Ai cumpărat o casă de vacanţă gata mobilată? Cum să restaurezi mobila cu cheltuieli minime
O casă de vacanță reprezintă o investiție importantă, fie că este la munte sau la mare, și mulți se vor întreba dacă merită să facă acest efort financiar. Există câteva motive excelente pentru a lua în calcul decizia de a cumpăra o casă de vacanţă, începând cu faptul că vei avea un loc în care să te simţi acasă la sute de kilometri de propria locuinţă. De asemenea, vei avea un loc ideal pentru a organiza petreceri de familie, dar şi pe care să îl transformi într-o sursă de venit prin închiriere în diferite perioade ale anului.
Casele deja mobilate sunt o afacere pentru cei care consideră că designul interior al locuinţei nu este un criteriu de descalificare. Dacă, de exemplu, ai căutat apartamente de vanzare Constanta sau în orice altă localitate la malul mării și ai găsit o locuință care este parțial sau total amenajată și mobilată, aceasta ar putea fi o bună opțiune, pentru că este inutil să investești foarte mult în mobilier, aparate electrice și electrocasnice. Totuși, în aceste condiții, poate fi dificil să te simți acasă.
poate fi dificil să te simți acasă.
Pentru a remedia acest lucru și a completa designul interior în mod armonios și pe gustul tău, poţi să restaurezi mobila pe care o ai deja în locuinţa proaspăt cumpărată. Pentru o simplă personalizare a mobilierului sau o schimbare radicală există mai multe soluţii, precum un nou strat de vopsea, un tapet nou pe pereți-accent sau ţesături interesante pentru tapițerie.
Una dintre cele mai simple metode de a restaura mobila este de a o vopsi într-o altă culoare. Șifonier, comodă, masă, scaun – orice tip de mobilă poate fi împrospătat cu ajutorul unui strat nou de vopsea. În plus, aceasta este o variantă de restaurare extrem de accesibilă. Poți alege clasicul negru, nuanțe de gri, culori tari sau dulci, pudrate ș.a. Poți acoperi mobila cu vopsea sau te poți juca folosind o tehnică de învechire a lemnului, pentru a obține piese patinate.
Marele avantaj al antichizării este acela că poate fi folosit în cazul unei piese de mobilier cu defecte, respectiv cu zgârieturi sau crăpături. Pentru a obține efectul de patinare, mobila se vopsește într-o altă culoare, apoi se șlefuiesc muchiile în mod neregulat până se ajunge la stratul de vopsea original sau la lemn. Zonele în care s-a ajuns deja la lemn se acoperă cu lac transparent, neapărat lipsit de luciu, pentru a nu contrasta.
Aspectul de mobilă veche se poate obţine şi aplicând pe toată suprafaţa, după ce în prealabil a fost şlefuită pe unele muchii, o ceară colorată pentru lemn.
Nu este nevoie să vopseşti toată mobila pentru a o împrospăta. Poţi vopsi doar uşile sau tăbliile laterale. Iar dacă eşti o persoană talentată la desen poţi să schimbi aspectul vechii mobile prin pictarea unor motive pe aceasta.
Mai mult decât o tendință, tapetul a devenit un fenomen în designul interior. După câteva decenii în care nu a mai fost folosit, tapetul este din nou la modă. Pictat sau imprimat, acesta poate fi folosit cu succes pentru restaurarea etajerelor. Astfel, dacă vrei să schimbi aspectul unei biblioteci cu rafturi sau al unei etajere, poți folosi tapetul pentru a acoperi partea din spate, creând un fundal interesant. În versiunea autocolantă, acesta poate fi folosit pentru a acoperi în întregime o piesă de mobilier. Aplicarea tapetului nu este o operațiune extrem de dificilă, ci mai degrabă migăloasă, de aceea ar trebui să iei în considerare să chemi măcar un prieten pentru a termina mai repede.
Pentru piesele de mobilier tapițate, precum canapele, fotolii și scaune, există de asemenea soluții pentru a le oferi un alt look. Astfel, scaunele pot fi restaurate aplicând un nou strat de vopsea pe picioare și schimbând tapițeria.
În cazul fotoliilor sau al canapelelor, una dintre cele mai simple soluții este să folosești huse noi, dacă modelul acestora permite acest lucru. De asemenea, dacă tapițeria este într-o stare excelentă, însă ai vrea totuși să modifici ceva la aspectul canapelei, te poți ocupa de picioare, pe care le poți schimba. Se găsesc nu numai la magazinele de amenajări interioare, ci și la cele care comercializează mobilă.
În concluzie, dacă mobila din noua ta casă de vacanță are un aspect demodat, nu este în cea mai bună stare sau pur și simplu nu este pe gustul tău, gândește-te de două ori înainte de a o arunca. Ai numeroase idei la dispoziție pentru a o face să arate ca nouă.