«Era să nasc în focul de la maternitate» FOTO/VIDEO

17 august 2010 18:37   Actualitate
Ultima actualizare:

Bucurie transformată în agonie! Stări prin care mămicile internate la „Giuleşti" au trecut în doar câteva ore. Venirea pe lume a copilului le-a adus spaimă în loc de fericire. Trei dintre cele peste 60 de femei internate la Spitalul Giuleşti au fost transferate luni seară, de urgenţă, la Spitalul Filantropia unde au devenit mame, la câteva ore după tragedia de la Giuleşti.

I-a venit sorocul şi a chemat Ambulanţa să o ducă la spital. Nu stabilise dinainte unde va aduce pe lume cel de-al doilea copil. Soarta şi dorinţa celor de pe Ambulanţă au făcut ca Nicoleta Dobrea, o bucureşteancă de 30 de ani, să ajungă într-un salon al Spitalului Giuleşti.

«Abia ajunsesem la spital. Aveam deja contracţii. M-au dus în sala de naşteri şi la un moment dat am auzit nişte ţipete de femei. Cred că erau asistentele. Se simţea miros înţepător de fum. Nici nu mai puteam să respir. Nu mai înţelegeam nimic. M-au pus repede pe o targă şi am văzut că mă scot din spital. Afară am realizat că s-a întâmplat ceva rău. M-au dus la Spitalul Filantropia unde am născut după două ore de travaliu», şi-a adus aminte clipele de coşmar pe care le-a trăit.

Citeşte şi:

«Nu se auzea nici un scâncet de copil» FOTO/VIDEO

Imagini şocante din salonul în care au ars bebeluşii! FOTO

Pruncii arşi de vii nu pot fi înmormântaţi creştineşte!

Au ars de vii in maternitate - FOTO/VIDEO

Asistenta responsabilă de la Maternitatea Giuleşti e în stare de şoc

Unii bebeluşi aveau malformaţii de cord congenitale grave

Incendiul, declanşat de o improvizaţie la circuitul electric

Dezastrul de la Maternitatea Giuleşti: încă un bebeluş a decedat

Nicoleta a adus pe lume un băieţel de 2,800 kilograme, perfect sănătos. Pe Mario îl mai aşteaptă acasă o surioară în vârstă de trei anişori.

«Am vorbit cu fetiţa care mă întreba plângând daca a ars bebe. I-am spus că suntem bine. Acum îmi dau seama că puteam să nasc printre flăcări. Ştiu că o fată nu a mai rezistat şi a născut acolo. Aşa printre geamurile sparte, iar doctorul era plin de funingine din cap până-n picioare», ne-a mai spus tânăra mămică.

În acelaşi timp cu Nicoleta, la Spitalul Filantropia au mai ajuns şi alte tinere. Gina Stan şi Georgeta Beşliu au trăit aceeaşi spaimă. Încă în stare de şoc, tinerelor, în vârstă de 25 de ani, respectiv 23 de ani, nu le vină să creadă ce tragedie s-a petrecut. «Aveam probleme cu sarcina. Din cauza asta m-am internat mai devreme la spital. Din cauza sperieturii am născut prematur, dar acum suntem bine. O să mai stăm sub observaţie cam o săptămână, dar nu e ste nimic grav», ne-a spus liniştită Gina.

Spitalul Gr. Alexandrescu- «Am reuşit să botez copiii»

Părinţii bebeluşilor internaţi la Spitalul „Grigore Alexandrescu" trec prin momente foarte dureroase, singura lor alinare fiind credinţa în Dumnezeu.

Părintele Tudor Peiu, preotul de la bisericuţa aflată în curtea spitalului, încearcă să le aline suferinţa şi să-i sprijine cum poate mai bine. Se roagă pentru ei şi pentru micuţii lor, pe care i-a şi botezat.

„Părinţii au vrut să le botez copiii, care se luptă să supravieţuiască. Am botezat-o şi pe fetiţa care a murit azi noapte (n.r. noaptea de luni spre marţi)", ne-a spus preotul Tudor Peiu.

Bebeluşul nu fusese identificat, deoarece brăţara de la mânuţă se topise în incendiu, însă tatăl micuţei ne-a spus că 99% e vorba despre fetiţa lui.

„Am recunoscut-o, mai ales după sprâncene", ne-a spus N. Florescu. „A făcut stop cardiorespirator, au resuscitat-o, după care n-au mai putut să facă nimic. Soţia nu ştie mare lucru de moartea copilului, deoarece după naştere a făcut o depresie", a completat tatăl bebeluşului, N. Florescu.

Spitalul Caritas- «Mulţumim lui Dumnezeu că am scăpat cu bine»

19 dintre femeile internate la Giuleşti şi pruncii lor au fost transferate, luni seară, la Spitalul Caritas.

