Alege-ţi aerul condiţionat care ţi se potriveşte!

11 iulie 2015 21:11   Fapt divers
Ultima actualizare:

Te-au speriat căldurile din aceste zile şi ai decis să-ţi iei, în sfârşit, un aparat de aer condiţionat? Vei vedea că modelele sunt atât de variate, încât îţi va fi greu să alegi.

Tocmai de aceea am pregătit pentru tine câteva sfaturi de bază şi criterii de care trebuie să ţii cont.

Ce spaţiu vrei să răcoreşti?

Primul aspect pe care să-l iei în calcul este suprafaţa pe care o ai de răcit. În funcţie de ea depinde dimensiunea, dar mai ales puterea aparatului. „Pentru un spaţiu mai mic, alegem un aparat de aer condiţionat cu un număr mai mic de BTU (unitatea de măsură pentru răcire, respectiv încălzire), iar pentru un spaţiu mai mare, fireşte, un aparat cu BTU mai mare. De exemplu, pentru un spaţiu de până în 25 mp este suficient un aparat cu 9.000 de BTU”, spune Cătălin Săvulescu, general manager badabum.ro. Vorbim aici de dormitoare. Sufrageriile au suprafaţă mai mare, poate de 25-35 mp, iar aici ai nevoie de un aparat cu 12.000 BTU.

Un singur aparat pentru tot apartamentul?

Nu ar fi recomandat. Cel puţin să nu faci greşeala să cumperi un aparat cu putere mare (peste 12.000 BTU), în ideea că vei lăsa uşile deschise şi îţi va răcori toată casa. “Debitul de aer foarte mare al unui astfel de aparat, amplasat într-un spaţiu mic, cu înălţimea sub 3 metri, provoacă un disconfort pronunţat locatarilor, punându-le sănătatea în pericol. Apoi, când temperatura a scăzut în camera în care e amplasat, se va opri, astfel că aerul rece nu va mai fi împins în celelalte camere”, aflăm de pe aer-conditionat.ro.

Consumul

În ceea ce priveşte clasa energetică, toată lumea caută un aparat care să consume puţin. “De tehnologie inverter ai auzit? Cele care o au, consumă cu până la 30% mai puţină energie”, mai spune Cătălin Săvulescu. 

Zgomotul

Mai trebuie să iei în calcul şi zgomotul pe care îl produce, mai ales pentru cele amplasate în dormitor. Sunt recomandate dispozitivele silenţioase, cu un nivel cât mai scăzut de decibeli. Majoritatea au o funcţie pentru “noapte”, cu o temperatură şi un nivel de zgomot specifice.

Filtrele

Există aparate de aer condiţionat ale căror filtre elimină praful, agenţii contaminanţi şi alergenii periculoşi din aer, precum şi bacteriile şi virusurile, inclusiv viruşii gripali de tip A. Nu uita să cureţi şi tu, periodic, aceste filtre. Unele aparate oferă şi posibilitatea parfumării aerului din încăpere prin intermediul unui difuzor de parfum, a cărui aromă poate fi schimbată de câte ori doreşti.

Temperatura optimă: între 21 şi 25˚C

Diferenţele prea mari de temperatură dintre exterior şi interior ne pot da dureri de cap şi infecţii respiratorii. Din acest motiv, medicii recomandă ca atunci când intri în casă, să porneşti aerul condiţionat la o temperatură cu 5 grade mai mică decât cea de afară, până ţi se obişnuieşte organismul. Apoi o poţi scădea progresiv, până ajungi la 21 - 25 de grade Celsius, nu mai mult.

Nu toate sunt suspendate

E bine de ştiut că nu toate aparatele sunt suspendate. Unele pot fi mobile, amplasate la nivelul solului sau discret, pe tavan. Dezavantajul lor este că necesită spaţiu ceva mai mare pentru amplasare, precum şi găuri de evacuare în zid.

Mai multe