5 greșeli pe care le faci atunci când speli lenjeria de pat
Deși nu pare o activitate pentru genii, atunci când speli lenjeriile de pat trebuie să ții cont de anumite lucruri pentru a evita deteriorarea lor în timp.
Hoffingtonpost.com a făcut o listă cu cinci greșeli pe care oamenii le fac atunci când spală lenjeriile de pat și care, în timp, duc la deteriorarea țesăturii sau la compromiterea culorii.
1. Speli lenjeria de pat cu prosoapele
Cele două piese textile nu se potrivesc în mașina de spălat deoarece prosoapele pot produce multe scame, care se vor atașa de lenjerie, mai ales dacă folosești un uscător. Tot prosoapele pot crea o frecare intensivă de lenjerie, lucru care va reduce durata de viață a acesteia.
2. Lași lenjeria de pat în mașina de spălat
De multe ori, oamenii uită să scoată la timp rufele din mașina de spălat, așa că acestea încep să se mototolească. Astfel, călcatul acestora este mult mai dificil. Același lucru este valabil și în cazul cearșafurilor. Imediat ce mașina de spălat își termină ciclul de clătit, scoate-le și pune-le la uscat, pentru a evita cutele neplăcute.
3. Folosești detergenți puternici
Acești detergenți pot fi foarte agresivi cu lenjeria ta și o pot deteriora mult mai repede, mai ales dacă este făcută dintr-un material fin. Cearșafurile nu se murdăresc atât de mult ca alte haine, așa că e suficient să le speli cu un detergent mai blând, creat special pentru persoanele cu piele sensibilă sau poate chiar pentru bebeluși. Astfel, lenjeria ta va rezista mai bine în timp. Și va mirosi mai frumos!
4. Speli la o temperatură foarte mare
În general, toate produsele textile din bumbac intră la apă. Așa că dacă speli lenjeria de pat la o temperatură foarte mare și o mai și usuci în uscător, atunci ai toate șansele să te trezești că nu se mai potrivește pe pat. Spală cearșafurile la o temperatură de 40-50 de grade Celsius și vei evita astfel de neplăceri.
5. Nu speli fața de plapumă
De multe ori, oamenii spală fața de plapumă mult mai rar decât cearșafurile, având impresia că dacă nu se așează pe ea, ea nu se murdărește. Însă este foarte important ca atunci când speli lenjeria, să speli toate piesele componente. Nu uita nici de cuvertură, chiar dacă ea are un rol mai mult decorativ.