10 trucuri anticaniculă. Cum să faci față codului roșu de căldură

24 iunie 2021 21:00   Fapt divers
Ultima actualizare:

După ploile abundente şi vijeliile din ultima perioadă, vara s-a instalat în forţă şi la noi. Temperaturile au înroşit termometrele şi ne creează disconfort. Meteorologii au estimat că este posibil să se înregistreze şi 40 de grade Celsius, iar zilele următoare se anunţă, de asemenea, toride. Click! îţi spune cum să treci mai uşor peste vipie.

La temperaturi crescute, organismul face eforturi pentru a-şi scădea temperatura, iar acest lucru înseamnă eliminare de apă, dar şi de săruri minerale, pierderi care trebuie compensate prin alimentaţie. Iată ce trebuie să faci pentru a evita problemele de sănătate vara asta!

  • Consumă fructe şi legume! Cu cât sunt mai colorate, cu atât mai bine. Culorile intense sunt puse pe seama antioxidanţilor conţinuţi, care, printre altele, protejează pielea de efectele nocive ale soarelui. Mizează pe fructele şi legumele care te hidratează: roşii (94% apă), ţelină (95% apă), castraveţi (96% apă), căpşuni, pepene (ambele, 92% apă), măr (84% apă) şi caise (86% apă). Acestea nu numai că îţi potolesc setea, dar îţi oferă şi vitaminele şi mineralele de care ai nevoie.
  • Beţi multă apă. Primul lucru la care trebuie să te gândeşti dimineaţa este apa! Plată sau minerală, apa nu trebuie să-ţi lipsească din meniul zilnic. Bea cel puţin 2,5 litri şi mai mult, dacă depui efort fizic. Hidratarea e foarte importantă.   
  • Atenţie la cofeină! Evită excesul de cafea, de băuturi care conţin cofeină, precum şi băuturile alcoolice, deoarece au efect diuretic, ceea ce, implicit, duce la deshidratate.

  • Folosiţi menta. Toată lumea cunoaşte efectul răcoritor al mentei, motiv pentru care, probabil, această plantă ne înviorează cel mai bine în zilele caniculare.
  • Meniuri uşoare. Iată o propunere pentru o zi caniculară. Pentru micul-dejun sunt bune cerealele integrale, iaurtul, brânza proaspătă de vaci şi ouăle fierte. La prânz puteţi consuma supele şi ciorbele de legume, carnea de pui, de vită şi peştele, orezul cu legume, mâncare de păstăi. La cină mâncaţi salate în diverse combinaţii (roşii şi mozzarella, de ton, orientală, cu iaurt şi castraveţi) sau legume la grătar.
  • Fără zahăr. Nu consumaţi dulciuri în exces! Vă vor da energie pentru puţin timp apoi vă veţi simţi epuizaţi.
  • Liber la îngheţată! Optaţi pentru cea din fructe naturale. O puteţi prepara în casă, cu iaurt, iar în loc de zahăr sau îndulcitori puneţi miere.
  • Limitaţi efortul fizic. Puteţi alege să alergaţi dimineaţa, cât este răcoare, sau să faceţi exerciţii la sală, unde este aer condiţionat. Evitaţi pe cât posibil antrenamentul greu, mai ales în timpul zilei.
Mai multe