EXCLUSIV VIDEO Roxana Ciuhulescu: «M-am antrenat cu cei mai tari scafandri militari»
De când era puştoaică a visat la o carieră militară. De 13 ani de când prezintă emisiunea ProMotor, Roxana Ciuhulescu a participat la multe acţiuni riscante. Recent, vedeta a avut parte de o experienţă inedită, pe care a descris-o în exclusivitate pentru Click!
Săptămâna trecută am avut parte de o experienţă superbă, o experienţă pe care sper că o să am şansa s-o repet: m-am antrenat alături de scafandrii de luptă.
Roxana Ciuhulescu, corespondenţă pentru Click!
O divizie de care nu se vorbeşte prea mult, ei sunt militari certificaţi NATO şi au o vastă experienţă în teatrele de lupta (Afganistan, Iraq, Africa, Kosovo sau Golful Persic).
Roxana este echipată de profesionişti şi urcă în elicopter
Lângă Portul Constanţa, pe o insuliţă, scafandrii de luptă se antrenează aproape zilnic. Sunt tăcuţi şi profesionişti...probabil defect profesional, deoarece lumea subacvatică este asimilată cu lumea tăcerii. Pot opera în toate mediile, terestru, aerian şi acvatic, sunt pregătiţi pentru orice: luptă antiteroristă, neutralizarea mecanismelor explozive de orice natură, salvarea de vieţi omeneşti etc.
Aşa a coborât vedeta de la Pro Tv din elicopter!
Cuvântul „echipă" are o însemnătate specială pentru ei: unul leagă coarda, altul o verifică, se echipează împreună, verificându-se reciproc, intră sub apă în echipă.
După saltul în apă, Roxana a fost felicitată de comandantul Adrian Ontica
Am avut surpriza să aflu că sunt prima persoană civilă care a participat la antrenament alături de ei. Ce am făcut acolo? Fast rope (coborâre liberă pe funie din elicopter), rapel (coborâre controlată pe coardă din elicopter) şi salt liber în mare (fără echipament) de la diferite înălţimi.
Au avut încredere în mine pentru că nu era prima dată când făceam o scufundare, în ultimii 10 ani am luat 3 licenţe de scafandru (ultima este rescue diver) cu multiple scufundări la activ. Recunosc că mi-a fost teamă însă am reuşit s-o înving.
Eram în elicopter, pregătită de saltul liber în mare şi simţeam că nu pot, că n-am suficient curaj însă cineva îmi striga „Roxana poţi, eşti suficient de puternică şi poţi".
M-am aşezat pe marginea elicopterului şi aşa cum am fost instruită am sărit drept, fără să mă uit în jos. M-am dus vreo 3-4 m la fund, apoi am ieşit. Imediat ce am revenit la suprafaţă am fost îmbrăţişată de Adrian Ontica, comandantul Grupului Scafandri de Luptă EOD (Explosive Ordonance Disposal). Sentimentul pe care l-am trăit după salt nu-l pot compara cu nimic, nici dacă mi-ar fi dăruit cineva un Ferrari nu m-aş fi bucurat atât cât m-am bucurat că am reuşit saltul. Băieţi, sunteţi minunaţi şi vă mulţumesc că m-aţi „adoptat" în echipa voastră.
Divizia scafandrilor de luptă execută antrenamente complexe: instruire prin paraşutare cu aterizare la punct fix, cu echipament complet, scufundări complexe, salturi din elicoptere şi ambarcațiuni rapide, lansări de pe submarine, lucrează cu sonare şi roboţi sofisticaţi împotriva dispozitivelor explozive, execută trageri speciale cu toate tipurile de armament, lucrează cu explozivi reali.