EXCLUSIV Topul milionarilor arși la buzunar de impozitele pentru mașinile de lux

21 iulie 2010 6:54   Actualitate
Ultima actualizare:

În momentul în care se căutau soluţii pentru a atrage cât mai mulţi bani la buget, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, s-a opus creşterii TVA, găsind o variantă mai bună: creşterea impozitelor pentru maşinile de lux, „să geamă ăştia cu Q7”.

Într-un final s-a ajuns atât la creşterea TVA-ului cât şi la dublarea taxelor pentru maşinile scumpe. Milionarii timişoreni, care au adevărate „herghelii” de cai putere sub capotă, sunt afectaţi de măsurile de austeritate. Cap de afiş este un timişorean care are o maşină cu o capacitate de 13.798 cmc. Până la introducerea noii legi, impozitul pentru o astfel de maşină era de 10.000 de lei. Acum suma s-a dublat, ajungând la 20.000 de lei.

VEZI GALERIE FOTO cu mașinile milionarilorImpozit cât o maşinăÎn top cinci este şi Arhiepiscopia Ortodoxă din Timişoara, care are în proprietate o maşină de 10.000 cmc, pentru care impozitul este de 15.000 de lei anual. Şi pentru maşinile mai mici, cu motoare de „doar” 6.000 cmc , impozitul ajunge la peste 8.000 de lei, echivalentul a 2.000 de euro. O astfel de maşină au Basel Al Baba, patron de centru comercial pe strada Brâncoveanu, dar şi impresarul Cristea Opria, al cărui Rolls Royce are 6.500 cmc. Pentru astfel de maşini, impozitul depăşeşte 8.000 de lei.Jabri Tabrizi: "E o tâlhărie!"

„E tâlhărie ce fac ei. Mă obligă să închid firma sau să mă duc şi să le înscriu în străinătate”, a spus Opria, care mai are un Mercedes ML de 3.200 cmc şi un Hummer cu motor de 7.000 cmc. Şi milionarul din Top 500 Forbes, Jabri Tabrizi (CLICK AICI  pentru galerie foto cu omul de afaceri sirian), are o colecţie de maşini de lux cu care intră şi în topul celor care plătesc cele mai mari impozite. Tabrizi are un Porche Cayenne GTS cu motor de 4.800 cmc, dar şi un Porche Cayman cu motor de 3.600 cmc. Omul de afaceri plăteşte un impozit de câteva mii de euro anual. „Plătim cât avem de plătit, dar este foarte mult. Eu am zis că sunt de acord cu impozitarea luxului, dar nici chiar aşa”, a spus Jabri Tabrizi. 

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO!

Milionarul Dunca susţine noile impozite

Milionarul Romeo Dunca (VEZI AICI GALERIE FOTO), proprietarul unei maşini de teren cu motor de 8.000 de cmc, susţine taxa pe lux. „Cei care au maşini foarte mici ar trebui să plătească puţin. Eu ca să mă duc la lucru nu trebuie să mă duc cu o maşină care consumă 20 de litri, dar dacă mă duc trebuie să plătesc. Între aceste extreme trebuie pus impozit gradual”, a spus Dunca. Un alt milionar de top susținător al taxei pe lux este Emil Cristescu (VEZI AICI GALERIE CU MAȘINI DE COLECȚIE). Acesta are în garaj două mașini de lux pentru el și soție, dar nu se plânge de impozitul dublat. „Trebuia să se ia mai demult această decizie. Luxul nu este obligatoriu. Cine își permite o mașină puternică își permite și să plătească impozitul”, a spus Emil Cristescu. Acesta și fratele său au însă mai multe mașini de epocă. Pentru acestea impozitul este nesemnificativ.

CLICK PE POZĂ PENTRU GALERIE FOTO!

„Ucigaşul cu Ferrari”, în topul bogaților cu mașini de lux

Adrian Cocoană, cel care acum doi ani a ucis un tânăr după ce a pierdut controlul bolidului său Ferrari, plăteşte pentru respectiva maşină, plus încă un automobil de lux, peste 15.000 de lei. El este între primii 100 de timişoreni care plătesc această taxă pe lux. Potrivit estimărilor Primăriei Timişoara, la bugetul local ar urma să fie încasaţi din taxele pentru autoturisme cu două milioane de lei mai mult decât anul trecut.

VEZI TOATE MAȘINILE MILIONARILOR

Și amărâții plătesc taxe de lux

Dublarea impozitului pentru mașinile cu motoare puternice nu lovește numai în bogații cu autoturisme de lux ci și în proprietarii mașinilor vechi cu motoare mari. Un exemplu concret este Mecedes „bot de cal”, mașină pentru care impozitul poate ajunge și la 1.000 de euro, în condițiile în care valoarea unei astfel de mașini poate nu ajunge la această sumă. „O să încerce toți să scape de ele, să le radieze. Oamenii reacționează imediat”, a spus șeful Direcții Fiscale din Primăria Timișoara, Adrian Bodo, cel care se ocupă de colectarea impozitelor.

GALERIE FOTO CU MAŞINILE DE LUX ALE IMPRESARULUI CRISTIA OPRIA

Impozitul pe lux, praf în ochi

Adrian Bodo susține că din punctul său de vedere, al celui care este interesat să adune cât mai mulți bani la bugetul local, taxa pentru lux este praf în ochi. „Sumele colectate nu sunt mari. La o sumă de opt milioane de lei colectate din impozitul pe mașini până acum, se adaugă încă două milioane”, a explicat Bodo.

Cum plătești diferențele de impozit

Toți cei care sunt inlcuși la contribuabili de lux trebuie să suporte majorările de taxe și impozite. Primăria îi va înștiința pe aceștia printr-o notificare. Este important însă de știut că și dacă ați plătit deja impozitul pe 2010 și sunteți în categoria „bogaților” trebuie să mai treceți o dată pe la primprie pentru a achita diferența. Până la 31 septembrie se acordă reducere de 10 la sută. Până la 31 decembrie se poate plăti fără penalizări, iar pentru toate diferențele care se plătesc după întâi ianuarie se percep penalizări. 

Drumurile româneşti pline de gropi disperă milionarii şi le pun pe butuci bolizii de sute de mii de euro

Mai multe