Dynamo a promis cititorilor Click! că va merge pe apă în România

13 octombrie 2012 16:53   Actualitate
Ultima actualizare:

La debutul celui de al doilea sezon al emisiunii „Dynamo şi magia imposibilului” difuzat de postul Discovery, magicianul britanic Dynamo a acordat în exclusivitate un interviu ziarului numărul 1 în România, Click! Mai mult decât atât, el a promis că „la un moment dat va merge pe Dunăre şi în România, chiar dacă are 800 de metri lăţime”.

Click!: Dynamo, o să încerci să traversezi Dunărea, în România, aşa cum ai traversat Tamisa? Vezi că are 800 de metri lăţime...

Dynamo: Da, am mai făcut aşa ceva - dar evident, doar aici, în Anglia. Nu văd de ce nu ar fi posibil. De fapt, eu n-am ajuns niciodată în România, dar mi-ar face plăcere să vin şi să încerc aşa ceva, la un moment dat. Mai ales în România, aş vrea să ajung.

Deci o putem lua ca pe o promisiune...

Va fi un act de magie cu siguranţă. Am făcut-o o dată cu siguranţă, o pot face şi a doua oară. Rămâne de văzut când şi dacă se va întâmpla cu adevărat...

Crezi că numerele tale sunt mai bune decât ale altor magicieni precum David Blaine sau Chris Angel? De ce?

Ceilalţi magicieni fac fiecare ce vor ei, iar eu fac ce vreau eu. Nu cred că suntem unii mai buni sau mai puţin buni decât alţii... Cu toţii facem magie şi o facem foarte bine. Eu nu consider că aş fi în competiţie cu nimeni.

Care este cea mai mare provocare pentru tine ca magician? Să evadezi dintr-un mormânt precum Houdini, să stai foarte mult timp sub apă...?

Genul ăsta de numere nu sunt neapărat stilul meu. Magia mea este făcută să amuze lumea, nu să o şocheze. De exemplu în sezonul acesta al emisiunii mele voi coborî de pe o clădire din Los Angeles fără să fiu legat de nimic, dar experienţa e mai mult uimitoare decât şocantă.

De ce ţi-ai luat numele de “Dynamo” şi dacă există vreo legătură între magie şi această poreclă a ta?Mi-am ales această poreclă fiindcă acum mai mulţi ani, în timp ce dădeam un spectacol la Hotelul Hilton din New York, cineva din sală a ţipat: “Tipul ăsta e un “dynamo” (dinam) !”. După o vreme, când m-am decis să trec la profesionism, mi-am amintit de acel cuvânt, m-am uitat într-un dicţionar şi am descoperit că un dinam e un mic generator care produce rezultate electrizante impresionante. Cred că mulţi oameni asta simt când îmi urmăresc numerele de magie. Când mă vezi doar pe mine, un tip mic de statură, nu prea te aştepţi să fiu în stare de cine ştie ce magie, dar pe urmă vezi un spectacol cu adevărat electrizant ! Sau cel puţin aşa sper eu, că spectacolele mele sunt electrizante. Eu asta încerc să fac.Cum şi când ai început să te gândeşti să devii magician ? Ce anume te-a împins spre acest domeniu ? Şi de ce faci acest lucru acum?

Primul care m-a împins spre acest domeniu a fost bunicul meu. Era şi el un fel de magician – nu se ocupa de magie ca profesionist, ci doar aşa, de amuzament. La şcoală se luau unii şi alţii de mine, iar bunicul m-a învăţat nişte tehnici de magie prin care să le deturnez atenţia bătăuşilor. Apoi, după o vreme, am început să exersez diverse trucuri pe care mi le arăta el şi mi-a plăcut ce reacţii stârneam în rândul celor care mă priveau. Aşa încât m-am apucat să perfecţionez ceea ce făceam, ca să trec de la nivelul de metodă de apărare spre cel de spectacol propriu-zis. În scurt timp am devenit cu adevărat dependent de magie – entuziasmul pe care îl stârneam, reacţiile pe care le declanşam publicului, sentimentul pe care îl trăiam când dădeam un spectacol… Anii au trecut şi mi-am dat seama că asta este meseria pe care îmi doresc să o fac tot restul vieţii. 

Super! Cum te descurci într-o situaţie de criză ? De pildă, când un număr de magie nu merge aşa cum ar trebui?De multe ori, improvizez din mers. Ştiu unde vreau să ajung cu un anumit număr de magie, dar uneori lucrurile nu merg conform planurilor mele. Dacă observ o asemenea situaţie, pentru că oamenii care mă urmăresc nu ştiu exact ce trebuie să se întâmple, pot să modific, să mă orientez către altceva, astfel încât publicul să vadă totuşi ceva uimitor, chiar dacă nu e exact ce mi-am propus eu să fac la început. Secretul constă în elementul-surpriză. Sunt ca un comic care apare pe scenă şi, chiar dacă are probleme – în cazul în care e un profesionist adevărat – găseşte întotdeauna o replică bună, cu care îşi revine. Aşa am şi eu “magia mea” cu care “îmi revin” şi ies întotdeauna la liman.

