3 lecții despre fericire de la Eddie Jaku, memoriile unui supraviețuitor de la Auschwitz

26 august 2022 13:12   Fapt divers

«Cel mai fericit om de pe Pământ» este una dintre cele  ai importante cărți care comprimă suferințele unui evreu în lăgărele naziste din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Content image

Eddie Jaku avea doar 18 ani când a fost închis de trupele lui Hitler mai întâi Buchenwald, iar apoi la Auschwitz. Tânărul Jaku venise în Leipzig pentru a-i vizita pe părinții săi, care aniversau 20 de ani de căsătorie. Adolescentul fusese nevoit să studieze sub nume fals căci evreii nu mai aveau dreptul să urmeze cursurile unei instituții de învățământ. Eddie Jakua  găsit casa goală și doar câinele familiei l-a întâmpinat, adolescentul s-a culcat, iar la 5 dimineața 10 naziști au dat buzna în casă, i-au ucis câinele, iar pe brațul lui Jaku a fost însemnat cu vârful unei baionete, semnul zvasticii.

 În bestseller-ul «Cel mai fericit om de pe Pământ», publicat de Editura Trei și lansat de Eddie Jaku la vârsta de 100 de ani, scriitorul relatează experiențele cutremurătoare din lăgărele morții.

În cartea sa, Eddie Jaku nu doar documentează un episod extrem de dureros din istoria modernă ci creionează un traseu personal ce duce către vindecarea traumei și, într-un final, construiește din ruine o viața ce triumfă asupra urii. 

Iată 3 lecții despre fericire desprinse din volumul său de memorii și perfect valabile și în lumea de azi.

Content image

1. Când mintea te ține prizonier al suferinței...

Există supraviețuitori care îți spun că lumea asta e rea, că toți oamenii au răul în ei, supraviețuitori care nu găsesc nicio bucurie în viață. Acești oameni încă nu au fost eliberați. Poate că trupurile lor distruse au ieșit din lagăre acum șaptezeci și cinci de ani, dar inimile lor zdrobite au rămas acolo”, scrie Eddie Jaku în Cel mai fericit om de pe Pământ.

Nu eram un om fericit. Ca să fiu sincer, nu știam de ce mai eram în viață sau dacă voiam cu adevărat să trăiesc”. Însă, în timp, a înțeles că eliberarea fizică din lagăr era doar începutul. Ea trebuia urmată și de o eliberare a minții. Fericirea este un act de voință imposibil de realizat atât timp cât omul poartă povara suferinței.

...am avut nevoie de mulți ani să-mi dau seama că atât timp cât încă port frica și durerea în suflet, nu voi fi liber cu adevărat”

2. Dragostea este cel mai bun medicament

Când l-am ținut prima dată în brațe pe fiul meu cel mare, Michael, a fost un miracol. În clipa aceea, inima mi s-a vindecat și fericirea m-a cuprins ca niciodată până atunci. Începând cu acea zi, mi-am dat seama că sunt cel mai norocos om de pe pământ. Am făcut promisiunea că, începând cu ziua aceea și până la sfârșitul vieții, voi fi fericit, politicos, binevoitor și amabil. Voi zâmbi. Din clipa aceea, am devenit un om mai bun. Acesta a fost cel mai eficient medicament pe care l-am putut primi: frumoasa mea soție și copilul meu”, mărturisește autorul cărții Cel mai fericit om de pe Pământ.

3. Fericirea se învață!

Dacă zâmbești, lumea zâmbește odată cu tine” e de părere Eddie Jaku.

Trebuie să-ți amintești că ai norocul de a fi în viață — cu toții avem acest noroc. Fiecare răsuflare este un dar. Viața este frumoasă dacă o lași să fie astfel. Fericirea se află în mâinile tale”. Și chiar dacă uneori sunt mai multe lacrimi decât zâmbete, cel care lucrează constant la fericirea sa va reuși. „Iată ce-am învățat! Fericirea nu pică din cer, ea se află în mâinile tale. Fericirea vine din tine și de la oamenii pe care îi iubești. Iar dacă ești sănătos și fericit, ești milionar. Și fericirea este singurul lucru din lume care se dublează de fiecare dată când o împarți cu alții. Soția mea îmi dublează fericirea. Prietenia mea cu Kurt mi-a dublat fericirea. Cât despre tine, noul meu prieten? Sper că și fericirea ta se va dubla”, mai spune Eddie Jaku în volumul său de memorii Cel mai fericit om de pe Pământ publicat de Editura Trei.

Mai multe