7 greşeli care duc la despărţire

11 iunie 2016 17:01   Fapt divers
Ultima actualizare:

E uşor să începi o relaţie, mai greu este să o păstrezi. Pentru că, pe parcurs, cu toţii facem anumite greşeli.

De la micile cicăleli, certuri, orgolii, nepăsare, până la minciuni şi infidelitate, toate acestea ridică, încet, dar sigur, un mare zid între parteneri.

1. Crezi că iubitul/iubita ta va fi mereu lângă tine

În felul acesta, îţi permiţi să nu-i mai acorzi atenţie, să fii nepăsător, să ceri mult şi să oferi puţin. Înainte de a arunca o nouă critică în direcţia partenerului, imaginează-ţi pentru câteva momente cum ar fi viaţa fără el. Cum te-ai simţi? Apreciază ce ai şi, în loc de săgeţi, bombardează-l cu afecţiune. Vei vedea că se va întoarce înzecit.

Nemulţumirile, cicălelile, reproşurile, justificate sau nu, sunt factori ce pot duce la respingere atât la nivel emoţional, cât şi fizic. 

2. Gelozia

Este o stare incontrolabilă care vine din adâncul tău şi e cauzată de nesiguranţa în forţele proprii. Când e nemotivată, poate trezi în partenerul acuzat un sentiment de revoltă. Când acuzatorul are dreptate, cel care a înşelat se va speria, sentimentul de vinovăţie se va accentua, lucru care poate culmina cu ruperea definitivă a relaţiei. Unii psihologi spun că o persoană geloasă vede în ceilalţi ceea ce, de fapt, zace în ea. Dacă îţi acuzi partenerul de infidelitate, fără motive întemeiate, înseamnă că tu eşti, de fapt, genul care poate să înşele. Încearcă să-i spui celuilalt ce te macină şi, împreună, să depăşiţi momentul. Însă acuzele şi discuţiile nesfârşite pe această temă nu fac decât să erodeze relaţia, să scadă încrederea, să ducă la saturaţie.

3. Lipsa comunicării duce la un eşec sigur din punct de vedere afectiv şi erotic

Dacă nu suntem mereu sinceri şi direcţi cu partenerul de viaţă, dacă nu ne povestim unul altuia toate mărunţişurile şi problemele, relaţia se răceşte.

4. Scăderea atracţiei sexuale

Într-o relaţie de cuplu, există trei etape şi în fiecare organismul secretă tipuri diferite de hormoni. La început e atracţia fizică, când se secretă testosteron şi estrogen, apoi e îndrăgostirea, când organismul e invadat de dopamină, serotonină şi adrenalină. Aceştia dau „fluturii din stomac”. Din păcate, corpul nostru nu-i poate secreta la nesfârşit şi, după 6-18 luni, vraja dispare. Odată cu ea se răresc şi partidele de sex. A treia etapă e ataşamentul. Pe asta vă puteţi baza pentru a reînvia dorinţa. Un alt sfat e să vă acordaţi mai mult spaţiu, să dormiţi 1-2 nopţi pe săptămână separat, să vă îngrijiţi, să faceţi sport.

5. Monotonia

Faci aceleaşi lucruri în fiecare zi, atât la serviciu, cât şi în timpul liber? Monotonia aceasta se va transpune şi în viaţa de cuplu.  Şi nimic nu e mai periculos pentru voi decât monotonia. Odată instalată, relaţia riscă să se răcească, iar cei doi să se înstrăineze. Până la despărţire ar fi doar un pas. Încercaţi să vă distraţi împreună, să ieşiţi în oraş, în weekenduri să mergeţi la mare, la munte... Iar dacă aveţi copii, lăsaţi-i o zi cu bunicii şi ocupaţi-vă de voi.

6. Neimplicarea în activităţile casnice

„În cazul în care speri să stai degeaba, uitându-te cum partenerul tău se ocupă de toate treburile -casnice, aşteaptă-te ca relaţia să nu dureze”, spune psihologul Samantha Jaine, citată de adevarul.ro. Cel care munceşte mai mult va acumula frustrări, va deveni irascibil, va iniţia certuri.

7. Persoanele din afară

Soacra, spre exemplu, este considerată, de cele mai multe ori, mărul discordiei într-un cuplu. Psihologii spun că 60% din divorţurile iniţiate de bărbaţi sunt din cauza mamelor lor. Ce ar trebui să facă bărbatul, în cazul în care apare un conflict între mama şi soţia sa? Psihologul Aurora Liiceanu îl sfătuieşte să îşi înţeleagă soţia. “El trebuie să ţină cu familia lui. Dacă nu-i acordă respect soţiei în faţa părinţilor, atunci aceştia vor şterge pe jos cu ea”. 

Mai multe