Unii îşi spun “magicieni”, alţii – “iluzionişti”. Consideri că există vreo diferenţă între aceşti doi termeni? Şi tu ce anume te consideri – un magician sau un iluzionist? 

Personal, nu văd prea mari diferenţe între cele două noţiuni. După părerea mea, un iluzionist este cel care urcă pe scenă - de pildă, în Las Vegas, pentru un spectacol. Cei mai mulţi dintre cei care se autointitulează « magicieni » sunt cei care fac numere de magie stând foarte aproape şi interacţionând personal cu publicul. Dar eu nu mă plasez neapărat în niciuna dintre aceste categorii, fiindcă eu combin multe elemente diverse în spectacolele mele. Folosesc elemente de dans, din diverse forme de artă şi culturi. Aşa încât cred că... În fond, lumea îmi spune “Dynamo”, deci exact asta vede publicul meu: magia lui Dynamo. 

Am putea discuta puţin despre spectacolul tău? La ce fel de surprize ne putem aştepta din partea ta, în viitor ? Care va fi următorul tău pas? Poţi să ne dai un indiciu?

În sezonul al doilea, care va începe în curând la voi, sunt mai multe moment incredibile la care trebuie neapărat să vă uitaţi ! Unul dintre ele este când cobor pe lateralul clădirii Los Angeles Times. Cred că a fost cel mai înfricoşător lucru pe care l-am făcut vreodată până acum.   A fost foarte periculos. Mie îmi e puţin teamă de înălţimi, aşa încât a fost important pentru mine să îmi înfrunt propriile spaime, făcând acest număr incredibil. Cred că partea bună cu acest al doilea sezon a fost că, după primul sezon al programului, lucrurile au luat-o uşor razna pentru mine, din cauza succesului de care s-a bucurat programul.

Numerele tale implică şi multă psihologie... De pildă, care e tehnica ta preferată prin care să distragi atenţia cuiva? 

Cred că ochii mei... Mă uit într-un anumit fel. Le arunc oamenilor “privirea Dynamo” (râde). De obicei, cu asta rezolv problema. Deja am discutat despre faptul că trebuie să îmi construiesc o relaţie cu oamenii şi, după cum ştii, contactul vizual e cel mai important lucru când faci asta. Deci evident e ceva legat de ochii mei. Din fericire, am moştenit ochii frumoşi ai mamei mele, deci ei trebuie să-i mulţumesc pentru această magie. Cred că există idei greşite referitoare la modul în care le putem distrage atenţia celor din jur... De fapt, cei mai buni artişti din domeniu fac cele mai dificile numere chiar sub ochii publicului.Care ar fi cele mai importante calităţi pe care trebuie să le ai, ca să devii un mare iluzionist?

Dacă vrei să devii un artist profesionist foarte bun, indiferent de domeniul în care lucrezi, ai nevoie de anumite calităţi. În primul rând, trebuie să-ţi placă ceea ce faci. Dacă ţie nu-ţi place ce faci, nici publicului tău n-o să-i placă. Şi, în al doilea rând, trebuie să te dedici artei tale, fiindcă dacă vrei să fii bun în ceva trebuie să dedici mult timp şi energie acelui domeniu – deci trebuie să faci multe sacrificii ca să te perfecţionezi.  Dar cel mai important este să fii tu însuţi, să te implici total şi autentic în ceea ce faci. Să nu încerci să devii o clonă a unei alte persoane, fiindcă atunci nu vei atinge niciodată cel mai bun nivel posibil pentru tine, ci vei fi doar o copie de mâna a doua a altcuiva.

Câţi ani de pregătire ai avut tu nevoie ca să devii un maestru în meseria ta.

Eu încă învăţ... Trăiesc de 29 de ani – şi în fiecare zi învăţ tot mai mult şi mai mult. Ar fi cumplit să ajung într-o bună zi să mă consider un maestru perfect în ceea ce fac. Ăsta ar fi sfârşitul carierei mele.

In ce fel te-a ajutat magia în timpul şcolii generale sau liceului? Impresionai fetele?

Da, a fost ciudat, fiindcă pe de o parte, magia i-a împiedicat pe alţii să se mai ia de mine, iar pe de altă parte, a atras asupra mea un tip de atenţie pozitivă. Fete care în mod normal nici nu m-ar fi băgat în seamnă veneau să stea de vorbă cu mine... Deci cred că doamnelor le plac asemenea trucuri.

