10 lucruri importante pe care să le faci în august
August este luna în care ar trebui să ne organizăm vacanţa de iarnă, să ne pregătim pentru începerea noului an şcolar, să ne amenajăm locuinţa, dar şi să profităm din plin de delicioasele fructe ale verii. Iar asta nu e tot!
În această perioadă, preţurile la îmbrăcăminte, încălţăminte, produse estivale, electronice şi electrocasnice sunt mult mai mici. Iată ce ai de făcut în ultima lună de vară!
1. Organizează-ţi vacanţa de iarnă!
După principiul vara îţi faci sanie şi iarna căruţă, în luna august, chiar dacă, poate, nici nu ai plecat încă în concediu, ar trebui să-ţi planifici vacanţa de iarnă. Încă de pe acum e recomandat să alegi destinaţia, să cumperi biletele de avion şi să faci rezervare pentru o cameră la hotel sau pensiune. Cu cât va trece timpul, cu atât creşte riscul de a nu mai găsi cazare (mai ales în staţiunile din România), iar preţul pentru transport va fi şi el mai mare.
2. Prinde reducerile de sezon
Reducerile de sezon la îmbrăcăminte şi încălţăminte au început la 1 august. Teoretic. Practic, magazinele au furat startul încă din iulie. Aşa că, dacă vrei să mai găseşti ceva la preţ mic, grăbeşte-te! În această perioadă, preţurile sunt mai mici şi cu până la 70%. Nu trebuie decât să dai o raită prin magazine, hypermarket-uri şi mall-uri. Vei găsi rochii, fuste, sandale, tricouri – articole de vară de care vânzătorii încearcă acum să scape. Nu de alta, dar deja au ajuns în magazine noile colecţii de toamnă-iarnă.
3. Ultima lună pentru amenajări interioare
Dacă ai de gând să-ţi zugrăveşti casa, să decorezi cu gresie sau faianţă sau să amenajezi într-un fel anume, august este ultima lună în care mai poţi face ceva în acest sens. Asta, pentru că în august este încă foarte cald afară, iar temperaturile ridicate usucă rapid materialele de construcţii folosite (adezivii, vopselurile, varul etc). Odată cu venirea sezonului rece şi ploios, pereţii se vor usca mai greu din cauza umidităţii crescute din aer.
4. Cumpără de pe acum rechizite pentru şcoală
De ce să aştepţi luna septembrie pentru a cumpăra celui mic rechizitele pentru şcoală, când le poţi lua de pe acum? Odată cu apropierea noului an şcolar aglomeraţia din magazine va fi din ce în ce mai mare. Evită, deci, să te calci în picioare părinţii care caută şi ei, la fel de frenetic, ghiozdane, caiete, ustensile de scris şi alte obiecte de uz şcolar.
5. Electrocasnicele, mai ieftine
Reduceri vei găsi nu numai la produse de sezon, estivale, ci şi la electrocasnice. În această perioadă, magazinele oferă reduceri substanţiale de preţ. Poţi găsi televizoare, maşini de spălat, frigidere, dar şi electrocasnice mai mici. Motivul acestor soldări îl reprezintă colecţiile şi modelele noi care trebuie să-şi facă loc pe rafturi odată cu venirea toamnei.
6. Caută-ţi chirie!
În luna august încep să crească preţurile la chirii, însă abia în toamnă se va produce boom-ul imobiliar pe acest segment de piaţă. Asta, pentru că începe noul an universitar şi se întorc studenţii din vacanţe. În ultima lună a verii încă mai poţi găsi garsoniere sau apartamente cu două camere la preţuri rezonabile. Însă, ar trebui să te grăbeşti pentru că deja te afli pe ultima sută de metri!
7. Pregătiri pentru minivacanţa de Sfânta Maria
Anul acesta sărbătoarea Sfintei Mării cade într-o zi de luni. Practic, bugetarii vor avea liber trei zile: sâmbătă, duminică şi luni – un bun prilej pentru a pleca într-o scurtă vacanţă la mare sau la munte. Ar trebui să te hotărăşti de pe acum ce vei face în aceste trei zile. Astfel, vei putea rezerva din timp o cameră la un hotel sau pensiune. Ştii bine că această problemă a locurilor de cazare apare în fiecare an în preajma sărbătorilor.
8. Cumpără un radiator
Chiar dacă afară sunt peste 30 de grade Celsius, ar trebui să ne gândim şi la zilele în care temperaturile vor fi scăzute, iar în locuinţele noastre va fi frig. Ne referim la perioada octombrie-noiembrie, când caloriferele sunt încă reci. Mulţi dintre noi vom fi obligaţi să ne încălzim folosind radiatoare, până când RADET va da drumul la agent termic. În această perioadă a verii preţurile la aeroterme şi calorifere electrice sunt mai mici. Odată cu venirea sezonului rece, vei plăti mult mai mult.
9. Ia fructe pentru dulceţuri
Caise, piersici, prune, mere, pere, fructe de pădure. Iată doar câteva dintre fructele de vară pe care le poţi cumpăra în această perioadă ca să faci dulceţuri, gemuri şi siropuri pentru iarnă. Acum, în piaţă, un kilogram de caise costă 3,5 sau 4 lei, iar unul de piersici ajunge la 4, maximum 5 lei. Nu uita să cumperi şi borcane, şi etichete.
10. Spală caloriferele
Locuinţa ta ar trebui pregătită pentru sezonul rece, pentru a nu te aglomera pe ultima sută de metri. În august ar fi ideal să cureţi şi să aeriseşti caloriferele. Mai mult, dacă ai nevoie de unele noi, le poţi cumpăra şi monta tot în această perioadă. Nu încerca să rezolvi aceste probleme singur, apelează la un specialist. Şi încă un sfat: dacă în apartamentul tău este instalată o centrală termică, fă-i o verificare de rutină. Asta, ca să nu ai surprize neplăcute când vei dori să încălzeşti casa.