Ea trăieşte cu ficat de copil

17 ianuarie 2011 21:06   Actualitate
Ultima actualizare:

După cinci ani de chinuri, o tânără din Piteşti a fost salvată de un copil de doar patru anişori. Ionela Zavragiu trăieşte, de câteva zile, cu ficatul lui Denis, băieţelul mort într-un accident rutier la Lugoj.

A trăit un calvar în ultimii cinci ani, iar acum reuşeşte să supravieţuiească cu ajutorului unui băieţel de patru ani. Tânăra de 34 de ani a scăpat de ficatul său bolnav, după ce medicii de la Institutul Fundeni i l-au înlocuit cu cel al lui Denis, copilaşul mort în accidentul din Lugoj.

În urmă cu aproape două săptămâni, Denis era în maşina tatălui său, când acesta a intrat sub roţile unui TIR. Soarta a făcut ca micuţul să fie rănit grav. La câteva zile, când nimic nu se mai putea face, familia a hotărât ca Denis să fie deconectat de la aparate şi astfel să i se poată recolta inima, rinichii şi ficatul.

Micul cord a ajuns la o fetiţă din Reghin, iar rinichii la doi băieţei, din Târgu Secuiesc şi Baia Mare. Dacă celelalte organe au fost transplantate tot unor copii, ficatul, însă, a ajuns la un adult. Pentru că avea doar vreo 50 de kilograme, iar corpul său putea accepta un ficat de doar 730 de grame, Ionela a fost salvată.

Tânăra a stat pe masa de operaţie circa 5 ore, timp în care echipa de medici a Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic a Institutului Fundeni, i-au „ataşat" noul organ. Acum, Ionela mai are de stat în spital ceva vreme, dar medicii spun că vor fi probleme. Alături de ea, în spital au stat zi şi noapte când soţul, când mama tinerei. Slăbită şi cu o voce firavă, tânăra nu face decât mulţumească. Întâi părinţilor lui Denis, apoi medicilor.

„Le mulţumesc enorm. Ştiu că este o mare durere pentru ei, dar le promit că nu voi uita niciodată că trăiesc datorită lui. Abi aştept să-mi strâng în braţe propriul copil. Când mă voi recupera o să încerc să şi merg la acea familie să le pot mulţumi personal", ne-a spus Ionela, de pe patul de spital.

«Ficatul e singurul organ care creşte»

Prof. Dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic a Institutului Fundeni: „Operaţia nu s-ar fi putut face dacă dimensiunile organului nu erau suficiente. Corpul îl acceptă dacă există o compatibilitate, doar că trebuie să fie o anumită proporţie între greutatea organului şi greutatea corporală a pacientului. Orice organ transplantat trebuie să aibă cel puţin 1% din greutatea pacientului. În acest caz, ficatul avea 730 de grame, iar pacienta 50 de kilograme, mai mult de 1%, deci operaţia nu a fost o problemă. Sigur că, momentan, organul este mic, dar ficatul este singurul care creşte şi are proprietatea de a se regenera în timp. Acesta organ va ajunge la dimensiunile unui organ de adult".

Despre acelaşi caz:

Inima lui Denis bate acum în pieptul Cameliei (3 ani)

Citeşte despre un alt caz cutremurător:

Femeia care a «înviat» ar putea muri din cauza nepăsării - VIDEO

S-a întors din lumea cealaltă şi povesteşte. „Era întuneric. Îmi era frică”

Mai multe