Abuzul emoţional. Ce este, de fapt?

29 februarie 2020 16:35   Fapt divers
Ultima actualizare:

Chiar dacă sintagma în sine sună sofisticat, nu există o definiţie exactă a abuzului emoţional. Ca şi alte forme de violenţă într-o relaţie, abuzul emoţional se bazează pe ideea de putere şi control, având mai multe forme, uneori destul de greu de recunoscut fără intervenţia unui specialist.

Practic, orice altă formă de abuz implică, indirect, şi abuzul emoţional. Şi asta pentru că orice formă de abuz are repercursiuni psihologice. În cadrul cuplului, abuzul emoţional poate exista însă şi în forme care nu sunt asociate cu alte tipuri de abuz.

Chiar dacă uneori este greu de recunoscut, urmează o anumită tipologie, fiind un comportament repetat şi susţinut. Ceea ce este important de ştiut este că abuzul emoţional nu dispare cu timpul, de la sine, ci, de cele mai multe ori devine din ce în ce mai grav dacă nu se intervine din exterior.

Iată care sunt cele mai des întâlnite forme de abuz emoţional

Respingerea

Refuzul de a petrece timpul în prezenţa celuilalt, crearea sentimentului că celălalt este inferior şi nu merită niciun fel de atenţie în comunicare.

Degradarea

Degradarea celuilalt se poate face în mai multe feluri, de la insultă, până la ridiculizare fără motiv, sau la imitare, comportamente care diminuează demnitatea unei persoane. Ţipatul, umilinţa publică, jignirile repetate, tratarea celuilalt ca pe o persoană incapabilă de a lua decizii înseamnă deopotrivă degradarea comunicării în cuplu.

Terorizarea

Este deja o formă gravă de abuz emoţional şi constă în inducerea fricii prin intimidare sau prin violenţă fizică. Izolarea, interzicerea comunicării cu alte persoane, limitarea libertăţii celuilalt, excluderea de la luarea unor decizii importante în cuplu sunt şi ele forme de abuz emoţional.

Exploatarea

Forţarea celuilalt în a adopta decizii care nu îi aparţin, crearea sentimentului că celălalt este util doar pentru anumite lucruri cum ar fi sexul sau treburi casnice.

Mai multe