Face caltaboş ca pe vremea lui Ştefan cel Mare

23 decembrie 2009 17:39   Actualitate
Ultima actualizare:

Jambon fiert în zeamă de varză, caltaboş cu grâu, ruladă de limbă de porc şi muşchi beţiv. Sunt doar câteva dintre preparatele tradiţionale de Sărbători, ale căror reţete le ştie doar  Ioan Ţăran Baciu.

"Fratele străbunicului meu era cel mai vestit măcelar din Fundul Moldovei. De la el am moşterit talentul pentru gătit. De sute de ani am reţete cu ingrediente şi cantităţi exacte pe care trebuie să le folosesc, pentru ca preparatele să iasă numai bune de servit lângă un pahar de vin sau de pălincă.De exemplu, la jambon, secretul este să-l ţii la sare 6 luni, apoi să-l fierbi în zeamă de varză şi să-l afumi 25 de zile, iar la caltaboş trebuie să coci mai întâi boabele de grâu în cuptor şi pe urmă să le amesteci cu bucăţile de carne", ne-a povestit Nea Baciu.

Pentru Sărbători, echipa măcelarului a sacrificat peste o sută de porci. Din carnea şi grăsimea lor, s-au pregătit caltaboş, lebăr, cârnăciori, jumări, slănină şi costiţă afumată, toate ca pe vremea lui Ştefan cel Mare.

Jambon fiert în zeamă de varză

Ingrediente:

Pulpă de porc

Sare, cimbru, rozmarin

Vin roşu

Mod de preparare: Pulpa se ţine la sare 6 luni, iar după 30 de zile se schimbă sarea.

Se spală cu vin roşu, iar apoi pe pune 10 zile în baiţ cu cimbru şi rozmarin.

Apoi, se pune la fiert în zeamă de varză 4 ore şi se ţine la afumat alte 25 de zile.

Caltaboş cu grâu

Ingrediente:

Boabe de grâu

Căpăţână porc

Carne porc

Intestine

Mod de preparare: Boabele de grâu se prăjesc în cuptor, iar căpăţâna se fierbe, până când carnea cade de pe os.

Se face o pastă care se pune într-un intestin de porc şi se fierbe 15 minute.

Se răcoreşte apoi într-un cazan cu apă şi se păstrează la 4 grade până când e servit.

Caş, în formă de brad

Pe lângă produsele din carne, la masa de Crăciun merge bine şi caşul care ”îmbracă” forme de Sărbătoare: brad şi stea.   

Mai multe