7 invenţii care ne schimbă total viaţa
De 40 de ani încoace, Las Vegas găzduieşte Salonul expoziţional Internaţional al Consumatorilor de Electronice. Cele mai mari companii producătoare de aparatură de înaltă tehnologie precum şi centre universitare de cercetare de prestigiu se întrec în idei şi brevete de invenţii.
Conform Bild, la ce salturi tehnologice au fost înregistrate în acest an, viaţa noastră va arăta complet diferit în 2025. Vom merge la serviciu cu un taxi zburător, vom trimite drona subacvatică în explorare în timpul vacanţei şi vom trimite roboţii la muncă.
1.Taxiul zburător, antidotul întârzierilor la serviciu
Specialiştii de la Bell Helicopters împreună cu cei de la Safran, EPS, Thales, Moog şi Garmin şi-au dat mâna pentru a crea un aparat de zbor urban ideal transportului pe distanţe relativ scurte într-un timp record. Aparatul de zbor autonom este ghidat către destinaţie cu ajutorul unor aplicaţii speciale care îi permit localizarea traseului ideal, adaptarea la condiţiile atmosferice şi transportarea clienţilor serviciului Uber la destinaţie. Practic, taxiul zburător e condus printr-o aplicaţie instalată în telefonul clientului.
2.Ochelarii inteligenţi pentru şoferi
Niciodată şofatul nu a fost mai sigur decât acum. Ochelarii inteligenţi creaţi de Ellcie Healthy au fost prezentaţi la CES 2019 din Las Vegas. Practic, ochelarii funcţionează cu ajutorul unei aplicaţii instalate în telefonul inteligent şi îi oferă şoferului informaţii în timp real legate de condiţiile de trafic, despre ceilalţi participanţi la trafic, despre performanţa motorului şi cu privire la traseul pe care îl are de parcurs.
3.Robo-costumul care lucrează în locul tău
Compania LG Electronics a creat exoscheletul CLOi SuitBot care îi ajută pe angajaţii din supermarketuri, magazii sau depozite să îşi facă treaba mult mai bine. Practic, dispozitivul electronic preia peste 60% din greutatea distribuită în picioare, se înalţă până la 1,5 metri pentru a-şi ajuta utilizatorul să ajungă la rafturile superioare în timpul activităţii. Robo-costumul va putea fi livrat începând cu anul 2023 doar companiilor de retail care au finanţat proiectul început de LG, în 2018.
4.Pielea inteligentă care ne „citeşte” corpul
Ichiro Amimori este co-fondatorul companiei Xenoma Inc. şi el a fost cel care a prezentat publicului e-skin sau pielea inteligentă care monitorizează activitatea corpului tău. Costumul sintetic, unisex, este dotat cu 14 senzori, se conectează prin Bluetooth la telefonul mobil şi are o autonomie de patru ore. Poate fi băgat în maşina de spălat şi oferă informaţii vitale legate de tonusul muscular, bătăile inimii, viteza cu care ne deplasăm şi nivelul de activitate cotidiană.
5.Maşina-insectă, salvatorul suprem
Compania Hyundai a dat lovitura cu “insectobotul” „Elevate”, un prototip de maşină destinată salvării oamenilor aflaţi în situaţii extreme. Practic fiecare dintre cele patru roţi poate funcţiona autonom, desprin-zân-du-se de corpul ve-hi-culului şi acţionând ca un picior de miriapod. “Robo-insecta” sau maşina insectă poate fi comandată de la distanţă, e dotată cu 80 de senzori termici, tactili, optici şi de localizare. Va fi disponibilă după 2025.
6.Sandvişul vegetarian cu gust de vită
Se numeşte Burger 2.0 şi a fost creat de specialiştii din laboratoarele Impossible Foods. Practic, sandvişul-minune este 100% organic, este creat din plante şi are gust de carne de vită. Are un aport proteic substanţial şi asigură necesarul de energie pentru o zi. Nu produce colesterol.
7.Exploratorul subacvatic
Se numeşte Navatics MITO şi este drona subacvatică a anului 2019. Invenţia e dotată cu o cameră 4k, are o autonomie de până la patru ore şi nu costă mai mult de 1.800 $. Drona e controlată prin cablu pe o distanţă de până la 500 de metri şi oferă imagini de neuitat din străfundurile oceanelor. Ea poate fi comandată de pe site-ul navatics.com şi vine la pachet cu o baterie suplimentară şi un ghiozdan.