Ai grijă cum găteşti ca să nu te îmbolnăveşti!

28 decembrie 2015 21:11   Fapt divers
Ultima actualizare:

În perioada Sărbătorilor, medicii spitalelor de urgenţă lucrează la foc continuu, iar cei mai mulţi pacienţi care se prezintă la camera de gardă suferă de intoxicaţii alimentare sau indigestie. Pentru a preveni astfel de incidente neplăcute, trebuie să ai mare grijă de unde cumperi alimentele, cum le depozitezi şi cum le găteşti. Iată câteva sfaturi ca să ai Sărbători liniştite.

A trecut Crăciunul, însă peste câteva zile vom sărbători Revelionul: un alt motiv pentru a întinde masa şi pentru a pregăti cele mai delicioase preparate culinare. Însă acestea te pot băga în spital dacă nu eşti atent la termenul de valabilitate al ingredientelor, la cum găteşti şi cum depozitezi corect mâncărurile în frigider.

Ce e intoxicaţia alimentară?

Intoxicaţia alimentară este o afecţiune cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme precum bacterii, virusuri sau paraziţi. Acestea se înmulţesc foarte repede, mai ales în alimentele neperisabile şi care nu sunt depozitate sau gătite corespunzător. Iată câteva sfaturi ca să nu te îmbolnăveşti!Atenţie la culoarea şi mirosul cărnurilor – Carnea veche sau alterată are un miros specific, neplăcut şi o culoare închisă, maronie. Este lipicioasă la atingere şi, dacă o apeşi cu degetul, revine cu greu la forma iniţială.Citeşte eticheta produselor alimentare – Orice produs alimentar prezintă o etichetă pe care este trecut termenul de valabilitate. Citeşte cu atenţie eticheta şi alege doar produsele proaspete. Nu cumpăra din magazine neautorizate, din piaţă, de la tarabe sau de la vânzători ambulanţi.Eşti la magazin? Carnea se cumpără ultima – Dacă te afli în magazin, la cumpărături, alege mai întâi legumele, sosurile, pâinea, băuturile alcoolice şi sucurile şi abia la sfârşit carnea şi produsele din carne. Dacă vei lua mai întâi carnea, aceasta va sta un timp mai îndelungat la temperatura din magazin, în loc să stea la rece, în frigider.Spală tocătorul şi cuţitele după ce le-ai folosit – Dacă ai tranşat carne, cuţitul pe care l-ai folosit, dar şi tocătorul se spală foarte bine cu apă fierbinte şi detergent de vase. În acest fel, se elimină sucul care s-a scurs din pulpa de porc, iar celelalte alimente pe care urmează să le tai nu vor fi în nici un fel contaminate.

Depozitează mâncarea corect

Alimentele care se strică repede trebuie ţinute la frigider, la o temperatură de patru grade Celsius. De asemenea, acestea se păstrează în caserole cu capac, pentru ca sucurile care se pot scurge să nu contamineze alte mâncăruri care se regăsesc pe rafturile de jos. De exemplu, dintr-o bucată de carne înfăşurată în hârtie se scurge zeamă, iar aceasta poate ajunge peste brânzeturi, fructe, legume şi chiar mâncăruri gătite.Spală-te pe mâini înainte de a găti – Este absolut obligatoriu să te speli pe mâni cu săpun înainte de a începe să pregăteşti preparatele culinare. În caz contrar, microbii şi bacteriile care se regăsesc pe piele pot contamina mâncarea. Dacă ai o rană la un deget, dezinfecteaz-o foarte bine şi foloseşte mănuşi de unică folosinţă.Carnea nu se spală – Deşi mulţi dintre noi, înainte de a o găti, spălăm carnea sub jet de apă rece, nutriţioniştii nu recomandă acest lucru. Asta, pentru că bacteriile pot ajunge şi pe alte alimente sau ustensile din bucătăria ta, contaminându-le. Carnea, în schimb, odată ce este preparată termic, nu mai reprezintă nici un pericol pentru tine.Carnea nu se recongelează – Este una dintre cele mai mari greşeli pe care le poţi face: să decongelezi carnea, iar apoi s-o recongelezi. Dacă procedezi în acest fel, te expui riscului de a te trezi cu o toxiinfecţie alimentară. Asta, pentru că bacteriile încep să se dezvolte odată ce carnea este dezgheţată. Însă în loc s-o prepari termic, tu o recongelezi. În momentul în care o vei consuma, rişti să te îmbolnăveşti.

Mai multe