7 sfaturi pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare

5 iulie 2015 23:23   Fapt divers
Ultima actualizare:

Ne aşteaptă o vară fierbinte, spun meteorologii. Însă, veterinarii ne atrag atenţia că în sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi, implicit, al apariţiei de toxiinfecţii alimentare. De aceea, este bine să fie respectate câteva măsuri simple, dar foarte eficiente.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vă recomandă ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acordaţi o mai mare atenţie modului în care păstraţi sau preparaţi alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate. Medicii sfătuiesc consumatorii să fie atenţi la următoarele:

1. Cumpăraţi produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, pentru că vă oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă;

2. Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatură între 0˚C+4˚C şi separat, în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C;

3. Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi ulterior preparate sau consumate;

4. Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, trebuie să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.

5. Alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite;

6. Îndepărtaţi alimentele alterate, sunt o sursă de contaminare pentru celelalte produse;

7. Spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

Autorităţile sunt în alertă 

Şi pe timpul verii, fiecare Direcţie Sanitar Veterinară se va asigura că agenţii economici vor respecta:

1. Evitarea expunerii la vânzare a produselor de origine animală în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare;

2. Confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării;

3. Interzicerea transportului produselor alimentare, în cazul neasigurării temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific;

4. Interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar;

5. Verificarea condiţiilor de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile, cum ar fi carne preparată şi carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte.

Nu cumpăraţi de pe trotuar!

La cea mai mică suspiciune că aţi cumpărat produse care nu sunt bune, care au un miros neplăcut puteţi sesiza autorităţile sanitare veterinare la numărul gratuit de telefon 0800.826.787.

Mai multe