7 sfaturi pentru curăţenia de la sfârşit de săptămână
15 mai 2015 22:30
Fapt divers
Ultima actualizare:
Pe lună facem curăţenie temeinică de patru ori, adică sfârşitul fiecărei săptămâni. Asta presupune o zi în care să aspiri în întreaga casă, să speli pe jos, să îndepărtezi praful, să cureţi geamurile, obiectele sanitare dar şi aparatura electrocasnică. Mare chin, nu-i aşa? Află că poţi face curat rapid şi eficient însă pentru asta trebuie să urmezi câteva reguli de aur.
- Începe curăţenia din ultima cameră. Curăţenia trebuie începută din cea mai îndepărtată cameră faţă de uşa de la intrare. În acest fel, odată ce ai terminat de aspirat, de şters pe jos şi de îndepărtat praful, nu vei mai fi nevoită să intri în încăpere şi să aduci pe picioare murdăria din alte zone ale locuinţei.
- Nu uita de zonele greu accesibile. De multe ori uiţi să cureţi în zonele greu accesibile sau le eviţi. Află că vrei nu vrei va trebui să faci curat şi acolo. Nu uita de praful care se depune între elemenţii caloriferelor din fontă sau deasupra obiectelor de mobilier. De asemenea, nu uita să cureţi sub aragaz şi frigider. Şi tocurile uşilor din locuinţă, dar şi cele ale ferestrelor trebuie spălate.
- Foloseşte corect produsele naturale. Acestea sunt foarte eficiente dacă ştii cum să le foloseşti. Aşadar, află că o jumătate de varză proaspătă cu care freci covorul va reda acestuia culorile. Bicarbonatul de sodiu are proprietăţi de albire şi poate fi folosit la curăţarea petelor de rugină depuse pe obiectele sanitare. Oţetul va curăţa petele de calcar, dar şi geamurile şi oglinzile. Tot bicarbonatul de sodiu este recunoscut pentru puterea sa de înlăturare a mirosurilor neplăcute.
- Curăţarea nu înseamnă şi dezinfectare. Să nu ai impresia că dacă ai curăţat chiuveta, vasul de toaletă, cada sau cabina de duş asta înseamnă că ai eliminat şi bacteriile sau microbii care s-au dezvoltat în aceste locuri. Când vrei să îndepărtezi mizeria şi petele foloseşte produse cu putere mare de curăţare. Când vrei să dezinfectezi, caută produse speciale dezinfectante.
- Foloseşte detergenţii potriviţi. Dacă speli parchetul cu detergenţi destinaţi gresiei, îl vei distruge în timp. De asemenea, dacă vrei să cureţi cuptorul, nu folosi detergent de vase, ci detergent puternic degresant special. Foarte multe obiecte sau suprafeţe din locuinţa ta se pot deteriora dacă nu foloseşti produsele de curăţenie adecvate.
- Aspiră textilele, dar şi praful de pe pereţi. Mai ales în camerele în care ţii foarte des geamurile deschise apar urme de praf pe pereţi. Le confunzi cu mici pânze de păianjen dar, în realitate, vorbim despre praf depus în cantităţi foarte mari. Foloseşte o mătură sau aspiră cu aspiratorul pereţii o dată la câteva luni. Atenţie! Peria trebuie să fie foarte curată pentru a nu lăsa urme.
- Geamurile nu se spală când afară e soare puternic. Geamurile nu se spală când afară se anunţă ploi sau e soare puternic. Din cauza soarelui nu vei observa toate urmele de murdărie şi, prin urmare, îţi vor scăpa multe locuri necurăţate corespunzător. Degeaba foloseşti tu detergenţii potriviţi dacă nu vei reuşi să îi şi îndepărtezi de pe geamuri cum trebuie. Soarele te va împiedica să vezi urmele care pot rămâne de la lavete, şervete din hârtie etc.
Mituri în care să nu mai crezi
Să faci curăţenie generală în casă folosind soluţiile nepotrivite presupune timp şi energie pierdute inutil. Însă, de multe ori, se întâmplă să mai dăm greş. Uite câteva mituri în care să nu mai crezi!
- Geamurile se curăţă cel mai bine cu ziar - Fals! În combinaţie cu alcoolul şi apa sau soluţiile de curăţat, ziarul va lăsa urme şi dâre pe geamuri. Chiar dacă sunt aprope insesizabile ele se vor observa la prima ploaie.
- Covoarele nu trebuie curăţate foarte des pentru că se deteriorează - Fals! Covoarele trebuie curăţate foarte des deoarece ele sunt o foarte periculoasă sursă de acarieni, bacterii şi microorganisme. Cel mai important este să cureţi covorul în funcţie de tipul de murdărie sau tipul de pată.
- Clorul este cea mai bună soluţie de curăţat - Fals! Clorul nu curăţă murdăria, clorul dezinfectează.
- Dacă dublezi cantitatea de detergent rufele vor fi mai curate - Fals! O cantitate mai mare de detergent va produce mai multă spumă. Evident, lucrurile sau obiectele pe care le speli vor fi mai greu de limpezit.
- Uite ce produse găseşti în magazine!