Adevăratul motiv pentru care verdele și roșul reprezintă Crăciunul. Ce sugerează aceste culori, de fapt
Crăciunul semnifică cea mai îndrăgită sărbătoare a anului. Pe data de 24 în Ajun, dar și pe 25 creștinii ortodocși practică o mulțime de obiceiuri și tradiții, însă sunt și lucruri neștiute. De exemplu, care este motivul pentru care roșul și verdele sunt considerate culorile Crăciunului.
Ei bine, celții erau de părere că plantele verzi și roșii îi vor ajuta să treacă cu bine peste iarna geroasă. Această tradiție a fost păstrată până în prezent, astfel că românii de la sate, obișnuiesc să își decoreze casele în fiecare an cu instalație verde și roșie pentru a atrage norocul și a fi protejați de necazuri.
Creștinii sunt de părere că aceste nuanțe reprezintă Crăciunul și le amintesc de viața lui Iisus Hristos. În popor se spune că roșul simbolizează sângele Mântuitorului, iar verdele semnifică viața eternă, respectiv copacul vieții. Mai mult decât atât, această culoare rezistă și pe parcursul iernii. Majoritatea plantelor își păstrează frunza verde, chiar dacă afară este frig sau îngheț.
Tradiții și obiceiuri de Crăciun
-Nu se bea rachiu, căci este considerat băutura diavolului
-Nu se aruncă gunoiul
-Copiii merg la colindat
-În unele zone, copii mănâncă bostan pentru a fi plinuți tot anul
-În noaptea dinspre Crăciun se spune că apa de transformă în vin, iar animalele au capacitatea să vorbească
-Fetele care nu sunt măritate trebuie să țină post negru pentru a-și visa sortitul. Acest obicei se practică în mai multe zone din țară.
-Tot fetele nemăritate trebuie să lase afară, peste noapte, câte puțin din toată mâncarea pe care au gătit-o, pentru a-și vedea ursitul. Cel care va venit să guste din preparatele lor, înseamnă că va fi cel cu care se vor căsători
-La sate, în Ajunul Crăciunului se face cozonacul. Tot în această zi, gospodinele trebuie să pună două pâini pe masă, sare, pește, grâu și un pahar cu apă, pentru a veni cei trecuți în neființă să mănânce și să bea