5 soluţii care ne-ar putea salva în cazul unui cutremur mare

3 mai 2017 20:38   Fapt divers
Ultima actualizare:

Intrăm în panică la fiecare mişcare a pământului. Ieri, un seism de 4,2 pe Richter ne-a dat iar emoţii. Cascadorii profesionişti care au participat la majoritatea acţiunilor de salvare din ultimii 50 de ani au identificat cinci soluţii simple care să ne ajute în cazul unui cutremur mare.

Pe noi, românii, ne sperie gândul că ar putea veni un cutremur mare, ca cel din 1977. Însă cascadorii au învăţat şi au repetat de mii de ori cum să se apere de pericol. Experienţa lor ne va fi de folos şi nouă pentru că ei ştiu ce trebuie să faci în cazul unui cutremur sau incendiu.

”Cascadorii au fost prezenţi la majoritatea evenimentelor tragice care s-au abătut asupra României, începând de la inundaţiile catastrofale din anii ’70, la cutremurul din 1977, la exploziile de la mina Paroşeni din 1986, la Revoluţie şi multe altele. Eliminarea şi gestionarea riscurilor sunt esenţiale pentru un cascador. Această experienţă îndelungată ne-a transformat în oameni deosebit de atenţi cu tot ce ne înconjoară. Un cascador este inventiv, atent la detalii şi ştie să lucreze în echipă. Aceste experienţe ne-au învăţat cum să fim eficienţi în situaţii de salvare. Ne oferim să ajutăm în orice situaţie de criză”, ne-a explicat Gigel Andrabulea, preşedintele Asociaţiei Cascadorilor Profesionişti din România.

Iată ce spun cascadorii că ar trebui să facă autorităţile încă de acum ca să scăpăm cu bine dintr-un cutremur mare!

Harta vulnerabilă a localităţii. În fiecare localitate să fie identificate şi monitorizate locurile vulnerabile: clădiri cu risc seismic, imobile părăsite, gropi, puţuri, tuneluri, zone de risc chimic. Reevaluarea planurilor cadastrale, a planurilor de evacuare astfel încât să se afle rezistenţa reală a imobilelor. Semnalizarea şi informarea publicului despre aceste locuri vulnerabile, pericolul la care se pot expune, precum şi unde sunt locurile sigure.Echipament şi echipe locale. Formarea unor echipe cu personal specializat: salvatori de la înălţime, căutători de persoane, specialişti în tehnica GPS şi sonar. Pentru aceştia sunt necesare echipamente şi materiale.Scări de evacuare. Autorităţile ar trebui să aloce bani pentru construcţia unor scări de evacuare pentru toate clădirile care au mai mult de două etaje. La un incendiu la etajele inferioare, locatarii de sus s-ar putea evacua în siguranţă pe aceste scări exterioare.Lămpi de avarie. În caz de cutremur, dar şi de alte evenimente majore (incendii, inundaţii), se întrerupe curentul electric, iar evacuarea pe întuneric poate fi periculoasă. De aceea, ar fi nevoie de montarea unor lămpi de veghe/avarie, independente de instalaţia electrică a imobilului.Simulări şi exerciţii. Echipele locale au nevoie să se antreneze pentru situaţii neprevăzute: cutremure, poluare accidentală, contaminare chimică, epidemii majore, rupere de baraje sau lacuri de acumulare. Autorităţile ar trebui să aibă rezerve de echipament de protecţie (măşti), antidoturi, bărci, veste de salvare.

Mărmureanu: «Seismele mici ne feresc de unul mai mare»

Un nou seism a fost înregistrat miercuri (4 mai) în zona Vrancea. S-a produs în localitatea Secuiu, județul Buzău, la ora 8.59 și a avut o magnitudine de 4,2 pe scara Richter. ”Este bine că se produc cutremure mici pentru că se degajă energia. Potrivit estimărilor mele, nu sunt șanse să fie un cutremur mare până în 2040, poate 2080, dar ar trebui să ne pregătim încă de acum. Din păcate, am avut numeroase discuții fără rezultate cu cei de la distribuția de gaze pentru montarea unor instalații ieftine la fiecare bloc care să oprească alimentarea cu gaz în cazul unui seism. Există o invenție, dar timișoreanul care a gândit instalația nu a avut succes în țară și a vândut-o în Germania”, ne-a explicat prof. Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului.

Mai multe