Există şi genii printre autişti!

19 ianuarie 2010 16:04   Actualitate
Ultima actualizare:

Data de 2 aprilie a fiecărui an marchează „Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului” - declarată în 2007 de Adunarea Generala a Naţiunilor Unite.

În timp ce în Statele Unite există o lege special dedicată persoanelor cu autism şi se cheltuie aproape 90 de miliarde de dolari anual pentru acestea, în Romania nu există nici măcar o statistică, prin care să se arate numărul total al persoanelor cu autism, prevalentă sau rata incidenţei. Mai mult decât atât, potrivit reglementarilor legale, adulţii cu autism „nu există”.

Iată ce face un autist născut în Anglia! Povestea lui a făcut înconjorul lumii, ca şi cea a personajului interpretat de Dustin Hoffman în filmul «RainMan».

Stephen Wiltshire, născut în Anglia în 1974, a fost diagnosticat ca fiind autist când avea 3 ani. La 5 ani a fost trimis la şcoala pentru copii cu nevoi speciale, unde profesorii i-au observat interesul pentru desen, deşi el nu vorbea.

Primele lui cuvinte: „creion şi hârtie”.

Când avea 9 ani, profesorii l-au încurajat pentru prima dată să vorbească, luându-i obiectele necesare pentru desen. Profesorii au continuat să-l încurajeze, trimiţându-i desenele la concursuri. În 1987, Stephen a fost inclus într-un documentar despre autiştii talentaţi.

Familia a găsit un agent pentru Stephen şi au fost publicate mai multe cărţi cu desenele lui. În 2005, Stephen a fost îmbarcat într-un elicopter care a zburat deasupra oraşului Tokyo. Apoi Stephen a desenat, în detalii extraordinare, absolut totul - doar din amintiri.

Câteva luni mai târziu, a zburat deasupra Romei şi a făcut aceeaşi lucru. În decembrie 2005, după un drum de 20 minute cu elicopterul, Stephen şi-a petrecut o săptamână desenând priveliştea Hong Kong-ului din aer.

În ianuarie 2006, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, l-a numit pe Stephen Membru al Ordinului Imperiului Britanic pentru contribuţia lui în artă. În acelaşi an, încurajat de sora sa, Annette, Stephen şi-a deschis propria galerie de artă în partea de sus a Royal Opera Arcade din Londra”.

Aceasta este povestea unui autist, a omului numit „Camera vie de filmat” - Stephen Wiltshire, numit şi Living camera/The Human camera.

Puteţi afla mai multe aici.

Mai multe