut doza trei.
2. Nu testăm suficient, nu facem anchete epidemiologice, nu izolăm. Au fost nenumărate situații de persoane infectate, găsite la petreceri, în comunitate.
3. Certificatul verde, prea puțin folosit. El încurajează vaccinarea și îi face pe oameni mai responsabili.
4. Avem o populație îmbătrânită. Chiar dacă Omicron afectează într-o mai mare măsură tinerii, nu îi ocolește pe vârstnici, care sunt cei mai vulnerabili.
5. Vremea rece. În Africa de Sud, cu toate că e vară, numărul cazurilor este în creștere accelerată. Vă imaginați cum ar putea crește la noi, în sezonul rece, când oamenii petrec mai mult timp unii cu alții, la interior?!
6. Ne așteaptă o perioadă a socializărilor. Potrivit medicului Octavian Jurma, cea mai mare problemă o ridică petrecerile de Revelion. „Crăciunul, de obicei, îl petrecem în familie, însă Revelionul îl facem în restaurante și pensiuni, în aglomerații stradale, cu persoane din afară, prieteni sau necunoscuți. Bisericile sunt și ele mai frecventate în perioada sărbătorilor. Toate acestea cresc riscul răspândirii virusului”.
7. Medicii nu au apucat să-și revină după valul 4, sunt epuizați, resursele au fost întinse la limită. Iar valul Omicron, odată început, va evolua extrem de rapid.
Avantajele noastre în fața Omicron
· Pe de cealaltă parte, avem avantajul că suntem mulți trecuți prin boală, după valul care abia se liniștește.
· Am luat deja măsuri restrictive la graniță pentru românii nevaccinați care vin acasă de sărbători.
· Am început testarea elevilor, în școli.
· Avem 50% din populație în mediul rural, unde interacțiunea nu e atât de mare ca în marile aglomerări urbane.