După ape, îi lovesc bolile

5 iulie 2010 16:54   Actualitate
Ultima actualizare:

Înconjuraţi de ape, rămaşi fără acoperiş deasupra capului, fără mâncare şi apă de băut, oamenii din zonele inundate au de înfruntat şi pericolul izbucnirii bolilor infecţioase.

Citeşte şi:

Ţara se îneacă, preşedintele se ceartă cu sinistraţii - VIDEO

Vezi aici cum se implică Andreea Marin şi Mihaela Rădulescu în ajutorul sinistraţilor!

Foştii sinistraţi din Banat: "Inundaţiile din Moldova sunt uşoare. La noi a fost mult mai grav"

Boc: «Militarii trebuie să-şi facă datoria la inundaţii, chiar dacă li se taie din salarii!»

Durere cumplită în sufletele oamenilor care şi-au văzut casele luate de şuvoaiele nestăvilite. Disperare şi neputinţă pentru cei care i-au pierdut pe cei dragi în apele tulburi şi furioase, ieşite din matcă.

Imagini de coşmar, care de câteva zile ne dau fiori. Pe lângă nenorocirea care s-a abătut asupra lor, acum, săracii oameni sunt şi în calea bolilor. Medicii infecţionişti avertizează că epidemiile pot izbucni oricând.

Enterocolita se manifestă prin scaune diareice, febră, dureri abdominale, vărsături şi greaţă.

Dizenteria poate cauza o formă de diaree foarte gravă.

 Hepatita A sau „boala mâinilor murdare" are ca simptome: oboseala, urina de culoare închisă, icterul, lipsa poftei de mâncare, scaune diareice şi vărsături.

Au noroi în case

Acolo unde apele s-au retras, casele oamenilorau rămas pline de mâl

Mănâncă de pe jos

Necăjiţi, oamenii se mulţumesc şi cu o coajă de pâine

Peste 800 de copii au fost vaccinaţi

Medicii din judeţele în care s-au produs inundaţii au început vaccinarea populaţiei împotriva bolilor infecţioase. Astfel, Ministerul Sănătăţii a trimis peste 1.500 de doze de vaccin antitetanic. La nivel naţional, au fost vaccinate 11 persoane adulte, împotriva hepatitei şi 111, antitetanic.

De asemenea, peste 800 de copii au fost imunizaţi împotriva difteriei şi a tetanosului. În plus, au fost distribuite peste 100.000 de tablete clorigene şi 449 kg de clorură de var, pentru dezinfecţia apei din fântâni.

Spală cu apă de ploaie

Sinistraţii încearcă din răsputeri să-şi păstreze măcarhainele curate

Dunărea, la cote-record

Dunărea nu le dă pace locuitorilor de la Feteşti, până la Tulcea. Situaţia a devenit critică în ultimele 24 de ore, fiind depăşite cotele istorice înregistrate în 2006.

Debitele crescute ale fluviului pun în pericol digurile din secţiunile Feteşti-Brăila-Galaţi-Tulcea şi din Delta Dunării. Conform prognozei, se estimează că Dunărea, pe sectorul Feteşti-Brăila-Galaţi, va depăşi, în zilele de 8-9 iulie, debitul de 16.000 mc/s.

Prioritatea o reprezintă apărarea municipiului Galaţi. Astfel, ieri, a început construirea unui dig înalt de un metru şi jumătate, pe o lungime de 4,5 km. 1.400 de militari muncesc timp de 36 de ore să realizeze stăvilarul în calea apelor.

Galaţi- 7.000 de locuitori, în pericol

1.400 de oameni lucrau de zor, ieri, pentru a salva digul ce apără Portul şi cartierul Valea Oraşului din Galaţi. Veniţi din toată ţara, voluntarii, jandarmii şi pompierii, umpleau sacii cu nisip şi scoteau apa infiltrată pe faleză, totul pentru a salva cele peste 7.000 de suflete din zonă.

Dunărea a înregistrat la Galaţi o cotă de 676 cm (cu 76 cm peste cota de inundaţie) şi un debit de 16.055 metri cubi/secundă, motiv pentru care s-a dispus construirea digului.

Vezi aici imagini cu inundaţiile din Moldova!

Brăila- Fluviul cotropeşte oraşul!

Dunărea a atins un nou maxim istoric, 709 centimetri, a inundat sediile firmelor de pe Faleză, ajungând până la Căpitănie. Pompierii şi jandarmii, dar şi angajaţii arendaşului Culiţă Tărâţă muncesc în Insula Mare a Brăilei pentru supraînălţarea digului care să apere culturile.

Mai multe