EXCLUISV Dumitru Fărcaş: «N-am dormit şi n-am mâncat de trei zile!»
Hoţii i-au luat cel mai drag obiect: taragotul cu care a cucerit lumea! Dumitru Fărcaş a povestit, în exclusivitate pentru Click!, despre cele trei zile de coşmar de când a rămas fără ”taragotul de aur”, care i-a adus atâta faimă. Din fericire, instrumentul a fost găsit şi îl va primi acasă.
Dumitru Fărcaş era încă mâhnit, ieri, că taragotul său a fost furat, sâmbătă, din faţa Ateneului Român din Bucureşti. Incidentul a avut loc în timp ce îndrăgitul artist se afla în incinta Ateneului Român pentru concertul lui Gheorghe Zamfir.
Artistul ne-a povestit că a fost vorba despre neglijenţa şoferului de microbuz. Acesta s-a adăpostit de ploaie sub o copertină şi a uitat o uşă deschisă la automobil, timp în care hoţii şi-au făcut treaba. Fărcaş n-a mai putut cânta la spectacol fără instrument.
"Nu am mai cântat, nu am avut cu ce... Am anunţat în sală că mi s-a furat taragotul şi am plecat chiar în acea seară înapoi la Cluj", ne-a spus Dumitru Fărcaş. Taragotul a fost evaluat de poliţişti la 3.000 euro, însă pe piaţa neagră putea fi vândut la negru cu mult mai mult.
Supărarea artistului nostru a fost cu atât mai mare cu cât la acest instrument cântă de 55 de ani. Taragotul a fost cumpărat de la un bătrân din Sighetul Marmaţiei şi reprezintă echivalentul unei viori Stradivarius după cum spun specialiştii în domeniu. Astfel, taragotul lui Fărcaş este un Stowasser original vechi de 100 de ani.
"Taragotul meu este unic şi nu putea fi vândut foarte uşor. Îl am de 55 de ani. Am pus suflet în el. Tot ce am făcut în viaţa asta este legat de acest instrument", ne-a declarat Dumitru Fărcaş. Pe lângă taragot a dispărut şi un acordeon, însă doar primul instrument a fost găsit de un bărbat care făcea jogging în parc. Bărbatul a aflat de la tv de dispariţia instrumentului lui Fărcaş şi a predat "taragotul de aur" poliţiştilor de la Secţia 1. Artistul a fost contactat de poliţişti şi a recunoscut instrumentul ca fiind al său.
"Mi-au trimis poze prin e-mail. Este taragotul meu. Are câteva semne, are pe el câteva măsuri... L-a găsit cineva care făcea jogging în parc, nu vrea să se ştie cine este, dar eu îi mulţumesc", spune maestrul. Deşi ştie că i-a fost găsit taragotul, Fărcaş încă nu are stare. Artistul aşteaptă ca instrumentul să ajungă la el la Cluj. Ieri, înainte de închiderea ediţiei, Fărcaş încă nu primise coletul cu taragotul de la Bucureşti. "Sunt necăjit, de trei zile nu dorm, nu mănânc! L-am găsit şi îl aştept. De 55 de ani cânt cu el pe toate meridianele lumii. Mulţumesc mult celor care s-au zbătut să-l găsească. E ca un copil pentru mine, am grijă de el, îl sărut, îl spăl... L-a ascultat o lume întreagă, mi-a adus numeroase satisfacţii şi împliniri", a mai spus artistul, cu lacrimi în ochi.
Taragotul e un instrument muzical popular de suflat, format dintr-un tub conic cu ancie simplă şi cinci găuri pentru schimbarea înălţimii sunetelor. Este foarte popular în Banat şi în Transilvania. Strămoşul taragotului actual e de provenienţă maghiară, era confecţionat din lemn şi era folosit pentru a emite semnale de luptă. Un model similar cu cel al lui Dumitru Fărcaş poate costa în jur de 3.000 de euro.
Dumitru Fărcaş (76 de ani) s-a născut într-o familie de ţărani din Maramureş. A fost descoperit de directorul liceului de muzică. În 1960, s-a înscris în Ansamblul Maramureşului, iar doi ani mai târziu la Conservator. A participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, câştigând importante distincţii cu "taragotul său de aur", vechi de 100 de ani. Cariera i-a adus mari satisfacţii. Are o familie frumoasă, un copil de care este mândru. Însă, regretă că nu îi mai are alături de fraţii şi pe părinţii săi, care s-au stins din viaţă.
Taragotul lui Dumitru Fărcaş a fost furat, sâmbătă, dintr-un microbuz parcat în faţa Ateneului Român. Artistul nu a mai putut cânta la spectacolul aniversar al lui Gheorghe Zamfir. În timp ce poliţiştii căutau instrumentul în toată ţara, un bărbat s-a prezentat, duminică seară, la Secţia 1 Poliţie, cu taragotul, pe care susţine că l-a găsit pe o bancă de pe Bulevardul Basarabiei. Ieri, poliţiştii din Capitală i-au înapoiat maestrului instrumentul de suflet, la care acesta a cântat timp de 55 de ani. Este a doua oară când Dumitru Fărcaş este prădat, după ce în urmă cu mulţi ani, acelaşi taragot a dispărut, după un spectacol la Braşov. Atunci a fost recuperat în trei zile.