Acum e timpul să-ţi amenajezi balconul! FOTO

21 martie 2015 21:34   Fapt divers
Ultima actualizare:

Vrei să-ţi bei toată vara cafeaua pe balcon şi să te simţi ca în vacanţă? Să fie frumos decorat, cu flori, măsuţă şi şezlonguri? Atunci e cazul să începi curăţenia, amenajarea şi pregătirea ghivecelor.

Dacă toată iarna ai folosit balconul doar ca spaţiu de depozitare şi de uscare a rufelor, acum e momentul să exploatezi adevăratul său potenţial. El este o prelungire a camerei şi poate deveni o minunată oază de relaxare. Iată ce ai de făcut, pe paşi:

Fă curăţenie generală. Aruncă toate nimicurile de care nu ai nevoie, repară rafturile, vopseşte-le, spală ferestrele şi pregăteşte ghivecele de flori.

Dacă rafturile nu au uşiţe şi sunt descoperite, ascunde-le în spatele unor perdeluţe-paravan deschise la culoare. Doar aşa, ascunse privirii, îţi poţi depozita anumite obiecte.

Dacă  nu ai bani să-ţi achiziţionezi acum măsuţe şi scaune, le poţi folosi pe cele pe care le ai în bucătărie sau sufragerie, cărora le poţi confecţiona nişte huse ori să le decorezi cu perne de mai multe culori. O băncuţă din lemn sau nişte butuci, pe post de scaune, dau un aer rustic balconului, pe care îl poţi decora cu multe flori, ca într-o grădină.

Nu aglomera spaţiul! El trebuie să fie aerisit, altfel dă impresia de depozit. Alege piese de mobilier cu dublă funcţionalitate: spre exemplu o comodă pentru depozitare care poate fi folosită şi ca măsuţă de cafea, ori ca bancă pe care să pui perne colorate, etajere care să ţină loc de suport pentru flori, un fotoliu balansoar, scaune pliabile, toate acestea vor da balconului un aer vesel şi plin de relaxare.

Pune mirodenii în ghivece! Busuiocul, pătrunjelul, menta, rozmarinul sau cimbrul sunt doar câteva dintre plantele aromatice care se adaptează foarte bine condiţiilor de apartament şi, nu numai că îţi umplu de parfum balconul, dar poţi împuşca doi iepuri dintr-un foc şi folosi plantele la mâncare, atunci când ai nevoie. Perioada ideală de însămânţare este acum, primăvara.

Florile nu trebuie să lipsească. Mirositoare şi frumos colorate, ele vor da viaţă locului, iar pentru tine va fi o încântare să stai în mijlocul lor. Alege ghivece neconvenţionale şi ieftine. Spre exemplu, o jumătate de coajă de nucă de cocos poate fi ghiveciul ideal pentru o floare de piatră micuţă şi fragilă. Alte ghivece pot fi pictate sau învelite în hârtie colorată. Foarte frumoase sunt plantele căţărătoare, ca iedera, sau trandafirul japonez, care, dacă le oferi condiţiile potrivite, îţi vor asigura umbra în casă, la vară. 

Aşază pe jos un covor pufos, în culori contrastante, sau unul tipic românesc, cusut manual, în funcţie de stilul de amenajare a balconului. 

Plantele din ghivece, în funcţie de cum bate soarele

Balconul tău e poziţionat spre nord sau spre sud? Câte ore bate soarele direct spre el? Sunt întrebări definitorii pentru alegerea plantelor care îţi vor înfrumuseţa casa. Astfel, într-un balcon orientat spre nord sunt potrivite plante iubitoare de umbră precum begonii, ferigi, cerceluşi, azalee. Balcoanele spre est, care au soare doar dimineaţa, pot avea urzicuţe, petunii sau muşcate curgătoare. Spre vest, unde e soare la amiază, “supravieţuiesc” florile de hibiscus sau ficusul. Şi spre sud e multă lumină şi căldură. Aici, cresc bine muşcatele pitice, petuniile, hibiscus. 

Mai multe