Altoirea viței de vie - ce rol are și cum o realizezi corect, ca să obții o recoltă bogată și sănătoasă
Vița de vie (Vitis vinifera L., genul Vitis, familia Vitaceae) este cultivată de mii de ani pe teritoriul țării noastre. Marea provocare a oricărui fermier este să obțină o recoltă bogată și sănătoasă, adică struguri care să aibă combinația potrivită de zahăr, acizi și aromatizanți.
Altoirea viței de vie este una dintre metodele prin care poți obține soiuri de mai bună calitate decât cele pe care le cultivi deja și, totodată, mai rezistente la condițiile climatice, boli sau dăunători. Pentru a avea rezultatele dorite, este bine să respecți regulile generale de întreținere a viței de vie, precum și recomandările specialiștilor în ceea ce privește măsurile de prevenire și combatere a bolilor, dăunătorilor și a buruienilor.
Reguli de îngrijire a viței de vie
Regulile de întreținere a plantației de viță de vie presupun realizarea mai multor lucrări, în diferite perioade ale evoluției plantei și ținând cont de condițiile meteorologice. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea și cum trebuie făcute:
- altoirea viței de vie - una dintre cele mai cunoscute metode de înmulțire vegetativă este altoirea vitei de vie; rolul ei este, însă, și de a obține sortimente noi de struguri și de a asigura o mai bună adaptare la sol sau la condițiile climatice;
- dezmușuroitul - se realizează primăvara, când temperatura nu mai coboară sub 8-9 grade Celsius;
- arătura de primăvară - rolul acestei operațiuni este afânarea solului, iar adâncimea arăturii este indicat să fie de 14-16 cm;
- tăierea în uscat și copcitul - se face începând cu anul al doilea, o dată primăvara și apoi în august;
- instalarea mijloacelor de susținere - vița de vie are nevoie de mijloace de susținere, cum sunt aracii, spalierii, bolțile, pentru a se putea dezvolta armonios;
- legatul lăstarilor - se aplică în perioada de vegetație, de trei ori: înainte și după înflorit și înainte de intrarea strugurilor în pârgă;
- plivitul lăstarilor - eliminarea lăstarilor de prisos; în cazul vițelor riguroase, se lasă doar 3-4, în vreme ce la cele dezvoltate se lasă 2 lăstari;
- copilitul - eliminarea parțială sau totală a lăstarilor secundari; se realizează când copilii au 6-7 frunze;
- cârnitul - tăierea vârfurilor lăstarilor; se face în luna august, înainte de intrarea în pârgă;
- fertilizarea - recomandarea este să aplici doze moderate de îngrășăminte cu azot, fosfor și potasiu;
- completarea golurilor - se realizează în timpul primăverii, utilizând vițe STAS;
- combaterea bolilor, a dăunătorilor și a buruienilor - pentru culturile de viță de vie sunt recomandate tratamente preventive și de combatere a bolilor (fungicide), a dăunătorilor (insecticide) și a buruienilor (erbicide).
Pe lângă aceste operațiuni curente, există și lucrări fitotehnice speciale, care sunt valabile doar în anumite situații, cum ar fi alegerea soiurilor de struguri pentru masă. Printre astfel de lucrări se numără: ciupitul lăstarilor, polenizarea suplimentară, răritul inflorescențelor sau desfrunzitul parțial în zona strugurilor.
Rolul altoirii viței de vie
Altoirea viței de vie este una dintre cele mai utilizate proceduri pentru înmulțirea vegetativă. Concret, ea înseamnă tăierea unui fragment de lăstar de la o plantă și transplantarea lui pe o altă plantă, prin metode specifice. Altoiul se dezvoltă în zona aeriană a butucului, în vreme ce portaltoiul reprezintă partea din care se formează sistemul radicular.
Altoirea viței de vie are mai multe roluri, în funcție de ceea ce îți propui să faci cu plantația ta de viță de vie:
- înmulțirea vegetativă a viței de vie;
- obținerea unui soi nou de viță de vie - altoirea viței pe care o cultivi cu un soi care nu se regăsește în plantația ta;
- asigurarea adaptării mai bune la sol - portaltoii sunt cei care oferă vigoare viței de vie;
- asigurarea unei rezistențe mai bune la anumiți dăunători - poți alege portaltoi care sunt rezistenți la atacul filoxerei, de exemplu, astfel încât rădăcinile viței de vie să fie mai sănătoase;
- adaptarea la condițiile climatice - portaltoii au o rezistență mai mare la secetă și la ger;
- obținerea unor recolte de calitate superioară - fructe mai sănătoase, mai mari și mai suculente.
În primul rând, pentru o altoire reușită a viței de vie, atât portaltoiul, cât și altoiul trebuie să provină din plante sănătoase. Apoi, portaltoiul și altoiul trec printr-o etapă de pregătire. Astfel, portaltoii (se recomandă să aibă între 2,5 și 5 cm grosime) și altoii sunt puși în nisip, la stratificat, apoi se scot și se curăță. După ce te-ai asigurat că sunt sănătoși, îi pui în apă și, ulterior, îi secționezi astfel: portaltoii, în butași de 38 de cm, iar altoii, cu o tăietură, la 1,5 cm deasupra ochiului.
După ce ai pregătit portaltoiul și altoiul, urmează altoirea propriu-zisă, după mai multe metode specifice. Mai jos sunt recomandările specialiștilor BASF:
- altoirea manuală - este numită și altoirea de pe loc; practicată în plantațiile mici și indicată în zone cu climă caldă; se poate face primăvara, vara și toamna; sunt trei tipuri:
- altoirea industrială - este cea mai utilizată modalitate de altoire a viței de vie; practicată pentru plantațiile mari, la începutul primăverii; se realizează cu ajutorul mașinilor de altoit în masă.
Recomandări pentru o recoltă bogată și sănătoasă
Una dintre condițiile esențiale pentru a obține o recoltă bogată și sănătoasă de struguri este menținerea unei stări de sănătate bună a plantelor. Din acest punct de vedere, măsurile de protectie fitosanitară sunt foarte importante și presupun tratatamente de prevenire si combatere a bolilor, a dăunătorilor și a buruienilor, lucrări de întreținere, precum și monitorizarea culturii, ca să te asiguri că plantele sunt sănătoase iar, în cazul în care constați că nu este așa, să acționezi eficient încă de la primele simptome ale bolii.
Pe lângă toate acestea, calitatea strugurilor este influențată de mai mulți factori, cum ar fi:
- condițiile climatice - în funcție de acestea, alegi forma de reproducere și soiurile;
- calitatea terenului - alegerea locului pentru plantarea viței de vie este importantă, mai ales în ceea ce privește expunerea la soare;
- calitatea materialului de plantare - alegerea vițelor sănătoase, cu rădăcini alb-sidefii, cordițe cu muguri viabili;
- echipamentele folosite pentru întreținerea terenului, tăieri și operațiuni în verde;
- aplicarea tratamentelor cu fungicide, insecticide, erbicide - este indicat să respecți doza recomandată de producători și timpul de pauză între două tratamente, să alegi produse care aparțin mai multor familii chimice.
Așadar, pentru a obține o recoltă bogată și sănătoasă de struguri, este foarte important să ții cont de regulile obișnuite sau speciale de întreținere a viței de vie, precum și de măsurile de prevenție și combatere a bolilor, dăunătorilor și buruienilor. Totodată, reține că altoirea este una dintre cele mai eficiente metode de a obține soiuri de o calitate superioară și mai rezistente la anumite boli ori dăunători.