4 moduri prin care lectura te ajută să-ți cultivi emoțiile

28 octombrie 2021 10:56   Fapt divers
Ultima actualizare:

Cititul va fi întotdeauna principalul instrument cu ajutorul căruia te vei dezvolta emoțional, intelectual și social. Citești nu numai pentru a acumula informații noi, ci și pentru a te relaxa, pentru a descoperi personaje care te pot inspira, pentru a cunoaște mai îndeaproape viețile autorilor sau pentru a-ți descoperi noi pasiuni și idealuri.

Prin lectură poți păși în orice lume dorești și poți experimenta orice fel de emoție. Cărțile tale preferate sunt puntea de legătură dintre rațiune și emoții, astfel că te poți identifica foarte ușor cu personajele principale, poți trăi aceleași emoții ca și acestea și poți învăța din poveștile dintre pagini cum să devii un om mai bun.

Îți prezentăm în continuare modalitățile prin care lectura te ajută să îți poți înțelege mai bine atât propria persoană, cât și emoțiile.  

1.Te inspiri din povești reale

Cărțile care se inspiră din fapte reale te pot determina să îți pui o mulțime de întrebări despre persoana ta, și, astfel, cu ajutorul răspunsurilor să te descoperi. Cărțile autoarei Parinoush Saniee îți prezintă o nouă fațetă a lumii islamice și traiul oamenilor de acolo. De asemenea, în cărțile ei îți sunt prezentate fapte istorice, revoluțiile iraniene, dar și destinul femeilor din țările musulmane. Dacă citești cărțile mult îndrăgitei autoare, vei înțelege și vei descoperi cum să trăiești în armonie cu tine și cu ceilalți, îți vei dezvolta compasiunea și empatia, vei plânge, iar la finalul cărții vei fi o persoană mai puternică.

2. Îți cultivi emoțiile pozitive

Uneori, chiar și cel mai antipatic personaj te poate ajuta să îți descoperi emoțiile pozitive, de compasiune, empatie și chiar iubire. Poți învăța din deciziile și greșelile personajelor, poți descoperi noi modalități cu ajutorul cărora să iei decizii în viața reală. De exemplu, prin operele lui Orhan Pamuk, poți descoperi noi moduri de a privi lumea înconjurătoare. Lectura unor opere precum Mă numesc Roșu, Muzeul inocenței, Cartea neagră sau Femeia cu părul roșu ale autorului ce a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2006, te vor ajuta să comunici mult mai eficient cu persoanele dragi și să îți exprimi emoțiile într-un mod creativ. În același timp, înveți că și emoțiile negative sunt bune atunci când le accepți ca fiind parte din viață.

3. Îți gestionezi mai bine emoțiile

Efectul relaxant al lecturii îți dezvoltă atât răbdarea cât și capacitatea de gestionare a emoțiilor care te pot copleși în unele zile. Personajele pe care le întâlnești în cărțile de literatură, mai ales cele din cărțile tale favorite, pot reprezenta exemple despre cum este corect să reacționezi în anumite situații. Totodată, lectura îți poate fi la îndemână oricând ai de depășit o situație dificilă, iar după o sesiune de citit, te vei simți mult mai liniștit și optimist.

4. Vei comunica mult mai ușor

Cu ajutorul lecturii nu îți dezvolți doar imaginația, vocabularul și intelectul, ci și abilitățile de socializare. Fie că te inspiră un personaj din cartea preferată, fie că descoperi noi trucuri de socializare din cărțile de dezvoltare personală, lectura este un mod bun de a deschide o conversație. Astfel că, ți se deschid noi medii de comunicare, prin participarea la cluburile de lectură, sau vizitele la anticariate și librării ori biblioteci, unde poți întâlni oameni pasionați de lectură, cu care poți schimba impresii despre cărțile citite. De asemenea, discuțiile legate de lectură te pot ajuta să decoperi noi autori și cărți de citit.

Încă din cele mai vechi timpuri lectura și-a dovedit importanța în societate, prin formarea noastră ca oameni. Descoperă și tu, cu ajutorul cărților preferate, modalitățile de a te dezvolta prin lectură.  

Mai multe