12 tehnici artistice folosite de copii pentru a te elibera de stres
Poate că arta nu e cel mai uşor lucru de pe lume, dar atunci când îţi exprimi partea creativă te poţi simţi eliberat de stresul zilnic.
Majoritatea formelor de artă sunt o combinaţie între creativitate şi logică. În plus, faptul că implică atât abilităţi vizuale cât şi mişcări precise înseamnă că, cel puţin pentru durata activităţii, nu ne mai gândim la lucrurile care ne stresează, conform huffingtonpost.com. Îngrijitorii din centrele cu bolnavi de cancer, sper exemplu, au remarcat că pacienţii sunt mult mai puţin stresaţi şi sunt mai pozitivi când arta este folosită ca formă de terapie.
Publicaţia americană propune 12 de tehnici de artă folosite de copii pentru a ne trata ca adulţi şi pentru a scăpa de stres.
1. Cărţile de colorat
Dacă eşti copleşit de stres şi anxietate, poate ar fi bine să laşi laptopul în favoarea unor creioane: s-a dovedit că formele monocromatice pe care trebuie să le umpli cu tot felul de culori te ajută să te relaxezi.
"Implică atât logică, datorită formelor, cât şi creativitate, prin felul în care asortăm culorile", a explicat pshilogul Gloria Martinez Ayala. "Incorporează părţi ale creierului care se ocupă de funţiile locomotorii şi vedere. Astfel ne relaxăm chiar zona creierului responsabilă pentru emoţii şi care este afectată de stres".
2. Desenul cu degetele
Dacă nu te temi să te murdăreşti pe mâini, desenul cu degetele e un mod minunat de a îţi exprima creativitatea fără să fi contrâns de tehnică şi materiale.
"Gestul e vechi de când lumea. Picturile din peşteri au fost realizate la fel - foloseau degetele pentru a-şi exprima creativitatea", a explicat istoricul Maureen Nappi.
3. Origami
Fie că eşti expert sau nu ai depăşit stadiul de începător, această artă japoneză e o formă bună de a te elibera de stres.
"Origami-ul e un mod de a învăţa ceva prin acţiuni repetate. În plus, implică un nivel de răbdare ridicat, care te face să te simţi mândru de munca ta, te ajută să te concentrezi mai bine şi îţi îmbunătăţeşte respectul de sine", notează huffingtonpost.com.
4. Creta
Ţii minte desenele de pe asfalt pe care le făceai după ore? Nu rata nici acum o ocazia de a fi creativ sub soarele verii: poţi să faci un şotron sau să scrii mesaje drăguţe care vor însenina ziua unui trecător.
5. Casele din beţe de acadele
Ai parte de plăcere dublă: te bucuri de ceva dulce în timp ce faci ceva artistic. În plus, poţi să înveţi să creezi artă cu ajutorul unor algoritmi matematici, care te ajută să nu te mai concentrezi la problemele tale.
6. Plastilina
Cine nu s-a jucat cu plastilină când era copil? Dacă nu ai făcut forme din plastilină niciodată, nu trebuie să ratezi experienţa. Puţine lucruri sunt la fel de relaxante ca a modela acest material.
"Ca multe alte forme de artă, plastilina le permite copiiilor să îşi exprime gândurile şi sentimentele într-un mod potrivit", scrie Muzeul Copiiilor din Chigaco. Un lucru pe care îl pot face şi adulţii.
7. Sticlele cu nisip colorat
Acest tip de artă îşi are originile în tradiţia tibetană de a picta în nisip. Călugării aşează milioane de particule de nisip colorat unele peste altele pentru a creea modele complexe. Deşi obiceiul spune că desenul trebuie luat de apele oceanului, tu poţi păstra sticla cu modelul hipnotic.
8. Decupajele din hârtie
Dacă nu vrei să te încurci cu pensule şi creioane, poţi să faci decupaje din hârtie. Nu prea ai cum să faci greşeli şi îţi poţi lăsa mintea să se relaxeze în timp ce creezi forme neaşteptate.
9. Arta kinetică
Acest tip de artă implică mai mult obiecte care stau atârnate de un fir de sârmă şi care se mişcă datorită unei geometri exacte. Cel mai des, aceste obiecte sunt puse în camera bebuşilor, pentru că mişcarea lor ajută creierul să se relaxeze.
10. Lanţurile de hârtie
Cele mai relaxante activităţi sunt cele mai simple. Acestă formă de artă care implică decuparea şi lipirea hârtiei într-un lanţ care poate fi infinit e atât relaxantă, cât şi plăcut estetic.
11. Teatrul de păpuşi
Nu uita niciodată de orele în care te jucai cu marionete. Teatrul cu păpuşi combină artele vizuale cu spectacolul şi nici nu implică vreun fel de stres: poţi face totul de acasă, din spatele propriului teatru improvizat.
12. Păpuşile voodoo
Ce copil nu a vrut să facă o astfel de păpuşă pentru a se răzbuna pe "duşmanul de moarte"? Dar nu trebuie uitat că păpuşile voodoo pot fi folosite şi pentru activităţi mai pozitive: unele pot fi un mod minunat de a-ţi da frâu imaginaţiei şi de a creea ceva magic.