11 sfaturi ca să cumperi ieftin şi bun pentru masa de Paşte
În goana cumpărăturilor pentru Paşte e foarte posibil să alegem alimente de proastă calitate, dar şi scumpe. Dacă nu te organizezi din timp şi laşi cumpărăturile pe ultima sută de metri, vei alege produsele fără să mai ai timp pentru a compara preţurile şi magazinele. Uite cum să economiseşti bani pentru masa de Paşte şi să te bucuri de sărbători fericite!
Fă o listă de cumpărături - Înainte de a merge la supermarket, fă o listă cu produsele pe care urmează să le cumperi. Gândeşte-te la ce anume vrei să găteşti şi cumpără doar ingredientele necesare. Urmăreşte pas cu pas lista şi nu te abate de la ea decât dacă descoperi vreo ofertă pe care nu o poţi rata.
Mergi la supermarket dimineaţa sau seara - Dimineaţa sau seara târziu sunt momentele cele mai indicate pentru cumpărături. Motivul? Magazinul este aproape gol! Vei avea foarte mult spaţiu de mişcare pentru a compara produsele între ele, pentru a căuta foarte bine şi a alege în voie ce ţi se pare mai potrivit pentru buzunarul tău.
Consultă pliantele - Nu există zi să nu găseşti în cutia de scrisori pliante care îţi oferă informaţii despre magazine, produse sau oferte. Înainte de a merge la cumpărături, consultă aceste broşuri, află care sunt produsele cele mai ieftine şi unde se găsesc ele.
Cumpără produse româneşti - Dacă vrei să cumperi ceapă, cartofi sau salată, nu are rost să le iei pe cele aduse din Grecia sau Turcia. Acestea costă mai mult şi nici nu sunt foarte sănătoase. În astfel de cazuri e recomandat să cumperi produse româneşti. Sunt mai ieftine şi cu mai puţine E-uri.
11 sfaturi ca să cumperi ieftin şi bun pentru masa de Paşte
Atenţie la oferte şi discounturi - În perioada Sărbătorilor, magazinele îţi aduc oferte, promoţii şi discounturi. Poţi cumpăra apă, sucuri, cafea, băuturi alcoolice, mezeluri sau brânzeturi cu preţ redus sau la pachete 2 în 1.
Cumpără la vrac - Produsele alimentare ambalate în ţiplă vidată costă mai mult decât cele pe care le poţi cumpăra la vrac. Nu e păcat să cumperi mai scump şi, din această cauză, mai puţin decât să cumperi mai mult şi mai ieftin? Aşadar, cumpără la vrac măsline, mezeluri, brânzeturi, legume congelate, produse de patiserie etc.
Atenţie la produsele perisabile - De obicei, cu doar câteva excepţii, produsele alimentare au un termen de garanţie mic. Astfel, în câteva zile pâinea prinde mucegai, mezelurile desfăcute din ţiplă se alterează, roşiile se înmoaie, verdeaţa se ofileşte, iar dulciurile îţi pierd din prospeţime şi se întăresc.
11 sfaturi ca să cumperi ieftin şi bun pentru masa de Paşte
Cumpără cât ai nevoie - Cu cât vezi mai multe produse, cu atât îţi vine să cumperi mai mult. Ceea ce nu-ţi vor spune niciodată vânzătorii este faptul că aproximativ 12% din ceea ce cumperi vei arunca. Pâinea se învecheşte repede, fructele şi legumele se veştejesc, produsele lactate se strică. Nu cumpăra peste măsură chiar dacă preţul te îmbie. Banii respectivi vor fi aruncaţi la gunoi.
Optează pentru produse marcă proprie - Alimentele de bază marcă proprie sunt la fel de bune ca cele comercializate de marile firme şi branduri şi sunt mai ieftine. Este recomandat să te îndrepţi către produsele marcă proprie când cumperi făină, zahăr, mălai, ulei, brânzeturi sau conserve.
11 sfaturi ca să cumperi ieftin şi bun pentru masa de Paşte
Evită firmele consacrate - De foarte multe ori, cheltuim bani în plus pentru că alegem produse ale unor firme foarte cunoscute. Practic, nu plătim doar produsul în sine, ci şi brand-ul acestuia. De obicei, brand-urile cunoscute sunt poziţionate pe rafturile din faţă. În spatele acestora se află produsele fabricate de firme necunoscute, dar care sunt de aceeaşi calitate şi sunt şi mai ieftine.
Mergi la piaţă - Nu în ultimul rând, pentru a face economie la bani este de preferat să îţi faci cumpărăturile pentru Paşte din piaţă. Aici produsele – legume, verdeţuri, fructe, brânzeturi şi carne – sunt mult mai ieftine decât cele care se comercializează în hypermarket-uri.