Ai renunţat la repartitoare? Iată cât vei plăti pentru căldură!

29 ianuarie 2015 21:59   Fapt divers
Ultima actualizare:

Repartitoarele de costuri au devenit o sperietoare pentru români. Locatarii din blocurile încălzite centralizat renunţă la aceste echipamente pe motiv că le încarcă facturile la întreţinere. În lipsa lor, însă, asociaţiile de proprietari au reclamat facturi umflate în lunile de iarnă.

Iubite sau hulite de români, repartitoarele de costuri sunt obligatorii în toate imobilele de locuit racordate la sistemul centralizat de încălzire. Autorităţile au stabilit că aceste echipamente sunt absolut necesare pentru ca românii să reducă semnificativ consumul de energie termică. Până la 31 decembrie 2016, toate apartamentele trebuie să aibă astfel de aparate. 

Cu toate acestea, locatarii de la bloc au altă părere despre repartitoare: ele înregistrează şi căldura ambientală, nu doar cea emisă de calorifere, încarcă factura, iar cheltuielile de administrare sunt împovărătoare. Locatarii din 22 de blocuri din Capitală, care au renunţat la repartitoate în această iarnă, au constatat că au de plătit cu 25-30% mai mult decât în iarna trecută.

Concret, locatarii blocului nr. 21 din strada Câmpia Libertăţii 33 consumau în noiembrie 2013 nu mai puţin de 25 de Gigacalorii, pentru care plăteau 4.257, 61 de lei. Un an mai târziu, când au renunţat la repartitoare, factura la încălzire pe luna noiembrie ajunsese la 6.729,22 lei. În decembrie, căldura facturată celor 40 de apartamente ale blocului a fost de 9.221,63 de lei, cu 2.545,01 lei mai mult decât în luna decembrie a anului 2013.

Exemplele pot continua, căci reprezentanţii Ligii „Habitat” au întocmit situaţii comparative în cazul a 22 de imobile din Capitală. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu facturile acestor consumatori?

Renunţând la repartitoare, locatarii nu au mai avut control asupra apei calde care le străbătea caloriferele. În multe situaţii, oamenii primeau mai multă căldură decât le era necesar şi s-au văzut  nevoiţi să deschidă geamurile pentru a-şi regla temperatura din apartamente. Acest lucru a dus la imposibilitatea controlării consumului şi, deci, la facturarea integrală a agentului termic livrat de Radet. 

Cinci sfaturi ca să ai un consum mic la bloc

Pro repartitoare

  • Aparatele, montate pe fiecare calorifer, înregistrează căldura emisă de acestea. Pentru a nu înregistra căldura emisă de alte corpuri (aeroterme, energie solară) repartitoarele sunt prevăzute cu protecţie împotriva emiţătorilor externi.
  • Robineţii termostat permit utilizatorilor să controleze fluxul de apă caldă din calorifere. Ei permit circularea agentului termic prin calorifer până la încălzirea încăperii la tem­peratura dorită. Robinetul poziţionat pe cifra 3 va asigura o temperatură în cameră de circa 21-22˚C.
  • În cazul alegerii unor repartitoare cu citire prin unde radio, locatarul nu trebuie să transmită datele de consum firmei care a livrat echipamentul, citirea realizându-se de la distanţă.
  • Când plecaţi de acasă puteţi seta robineţii astfel încât prin calorifere să circule o cantitate mică de apă caldă. Astfel consumul de agent termic va fi minim.

Contra repartitoare  

  • Locatarii care au ­renunţat la ele s-au plâns că aceste echipamente înregistrează şi căldura emisă de alte corpuri generatoare de căldură.
  • Dacă o parte a locatarilor aleg să închidă repartitoarele, pentru ecomomii la căldură, imobilul în care locuiesc este încălzit neuniform. Acest lucru duce la apariţia mucegaiului şi a igrasiei.
  • Locatarii care nu au repartitoare cu citire prin unde radio sunt obligaţi să permită accesul în locuinţă reprezentanţilor firmei furnizoare pentru înregistrarea datelor. Serviciile de citire şi de emitere a notei de consum individual sunt costisitoare.
  • Costul destul de ridicat al echipamentelor de repartizare a căldurii îi descurajează pe locatari. Montarea unui singur repartitor de costuri prin unde radio, cu robinet termostat, ajunge la 110-135 de lei.
Mai multe