4 lucruri pe care ai fi vrut să le ştii despre bani, când aveai 20 de ani
Cu toţii poate am avut la un moment dat al existenţei un moment în care am regretat o decizie sau decizii luate în trecut. Lipsa de experienţă de viaţă ne împiedică să ne gândim din timp la carieră sau la ce avem de făcut pe viitor. Mereu amânăm când suntem tineri deciziile grele şi importante nefiind presaţi de timp.
Ajungi într-un moment al vieţii, de obicei în jurul vârstei de 30 de ani când priveşti spre trecut şi regreţi anumite decizii pe care le-ai luat când poate nu erai aşa experimentat. Este vârsta la care mulţi oameni îşi schimbă profesia, dezamăgiţi de calea pe care au urmat-o până acum. Trăim într-o lume plină de oportunităţi şi într-o continuă dezvoltare şi este important ca deciziile luate în perioada în care suntem la începutul carierei profesionale să nu fie pripite sau influenţate de opiniile părinţilor sau ale apropiaţilor. Potrivit lui Aron Levine, citat de hufingtonpost.com, şeful fondului de investiţii Merrill Edge la Bank of America încă din perioada în care avem 20 şi ceva de ani este bine să începem să economisim şi se pare că acesta este unul din acele 4 lucruri pe care ai fi vrut să le ştii despre bani, în tinereţe.
- Începe să economiseşti de tânăr
Nu crezi că economiile sunt importante, mai ales când eşti tânăr şi mai există şi familia lângă tine, la care poţi apela oricând în caz de nevoie. dacă ai să vorbeşti însă cu oameni care au propria afacere sau şi-au schimbat cariera şi acum fac ceva ce le face plăcere, aceste lucruri nu pot fi făcute fără să ai economii serioase. Aşadar este indicat să începi de tânăr să pui bani deoparte. Cel mai uşor este să-ţi deschizi un cont de economii şi lunar o mică parte din salariu să fie transferată acolo. O să trebuiască să fii mai cumpătat când ieşi în oraş şi să nu cheltui foarte mulţi bani, dar nu e ceva imposibil de realizat, în schimb contul creşte lunar şi acumulează dobândă.
- Dacă investeşti, fă-o cu cap
Chiar dacă propria afacere afacere este cea mai uşoară modalitate de a te asigura financiar, atât pe tine cât şi pe familia ta, este indicat să fii cumpătat şi să nu investeşti fără un plan de afaceri bine pus la punct. Prima întrebare care trebuie să-ţi treacă prin minte este «Câţi bani eşti dispus să pierzi». Orice afacere are un grad de risc şi e posibil să nu reuseşti. Dacă eşti încrezător însă, trebuie să îţi stabileşti un buget la care să ai ataşat un fond de urgenţă pentru momentele în care o să fie ceva mai greu. Apoi trebuie să te orientezi spre un domeniu pe care îl cunoşti cât de cât sau îţi face plăcere o activitate ce ţine de el. Utilizează resursele pe care deja le ai disponibile.
- Profită de banii care "cad din cer"
Când îţi surâde norocul şi ai parte de câştiguri nepreconizate nu te grăbi să-i cheltui. Primul lucru inteligent pe care îl poţi face este să-i pui în bancă. Acesta este unul dintre cele mai importante puncte dintre cele 4 lucruri pe care ai fi vrut să le ştii despre ban. Între 20 şi 30 de ani ai şanse mari să intri în posesia unei moşteniri sau eşti predispus să rişti mai mult jucând la loto, pariuri sportive sau casino, surse de câştig suplimentar şi neaşteptat.
- Bugetul- cel mai important cuvânt
Într-un final totul se rezumă la cifre, sume pe care trebuie să le stăpâneşti şi să le cunoşti foarte bine. Bugetul este unul din principiile de la care nu trebuie să ne abatem pentru că este obligatoriu să menţinem o bază financiară solidă indiferet de perioada vieţii în care ne aflăm.