Ai dosarul «Prima Casă» blocat la bancă? Uite ce poţi să faci!

15 iunie 2016 20:25   Fapt divers
Ultima actualizare:

Dacă te numeri printre cei care vor să-şi cumpere un credit prin programul “Prima Casă”, însă au dosarul blocat la bancă, din lipsă de fonduri, ai patru variante ca să ieşi din impas: aştepţi ca Guvernul să suplimenteze fondurile, depui dosarul la mai multe bănci care au fonduri de garanţii, optezi pentru rate la dezvoltator sau contractezi un credit ipotecar clasic.

Aceste opţiuni au dezavantajele lor, însă ar trebui să le iei în calcul pentru că s-ar putea să fie ultima ta şansă.  Garanţiile acordate băncilor pentru programul „Prima Casă” s-au epuizat rapid, astfel că mulţi români care au depus documentaţia pentru un credit se află şi acum în aşteptare. Potrivit ziarului Adevărul, există foarte multe situaţii dramatice în care oamenii au plătit avansul vânzătorului şi au încheiat un precontract. Din păcate, puţini sunt cei care îşi vor mai vedea banii înapoi. Ce poţi face într-o astfel de situaţie? Analiştii portalului financiar finzoom.ro ne oferă mai multe soluţii.

Ai răbdare!

Prima variantă, cea mai avantajoasă, dar şi cea mai puţin probabilă, este să te înarmezi cu multă răbdare şi să aştepţi ca Guvernul să suplimenteze plafonul de garanţii. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, este foarte probabil ca banii să fie redistribuiţi: vor fi luaţi de la anumite bănci care mai au încă fonduri şi oferiţi altor bănci care şi-au epuizat fondurile. Surse din cadrul Fondului Naţional de Garantare au declarat la întâlnirea din 13 iunie dintre Ministerul Finanţelor şi reprezentanţii băncilor că este posibilă o astfel de variantă a redistribuirii.

Depune dosarul la mai multe bănci

O altă soluţie este să te îndrepţi către una dintre băncile care încă mai au fonduri disponibile. Varianta ar fi ca, fără să retragă dosarul de la banca unde are deja preaprobare financiară, cel aflat în impas să încerce şi la băncile care mai au fonduri. Costurile sunt asemănătoare: avans de minimum 5%, dobândă variabilă formată din Robor la 3 luni plus o marjă maximă de 2 puncte procentuale, fără comisioane. Diferă însă, de la o bancă la alta, condiţiile de scoring şi gradul de îndatorare. Finzoom.ro a realizat o simulare pentru o locuinţă de 50.000 de euro, cumpărată printr-un împrumut pe 30 de ani. Calculul de venit a fost realizat pentru o familie formată din doi adulţi şi un copil. Se presupune că solicitantul dispune de avansul minim de 5% din valoarea imobilului, în acest caz fiind vorba de 2.500 de euro. Astfel, rata lunară va fi de 870 de lei, iar suma totală de rambursat va fi de 71.667 de euro adică 322.500 de lei. Venitul necesar este de 2.640 de lei pe lună.

Rate la dezvoltator

O altă opţiune ar fi să încerci să cumperi locuinţa direct de la dezvoltator plătindu-i acestuia ratele. În ultima vreme, tot mai mulţi dezvoltatori imobiliari vând locuinţele în rate, la fel ca şi băncile, chiar şi pe o perioadă de 30 de ani. De regulă, aceştia nu percep comision, nu cer documente justificative pentru venit, nu-i interesează dacă solicitantul mai are alte credite sau se află în Biroul de Credit. Potrivit unei simulări pentru o locuinţă de 50.000 de euro, rata lunară la dezvoltator ar fi de 1.350 de lei pe o perioadă de 30 de ani, iar suma totală de rambursat ar fi de 126.000 de euro, adică 567.000 de lei.

Credit ipotecar standard în lei

Costurile creditelor imobiliare standard în lei sunt apropiate de cele din programul guvernamental şi încă mai există bănci care percep un avans de 15% din valoarea locuinţei. În acest caz, există două situaţii. În prima situaţie solicitantul dispune de avansul minim solicitat, astfel că valoarea creditului luat de la bancă va fi mai mică, se vor plăti o rată mai mică, mai puţine dobânzi şi mai puţine comisioane. În a doua situaţie, când solicitantul nu dispune de resurse financiare pentru diferenţa de avans (se presupune că dispune de avansul solicitat prin „Prima Casă”), poate contracta un credit de nevoi personale.

Mai multe