Eşti şomer? Click! ţi-a căutat loc de muncă

28 iulie 2010 14:41   Actualitate
Ultima actualizare:

În această perioadă de criză economică, multe persoane au rămas fără un loc de muncă. Dacă vă aflaţi printre acestea sau vreţi pur şi simplu să vă schimbaţi serviciul, puteţi alege din peste 10.000 de joburi puse la bătaie de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Dacă nu ţi-ai terminat studiile

Pentru persoanele care nu şi-au terminat studiile, ANOFM oferă locuri de muncă şi pentru numeroase alte ocupaţii.

Lucrător comercial 97 locuri, agent vânzări (87), operator maşini unelte semiautomate şi automate (81), manipulant mărfuri (67).

Bucătar (71), patiser (21), paznic (63), croitor (43), muncitor necalificat în silvicultură (4).

Tâmplar universal (91), muncitor necalificat la întreţinere drumuri, şosele, poduri, baraje (54), mecanic auto (33), frezor universal (17), tapiţer (14), telefonist (10), izolator termic (8), vopsitor auto (6), alpinist utilitar 2 locuri de muncă.

Dacă ai studii medii şi profesionale

De asemenea, pentru cei care au la bază studii medii şi profesionale, ANOFM oferă 9.430 locuri de muncă. Principalele ocupaţii pentru care sunt oferite locuri de muncă sunt:

Confecţioner-asamblor articole din textile 1.548 locuri de muncă, muncitor necalificat în industria confecţiilor (565), operator confecţioner industria îmbrăcăminte-ţesături, tricotaje, materiale sintetice (514).

 Muncitor necalificat la amblarea, montarea pieselor (510), muncitor necalificat la ambalarea produselor solide şi semisolide (255), ambalator manual (110).

 Muncitor necalificat la demolare clădiri, zidărie, mozaic, faianţă, gresie, parchet (222), zidar rosar-tencuitor (160), dulgher (exclusiv restaurator) 157.

Muncitor necalificat în agricultură (221), confecţioner articole din piele şi înlocuitori (149).

 Şofer auto camion/maşina de mare tonaj (124), şofer de autoturisme şi camionete (câte 177), agent securitate (196).

Lăcătuş mecanic (114), agent de asigurare (105), vânzător 104 locuri de muncă.

Dacă ai studii superioare

Dacă ai terminat o facultate şi stai acasă cu diploma în mână, nu dispera. La nivel naţional, ANOFM oferă persoanelor cu studii superioare, 395 locuri de muncă vacante. Cea mai vastă ofertă este pentru ingineri şi subingineri. Această categorie înregistrează 139 de locuri de muncă:

Inginer mecanic 20 locuri de muncă, inginer construcţii civile, industriale şi agricole (16), inginer industrie alimentară (7), inginer producţie (5), inginer electroenergetică (4), inginer chimist (3), inginer instalaţii pentru construcţii (2).

Contabil (22), consilier financiar-bancar (15), juristconsult (7), consilier juridic (6), auditor în domeniul calităţii (4).

Asistent medical generalist (13), medic veterinar (3), şef serviciu şi asimilaţi 2 locuri de muncă.

Faci cursuri de formare profesională gratuite dacă rămâi fără slujbă

Aţi rămas fără un loc de muncă şi vreţi să primiţi indemnizaţia pentru şomaj? Click! vă spune care sunt actele de care aveţi nevoie.

Acte şomaj

Actul de identitate, în original şi copie;

Actele de studii şi de calificare, în original şi copie;

Certificatul de naştere, în original şi copie;

 Certificatul de căsătorie, în original şi copie;

Adeverinţă medicală, din care să rezulte că eşti apt de muncă sau că ai eventuale restricţii medicale;

Actele eliberate de organele financiare teritoriale, din care să rezulte că nu realizezi venituri sau că realizezi din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj;

Declaraţia pe proprie răspundere din care să rezulte că nu ai loc de muncă, nu realizezi venituri sau că realizezi din activităţi autorizate potrivit legii mai mici decât indemnizaţia de şomaj.

Trebuie să ştiţi că persoanele care au cotizat la stat minimum un an, la fel ca absolvenţii şi militarii, vor primi şomaj doar 6 luni. Persoanele care au cotizat cel puţin 5 ani la stat vor primi şomaj 9 luni, iar cele care au cotizat peste 10 ani vor primi ajutorul timp de un an.

Formare profesională

Un curs de calificare gratuit oferit prin ANOFM te va ajuta mult. În plus, dacă faci naveta, beneficiezi de decontarea transportului. Trebuie doar să te înscrii în baza de date a agenţiei din judeţul în care locuieşti. Iată ce acte sunt necesare:

* actul de identitate;

* certificatul de naştere;

* certificatul de căsătorie;

* o copie a ultimului act de studii.

Cursurile cuprind o parte teoretică şi una practică şi durează între trei şi nouă luni.

Cursuri gratuite

Agenţiile judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru ocuparea forţei de muncă vor organiza în luna august cursuri de formare profesională pentru 2.460 de persoane. Meseriile cele mai solicitate pentru care se vor organiza programe de formare profesională, în luna august, sunt:

Operator introducere, validare şi prelucrare date - 381 persoane;

Lucrător în comerţ - 245 persoane;

Lucrător în structuri pentru construcţii - 137 persoane;

Ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie - 126 persoane;

Operator calculator şi reţele - 137 persoane;

Agent de pază şi ordine - 118 persoane;

 Bucătar - 99 persoane.

Cursuri plătite

Poţi alege şi cursuri organizate de firme specializate, dar preţurile sunt destul de ridicate, între 600 şi 1.000 de lei. Ai grijă să fie acreditate de Ministerul Muncii.

Mai multe