Dubrovnik, un tărâm de basm

29 septembrie 2009 15:48   Actualitate
Ultima actualizare:

Oraşul Dubrovnik, aşezat în sudul extrem al Croaţiei, pe coasta Dalmaţiei, este port la marea Adriatică. Povestea aşezării este pe cât de tumultuoasă, pe atât de fascinantă. Vă vine să credeţi că încă din 1272, exista un plan urbanistic, iar în următoarele două secole s-a deschis o farmacie, un azil de bătrâni, un orfelinat şi un spital.

Cu aproape un secol înainte de descoperirea Americii, aristocraţii din Dubrovnik au abolit sclavia şi comerţul cu sclavi, adoptând şi un nou steag: o bucata de pânză albă, pe care au scris cuvântul latin Libertas (libertate). Totuşi oraşul, cu idealuri înalte, a fost atacat şi cucerit, pe rând, de către ruşi, francezii lui Napoleon, nazişti şi iugoslavii lui Tito. Ultimul conflict s-a desfăşurat la începutul anilor '90, după ce Croaţia a devenit independentă.

George Bernard Shaw scria în 1929 despre Dubrovnik: "Cine caută raiul pe Pământ, să vină la Dubrovnik". Deşi mai puţin cunoscut decât alte locaţii din Balcani, oraşul a intrat în patrimoniul UNESCO. Bastioanele, turnurile de apărare, precum şi zidul de apărare, construite în secolul al XIII, i-au adus această recunoaştere.

Nu numai zidurile au adus oraşului Dubrovnik sub protecţia UNESCO, ci şi clădirile sale care poartă amprenta vechilor stiluri arhitecturale: mănăstirea şi biserica dominicană, construite în secolele XIV-XV, portalul nordic, construit în 1419, în stil romanic cu detalii gotice, palatul Sponza în stil gotic-renascentist, terminat în 1521. Trebuie amintită şi biserica Sf. Vlaho (anii 1700, stil veneţian-baroc), dedicată sfântului patron an oraşului Dubrovnik.

În ciuda istoriei şi a aspectului său, Dubrovnik reuşeşte să ţină pasul cu vremea şi să ofere turiştilor şi alte atracţii, mai moderne: sporturi acvatice, plaja (chiar sub zidurile oraşului), piscine, terenuri de sport, concerte şi festivaluri. Festivalul de vara din Dubrovnik are loc în lunile iulie şi august, de 60 de ani. În peste 70 de locuri din oraş, se susţin concerte, spectacole folclorice, spectacole de teatru, opera şi dans.

Deşi e o destinaţie magnifică, nu e deloc scumpă. Preţurile sunt pentru toate buzunarele: la hoteluri încep de la 35 de euro în hotel de două stele, ajungând  până la 200 de euro pe noapte la 5 stele într-un hotel la marginea mării, iar la hosteluri poţi găsi cazare şi la 10 euro

Mai multe