Care crezi tu că ar fi locul magiei tale ? Într-o zonă care ţine de teatru ? La TV ? Într-un spectacol de tipul celor de la Las Vegas ? Sau se potriveşte la fel de bine peste tot ?

Cred că se poate face magie oriunde. La început, era mai potrivit să faci aşa ceva într-un teatru. Dar pe urmă lumea a evoluat, oamenii nu prea mai merg la teatru acum. Avem Internetul, sute de canale TV... Avem festivaluri... Deci cred că e important să luăm magia şi să o aducem în faţa oamenilor, în loc să aşteptăm ca oamenii să vină în căutarea magiei.

Când inventezi un truc nou, ce obiectiv îţi propui ? Să uimeşti şi să năuceşti publicul ? Sau să faci progrese în arta magiei ?Sincer să fiu, mă gândesc câte puţin la amândouă. Întotdeauna încerc să creez numere noi, pe care să nu le mai fi văzut nimeni niciodată, adică pe care să nu le mai fi făcut niciun alt magician înaintea mea. Pe de altă parte, evident că îmi doresc şi să îmi uimesc publicul. Vreau să fac ceva ce va stârni genul ăsta de reacţii, va face oamenii să se minuneze... Aşa cum mă minunam şi eu pe vremea când bunicul meu îmi arăta diverse numere de magie... Pe atunci, mi se părea că bunicul e un fel de supererou. Iar acum, într-un fel, aş vrea să stârnesc şi eu aceeaşi reacţie în sufletele celor care mă privesc – chiar dacă reacţia va dura doar o fracţiune de secundă. Aş vrea să fac oamenii să zâmbească şi să se gândească: “Oare cum a făcut chestia asta ?!” Pentru mine, la asta se reduce totul.

Unde îţi găseşti surse de inspiraţie ? Creezi tu singur toate aceste numere de magie ? Sau ai o echipă întreagă care lucrează pentru tine ?Dynamo:    La început, principala mea sursă de inspiraţie a fost bunicul meu, însă de-a lungul anilor mi-am găsit diverse alte surse: filme pe care le-am văzut, oameni pe care i-am cunoscut... Uneori, primesc idei noi chiar în timpul spectacolului. De pildă, la un moment dat făceam un număr în care băgam monede în sticle. Într-o zi, un tip m-a întrebat: “Ai putea să faci asta şi cu telefonul meu mobil ?” Şi atunci i-am băgat şi telefonul într-o sticlă. Aşa s-a născut unul dintre cele mai comentate numere de magie ale mele. Deci vedeţi, inspiraţia vine din multe direcţii. De-a lungul anilor însă, mi-am format un grup de prieteni apropiaţi şi, de multe ori, când am câte o idee nouă, le cer părerea şi lor. Uneori, îmi spun de-a dreptul: “Dynamo, e o prostie !”, dar alteori îmi spun: “Da, sună bestial ! Categoric ar trebui să încerci asta !” E important că am o echipă bună în jurul meu, fiindcă mă ajută să filtrez ideile pe care le am, să dau deoparte ideile proaste şi să le păstrez doar pe cele bune. Chiar dacă mie o anumită idee mi se pare bună, e posibil ca ea să nu li se pară bună şi altora, aşa încât e foarte important să o verific înainte să o pun în aplicare.

Faci lucruri incredibile şi îţi surprinzi tot timpul publicul cu câte ceva... Dar ce anume te-ar putea surprinde pe tine ?  Pe mine mă surprind multe lucruri. De pildă, sincer să fiu, mă surprind reacţiile oamenilor. Fiecare persoană din public are câte o reacţie diferită şi nu ştiu niciodată la ce să mă aştept. De aici vin surprizele mele. De curând, am devenit unchi. Sora mea are o fetiţă, iar fratele meu are un băieţel – iar unele dintre gesturile mici pe care le fac nepoţeii mei mă iau prin surprindere şi mi se par uimitoare.

Cum îţi petreci timpul liber ?

Mă uit la filme – în special despre supereroi, fiindcă ei mă inspiră. În plus, îmi place să şofez, îmi place să fac excursii lungi cu maşina. De multe ori, când pleci la un drum lung, se produc momente magice – şi totul se transformă într-o călătorie magică. Uneori mă duc la curse şi conduc foarte repede nişte supermaşini. Alteori stau acasă şi să mă relaxez, fiindcă de multe ori sunt plecat pentru spectacolele mele. Uneori îmi place să zac în pat, să nu mă dau jos din pat toată ziua, ci doar să zac aşa, prin casă... În apartamentul meu am o masă de biliard şi un joc mecanic, aşa încât pot să-mi invit prietenii să facem o partidă de biliard sau de “Street Fighter”.