"Erau foarte speriate când au ajuns la noi, mai ales că au fost aduse cu alte ambulanţe decât copiii lor. Imediat ce au ajuns, însă, am făcut identificările, şi-au recunoscut şi ele copiii şi s-au liniştit", ne-a declarat directorul medical al Spitalului Caritas, dr. Diana Nistorescu.

Ieri, cinci dintre paciente, împreună cu micuţii, au fost externate. Bucuroase că îşi duc copiii acasă, în siguranţă, pe feţele proaspetelor mămici se putea citi, totuşi, spaima prin care au trecut.

"A fost groaznic! Toată lumea ţipa, era fum...Îmi era teamă să nu ajungă şi la noi focul. Mulţumim lui Dumnezeu că am scăpat cu bine! Acum, sunt bucuroasă că îmi duc fetiţa acasă", ne-a spus una dintre mămicile externate, ieri, Florina Gagiu.

Generalul Aurel Udor, fostul şef al pompierilor bucureşteni:«Focul a ars mocnit mai bine de o jumătate de oră!»

Şocat de felul în care arăta salonul de Terapie Intensivă de la Maternitatea Giuleşti, după incendiu, generalul Aurel Udor, fostul şef al IGSU Dealul Spirii Bucureşti, se miră că au mai existat supravieţuitori.

VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI ŞOCANTE:

„Sincer, mă întreb cum de au mai supravieţuit ceilalţi micuţi. Pentru că, din câte am văzut eu, fără să fiu la faţa locului, temperatura în cameră a fost undeva între 7-800 de grade. Este posibil să fi fost şi mai mult. Se vede clar că focul nu a ars cu flacără deschisă, ci mocnit. Plasticul de la aparate este deformat şi înnegrit, nu topit. Pentru a ajunge la o asemenea temperatură, într-o cameră neventilată, este nevoie de un focar mare de incendiu şi un timp de peste jumătate de oră în care să se dezvolte. În plus, este posibil ca unul dintre tuburile de oxigen de la Reanimare să fi răbufnit şi să mai fi alimentat şi el focul, crescând astfel temperatura din incintă", ne-a declarat generalul Udor.

Cauzele Tragediei- Improvizaţie la aerul condiţionat sau incubator defect?

Una dintre primele şi, de asemenea, cele mai credibile cauze ale producerii tragediei de la Maternitatea Giuleşti, pare să fi fost un scutcircuit la sistemul improvizat de alimentare a aerului condiţionat din încăpere.

Surse judiciare apropiate anchetei susţin că legătura celor două fire neizolate trecea prin spatele unui dulap din lemn care, din cauza căldurii, s-a încins şi în final a început să ardă mocnit, ceea ce a declanşat incendiul.

Pe de altă aprte, procurorul care conduce cercetările, Marius Iacob, a declarat: "Va fi verificat fiecare aparat electric sau instalaţia electrică ce străbătea această încăpere, inclusiv cele opt incubatoare, precum şi alte 70 de prize", a spus procurorul Iacob. El a adăugat că vinovatul sau vinovaţii vor fi pedepsiţi cu cel mult 7 ani de puşcărie pentru omor din culpă.

Maternitatea Iadului

Toţi copiii au fost identificaţi, iar procurorii vor face teste ADN tuturor bebeluşilor şi părinţilor, pentru a fi siguri că nu s-a făcut nici o greşeală.

Rezultatul autopsiilor. Adevărul ultimelor clipe de viaţă ale celor trei bebeluşi morţi în infernul de la Maternitatea Giuleşti începe să iasă la iveală. Autopsiile au dezvăluit legiştilor de la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici"că doi bebeluşi s-au asfixiat, iar al treilea a decedat intoxicat cu fum.

Tragedia se poate repeta. Medicul chirurg Gheorghe Burnei, de la Spitalul de Copii „Marie Curie"crede că „Tragedia de la Giuleşti se poate repeta în orice moment şi în alte spitale din ţară şi chiar mai grav decât atât."

“Va fi verificat fiecare aparat din camera în care a avut loc explozia!”Marius Iacob, procuror

Maternitatea rămâne închisă. Ministrul sănătăţii, Attila Cseke, a declarat ieri: „Am stabilit că Maternitatea Giuleşti rămâne închisă până la finalizarea anchetei."

 Tot personalul e audiat. Poliţia şi Procuratura au început urmărirea penală a personalului medical, sub acuzaţiile de ucidere din culpă şi vătămare corporală.

Fond de ajutorare pentru familii. Municipalitatea va stabili un fond de ajutorare pentru familiile bebeluşilor afectaţi de incendiul de la Maternitatea Giuleşti, a declarat, Marius Savu, directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale.

Mai multe