Afacere cu prune uscate – un pariu profitabil? Cât te costă să începi acest business

26 aprilie 2015 12:32   Fapt divers
Ultima actualizare:

Prunele uscate româneşti au mare căutare peste hotare. Acest lucru este bine de ştiut, în caz că vrei să ai propria afacere cu prune uscate. Nemţii, belgienii şi arabii adoră gustul prunelor uscate, fabricate în România, după metode tradiţionale. Ca urmare, numărul producătorilor a crescut vertiginous în ultima perioadă, ajungând la aproape cincizeci de persoane.

Cei interesaţi de acest gen de afacere cu prune uscate, spre exemplu, au de urmat câţiva paşi importanţi: cumpărarea fructelor, uscarea lor şi, ulterior, ambalarea, profitul realizat fiind unul frumuşel. ”Costul unui echipament de uscare a fructelor şi legumelor este de circa 15.000-25.000 de euro pentru un sistem mediu, format doar dintr-un uscător la care se adaugă o centrală termică şi echipamentele pentru curăţare şi ambalare. Probabil că pentru o afacere la cheie e nevoie de 50.000 de euro. Această sumă ar fi suficientă”, a mărtuisit Marius Vasile Ingeaua, potrivit financiarul.ro. La aceşti bani este inclusă şi instalarea şi garanţia de doi ani pentru sistem. Acestea sunt, cu siguranţă, unele dintre cele mai bune sfaturi pentru o afacere cu prune uscate!

Afacere cu prune uscate - Sfaturi utile pentru clienţii de uscătoare

1. Înainte de a investi într-o astfel de afacere, asiguraţi-vă că veţi avea desfacere pentru marfă. Nu investiţi până nu tatonaţi piaţă şi nu aveţi măcar un prim cumpărător.2. Investiţi pentru a produce produsul finit, aici incluzând şi ambalarea. Pentru a creşte profitul, nu e îndeajuns să deshidratezi fructele, pentru că vânzarea lor la vrac va scade veniturile. Nu va zgârciţi când vine vorba de design-ul ambalajului şi apelaţi la un specialist. Iată câteva sfaturi pentru o afacere cu prune uscate!3. Stabiliţi-va o nişă pe care să deveniţi cel mai puternic producător. Fie că este vorba de prune uscate şi afumate sau de plante medicinale uscate şi ambalate în perniţe aromate, e esenţial ca produsul pe care îl veţi pune pe piaţă să reprezinte un element de noutate.4. Analizaţi-vă costurile! Investiţia într-un uscător profesional nu este una mică pentru o fermă de dimensiune medie. Înainte de a va lansa în această producţie, faceţi-va un calcul privind ce recolte aveţi, de unde veţi procura fructele, legumele sau plantele medicinale şi, foarte important, la ce costuri vă veţi aproviziona şi dacă aceastea vor fi acoperite de vânzări.

Afacere cu prune uscate – un exemplu de afacere care a reuşit!

Mădălina Nicoleta Stancu (36 de ani), un fost economist şi contabil, arev propria afacere cu prune uscate! A investit, în urmă cu doi ani, aproximativ 20.000 de euro într-o plantaţie de pruni de unde obţine, printr-un proces de deshidratare, prune uscate. Aceasta a înfiinţat o plantaţie de pruni, care ocupă o suprafaţă de şase hectare în comuna Leleasca, din judeţul Olt, care, pe vremuri, era cel mai important exportator de prune din Europa. Investiţia iniţială s-a ridicat la 100.000 de lei, suma pe care, pentru moment, nu a recuperat-o încă. “Producţia de prune diferă de la an la an, de exemplu anul trecut a fost un an ploios, fapt ce a determinat creşterea cantităţii de apă în fruct şi scăderea celei de zahăr. La rândul sau, în procesul de deshidratare de la raportul normal de 4kg verzi/1kg uscat s-a ajuns la 7kg verzi/1kg uscat, iar fructul a avut mai puţină pulpă şi mai puţin zahăr, deci mai mici şi nu dulci. Producţie mică şi costuri mari”, a mărturisit Mădălina Nicoleta Stancu, potrivit adevărul.ro.

Acestea sunt, cu siguranţă, unele dintre cele mai bune sfaturi pentru o afacere cu prune uscate!

Mai multe