Dynamo, ne-ai putea spune ceva despre viaţa ta personală ? Ai o iubită ? Spune-ne un detaliu despre viaţa ta intimă, personală... O plăcere vinovată...

Să mă gândesc... Ce înseamnă o plăcere vinovată ? Cred că în viaţa mea personală una dintre plăcerile vinovate despre care vorbeşti ar fi să mă uit prea mult la televizor, la program de tip reality. Trebuie să mă uit mai mult la Discovery Channel, ca să pot învăţa câte ceva. Aşa aş învăţa mai multe lucruri importante şi valoroase decât pot să învăţ din programele astea TV prosteşti, de tip “reality”, din care oricum avem atât de multe în acest moment...

Crezi că oamenii ar fi ajuns să te venereze dacă făceai asemenea numere de iluzionism în istoria antică ?

Posibil. Nu cred că mi-aş dori neapărat aşa ceva... Dacă oamenii mă urmăresc pe Twitter, eu mă declar mulţumit (râde). 

Care e cel mai dificil aspect al unui număr de iluzionism ? Să îţi vină o idee sclipitoare ? Sau să faci un asemenea număr, aplicând ideea ?

Asta e o întrebare dificilă... Cred că răspunsul ar fi o combinaţie a celor două variante, fiindcă degeaba ai o idee excelentă dacă nu o poţi pune în practică. Ideea prinde viaţă abia când o pui în aplicare. De pildă, când mi-a venit ideea să traversez Tamisa păşind pe apă – am făcut asta în primul sezon al programului – aveam doar 14 ani, însă am reuşit să-mi pun ideea în aplicare abia la 28. Dacă n-aş fi făcut niciodată asta, ar fi rămas doar o idee – care poate ar fi fost uitată. Dar fiindcă am pus-o în aplicare, abia acum a devenit un număr de magie spectaculos.

Ne poţi spune câte ceva despre tine ? Ce fel de persoană eşti ? Ce fel de familie ai ?

Mă consider un tip normal, genul de englez din nordul ţării... Viaţa mea de familie n-a fost întotdeauna cea mai simplă din lume. Mama mea m-a crescut singură... Când eram eu mic, avea doi iubiţi – şi niciunul nu mă simpatiza foarte tare. Dar mă simt recunoscător pentru că l-am avut alături pe bunicul meu. El a fost modelul meu în viaţă şi cred că el m-a ajutat să ajung ceea ce sunt astăzi. Evident, în viitor aş vrea să îmi întemeiez şi eu o familie a mea... Vreau să am copii şi să fiu alături de ei - nu departe, aşa cum a fost tatăl meu pentru mine...

Dacă ai putea cu adevărat să faci magie, ce anume ai schimba în lumea noastră ?

Cred că, dacă aş putea să am o singură dorinţă care să mi se împlinească, ar fi ca toţi oamenii din lume să ducă o viaţă bună... E foarte trist să ştii că există pe lume locuri unde oamenii nu au locuinţe, nu au apă curentă, nu au suficienţi bani sau suficientă mâncare cât să trăiască... În schimb, există oameni atât de bogaţi, încât dacă ar dona doar o parte din averea lor, fiecare om din lume ar avea câte ceva. Cred că lumea nu e prea corect împărţită. Există o anumită ierarhie în care nu cred... Înţeleg de ce există această ierarhie, dar nu sunt neapărat de acord cu ea şi nu cred că aşa ar trebui să stea lucrurile. În fond, cu toţii suntem oameni şi cu toţii ar trebui să avem aceleaşi drepturi. Deci asta aş schimba: aş dărui fiecărui om din lume o viaţă bună.

Există vreun loc deosebit unde ţi-ai dori să faci magie ? Sau un obiect anume cu care ai vrea să faci un număr de magie ? Ai vreo dorinţă de genul ăsta?

Dynamo:    Sunt un fan înrăit al rapper-ului Eminem. Mi se pare un om foarte interesant. E un mare fan al revistelor de benzi desenate şi al supereroilor, ca şi mine. Aşa încât ar fi foarte interesant să mă întâlnesc cu el şi să discutăm despre aşa ceva. Deci pe lista mea de dorinţe se află în mod sigur o întâlnire cu Eminem!

Dynamo (născut Steven Frayne, pe 17 decembrie 1982, în oraşul Bradford) este un magician englez, cunoscut pentru numeroasele sale apariţii în media şi în documentarul "Dynamo şi magia imposibilului". A învăţat să facă numere de magie de la bunicul lui şi s-a perfecţionat făcând mai multe călătorii la New Orleans. Pe 25 iunie 2011 a fost fotografiat în timp ce părea să păşească pe apă, traversând Tamisa în faţa Palatului Westminster.

Mai multe