Acești oameni își amintesc toate detaliile din fiecare zi a vieții lor
Pentru oamenii obișnuiți, amintirile pot prezenta mai multă sau mai puțină acuratețe, în funcție de impactul emoțional sau de timpul scurs de la producerea evenimentelor. Există însă oameni a căror memorie are capacitatea de a înregistra fiecare detaliu al fiecărei zile din viața lor, amintirile reprezentând astfel niște imagini foarte clare.
BBC News îl aduce în prim-plan pe Nima Veiseh care își poate aminti perfect fiecare detaliu al tuturor zilelor din ultimii 15 ani, precum starea vremii, ce haine purta în ziua respectivă sau pe ce parte a trenului a stat când a mers la muncă. Mai mult decât atât, acesta poate să spună exact când s-a întâmplat un eveniment anume – de exemplu, 15 decembrie 2000, când și-a întâlnit prima iubită, la cea de-a 16-a aniversare a celui mai bun prieten al său. Acesta este, de altfel, și momentul în care a început să-și amintească fiecare detaliu al vieții.
Astfel de oameni reprezintă un mare interes pentru neurologi pentru a înțelege modul în care creierul nostru înregistrează informații din timpul vieții. Memoriile acestora pot fi adevărate căi de acces pentru cunoaștere și ne pot ajuta să privim evenimentele din trecut cu mai multă acuratețe.
Cercetătorii au numit această abilitate „memoria autobiografică mult superioară” – HSAM („highly superior autobiographical memory”) și a apărut în atenția publicului în anii 2000, odată cu cazul tinerei Jill Price. Ea l-a contactat pe neurologul Jim McGaugh spunându-i că-și poate aminti fiecare detaliu al vieții ei încă de la vârsta de 12 ani.
Cum așa ceva era, la vremea respectivă, aproape de necrezut, tânăra a avut noroc că a ținut un jurnal, pentru ca oamenii care au întâlnit-o să poată verifica veridicitatea faptelor. Neurologul care a examinat-o a constatat cu stupoare că abilitatea ei este reală, iar femeia cunoaștea aproape fiecare detaliu al vieții ei, întocmai ca în jurnal.
Ca un ultim test, neurologul i-a cerut să facă o listă cu zilele în care se prezentase la laborator. Jill a știut toate datele, lucru aproape imposibil pentru un om care își folosește memoria obișnuită.
Memoriile acestor oameni sunt, totuși, axate pe anumite detalii, persoanele în cauză amintindu-și informații cu caracter impersonal, practic o listă de cuvinte aleatorii. Un alt pacient cu HSAM a declarat că de multe ori nu își poate aminti ce s-a întâmplat în urmă cu cinci minute, dar își amintește perfect detalii dintr-o zi anume, din urmă cu mulți ani.
Există și cercetători care contestă „perfecțiunea” memoriei acestor oameni. Lawrence Patihis, de la Universitatea din Mississippi de Sud, a descoperit recent că anumite persoane cu HSAM suferă de „amintiri false” – își amintesc evenimente care de fapt nu s-au întâmplat. Cercetătorul este de părere că nu există memorie „perfectă”, aceasta folosind totuși aceleași „unelte” pe care le utilizează și o memorie obișnuită.
Explicația stă, se pare, în felul în care memoria acestor oameni a evoluat în timp. Analizele și scanările cerebrale realizate pe pacienții cu HSAM au arătat că structura creierului lor nu diferă deloc de cea a oamenilor obișnuiți. Abilitatea ține foarte mult și de practica tehnicilor de memorare care dezvoltă mai multe rețele cerebrale.
Problema cu aceste persoane apare atunci când ele nu mai pot uita anumite amintiri dramatice din viața lor. Permanenta amintire a unor întâmplări triste sau care au avut un impact emoțional negativ poate fi extrem de greu de suportat.