5 moduri în care să îți ajuți prietenul deprimat
Depresia. Ați trecut prin asta? Cei care au trecut, nu vor putea uita prea ușor. Toate sarcinile de bază devin monstruos de grele, imposibil de îndeplinit. Spălatul pe dinți poate părea un maraton. Lumina soarelui îți rănește fața. Zilele ploioase sunt și mai rele.
Când prietena ta cea mai bună, de exemplu, se zbate în ghearele depresiei, ţi se rupe inima când o vezi. La început, nu vrei decât să o scoţi din casă, să o târăşti afară la lumina soarelui, între oameni fericiţi. Jurnalista Mary Backstorm de la huffingtonpost.com a trecut prin asta.
“Poate că avea să se simtă mai bine dacă, ei bine, dacă… îşi dădea mai mult silinţa? Am încercat să îi povestesc cât de frumoasă este viaţa. Să îi reamintesc de nenumăratele binecuvântări pe care ni le oferă. Eram sigură că aşa o voi ajuta să îşi rezolve prolema! Dar nu am ajutat-o deloc. De fapt, habar nu aveam ce fac”, scrie jurnalista.
Ea punctează că depresia nu îşi are rădăcinile în lene şi nerecunoştinţă
“Deşi ideile mele nu erau neapărat rele, mi-am dat seama că încercam să mă simt eu mai bine în legătură cu depresia ei. Aşa că am stat de vorbă cu prietena mea. Am întrebat-o de-a dreptul: «Ce poţi face pentru o persoană iubită care suferă? Ce ar putea fi de ajutor?»”.
Aşa a găsit câteva puncte de sprijin ce au ajutat-o cu adevărat să fie o prietenă mai bună. Iată cei cinci paşi pe care trebuie să îi urmezi pentru a ajuta un prieten deprimat
1.Întreabă şi ajută
“Înainte de toate, întreabă-ţi prietena: Ce te copleşeşte cel mai tare în acest moment?”
E obosită din cauza unui bebeluş prea zburdalnic? Teancul de vase din chiuvetă pare o misiune imposibilă? Poate că rufele murdare s-au adunat până în tavan şi o fac să îşi dorească să se ascundă în pat. Fă tu treburile în locul ei. Stai tu cu copilul pentru ca ea să îşi facă un duş şi să se culce. Bagă vasele la maşina de spălat. Strânge rufele. E uimitor cum astfel de lucruri mici pot alina mintea unui suferind de depresie.
2. Nu uita că depresia este o boală cauzată de anumite dezechilibre chimice şi cu efecte fizice
O întreagă gamă de boli “invizibile” sunt cauzate de dezechilibre chimice ale creierului. Nu i-ai spune unui amic care şi-a rupt piciorul să se plimbe un pic până îi trece. În acelaşi fel, nici prietenul afectat de dpresie nu poate face durerea să dispară. Fii bun. Fii răbdător. Prietenul tău suferă, durerea e reală şi are nevoie de sprijin.
3. Oferă-te să îi fii alături fără să aştepţi nimic în schimb.
Uneori, lucrurile mici fac diferenţele cele mai mari. Dă-i câte un telefon din când în când. Du-i o cafea de la Starbucks şi oferă-i o îmbrăţişare. Oferă-te să ai grijă de copii. Dar nu îi impune nici un fel de condiţii. Poate că starea de spirit a prietenului nu se îmbunătăţeşte vizibil datorită prezenţei tale, dar asta nu înseamnă că nu i-ai fost de ajutor. Nu uita că tristeţea lui e o consecinţă a bolii. Încearcă să nu priveşti lucrurile prea personal.
4. Observă şi nu uita să lauzi chiar şi cel mai mic efort.
A reușit să iasă din casă? Părul îi stă frumos? Poate părea un fleac, dar nu uita să îi spui! Orice încurajare înseamnă foarte mult pentru o persoană care se luptă cu depresia.
5. Cunoaște-ți limitele
Prietenul tău suferă de o boală ce necesită ajutor specializat. Nu poți fi tu doctorul, așa că nici nu încerca. Sugerarea unor diverse tratamente ”după ureche” e o idee foarte proastă. Dar ceea ce poți - și trebuie – să faci este să îi oferi un umăr pe care să poată plânge, o mângâiere și o îmbrățișare – de care are atâta nevoie.
“Depresia e dificilă. Nu numai pentru cel aflat în suferință, dar și pentru cei dragi. Dar tu, ca prieten, ai o ocazie extrordinară. Poți aduce o rază de soare cuiva pierdut în ploaie. Iar acesta este un lucru frumos”, concluzionează jurnalista americană.