10 sfaturi ca să te întorci cu bani din concediu
O vacanţă de o săptămână la malul mării îţi cam dă peste cap bugetul, în această perioadă, mai ales dacă ai copii. Transportul, cazarea, mesele la terasă, distracţia şi micile atracţii, plus suvenirurile pentru cei de acasă, toate acestea te pot lăsa fără un ban în buzunar. Specialiştii „Şcolii de bani” îţi dau câteva sfaturi pentru a-ţi gestiona mai bine bugetul.
1. Să nu faci datorii, ba chiar să te întorci cu bani din vacanţă? Da, se poate, dacă îţi planifici din timp un buget şi îţi prioritizezi cheltuielile. Nu trebuie să stai toată vacanţa stresat de cât cheltuieşti şi să-ţi numeri fiecare bănuţ, la finalul zilei. Doar să gândeşti în perspectivă şi să fii puţin calculat.
2. Românii au cheltuit, în primele opt luni din 2017, puţin peste două miliarde de euro pe vacanţele în străinătate, în creştere cu circa 65% faţă de perioada similară din 2016, potrivit datelor BNR. O vacanţă costă, în medie, 1.000 € de cuplu, însă mulţi nu au aceşti bani şi... se împrumută. Pentru a nu ajunge în această situaţie, economiseşte din timp. Ar fi bine să pui lunar o sumă de bani deoparte, asta chiar de când te-ai întors din vacanţa anterioară. Astfel, cea mai importantă regulă e să-ţi faci un buget dedicat, pe care să îl planifici cât mai devreme cu putinţă, mai spun specialiştii „Şcolii de bani”.
3. Când alegi destinaţia, ia în calcul toate cheltuielile: biletul de avion, asigurarea de călătorie, cazarea, hrana, transportul local, distracţia, cadourile şi, în general, cât de scumpă e viaţa în acea locaţie. Una dintre reguli e să fii conştient că există „costuri ascunse” şi să adaugi la suma obţinută 10%-15%.
4. Uită-te cu atenţie la toate opţiunile de vacanţă, înainte de a lua o decizie. Poţi să apelezi la o agenţie de turism care e tour operator pe destinaţia respectivă, sau să „vânezi” singur oferte pe internet... Dacă vrei un preţ bun, optează pentru un sejur în afara sezonului turistic (găseşti preţuri excelente în septembrie) sau, dacă ai un program flexibil, caută ofertele last minute.
5. Nu cumpăra primul bilet de avion pe care îl ai în faţă. Dacă intri direct pe site-urile companiei aeriene, găseşti oferte mai bune. Trebuie să ştii că zilele din mijlocul săptămânii sunt mai ieftine decât cele din şi din preajma weekendului. De asemenea, e mai ieftin să-ţi iei zbor de noapte.
6. Cei mai mulţi bani cheltuiţi în vacanţă se duc pe mâncare. Prin urmare, e important să afli din timp care sunt restaurantele din jurul staţiunii unde se poate mânca ieftin, care sunt preţurile obişnuite pentru mâncare în locul respectiv.
7. Multe restaurante au afişat la intrare meniul, cu preţurile. Verifică-l înainte de a te aşeza la masă şi a comanda, pentru a nu te trezi cu o notă de plată mai mare decât e cazul.
8. Pune-ţi de acasă toate cele necesare, pentru a nu mai cheltui la destinaţie pe creme de plajă, şlapi şi ochelari. Pot fi mult mai scumpe.
9. Copiii pot „păpa” cei mai mulţi bani. Văd multe lucruri noi şi vor de toate. În primul rând, caută să nu-i duci în zona „tentantă”. Apoi, încearcă să le explici cu blândeţe ce puteţi cumpăra şi ce nu. Tehnica amânării („vom cumpăra data viitoare”) dă de multe ori roade.
10. Atunci când cumperi suveniruri pentru tine sau pentru cei de acasă, poţi uita uşor şirul cheltuielilor, iar la sfârşit te poţi trezi cu bugetul serios zdruncinat. Fă o listă cu ce şi pentru cine ai de cumpărat, plus suma alocată pentru fiecare. Dacă le cumperi pe toate din-tr-un singur loc, ai mari şanse să negociezi un preţ bun.