Ar mânca ei, dar n-au voie!

17 octombrie 2015 17:51   Fapt divers
Ultima actualizare:

Unele animale ar mânca orice le dai. Se ling pe botic când îşi văd stăpânul mâncând o prăjitură cu ciocolată şi, de cele mai multe ori, primesc o bucăţică, mai fură o boabă de strugure, mai scapă la un aliment sărat, condimentat. Medicul veterinar Daniel Lescai avertizează că aceste mâncăruri, inofensive pentru noi, sunt toxice pentru animalul de companie.

Câinele, pisica sau dihorul sunt consideraţi, de stăpânii lor, adevăraţi membri ai familiei şi trataţi ca atare. Nu poţi să mănânci ceva fără să-i dai şi “copilului”, pentru că “pofteşte” şi ţi se rupe inima să-l vezi că nu-şi ia ochii din farfuria ta. Însă trebuie să ştii că poţi să-i faci mult rău. Sunt alimente considerate chiar sănătoase pentru noi, însă pentru ei sunt toxice şi le pot provoca de la simple indigestii, până la complicaţii severe (gastrointestinale, pancreatite, diaree, vomă sau dereglări ale funcţiei hepatice). În plus, mâncarea noastră are foarte multe glucide, grăsimi, condimente şi sare. Animalul poate dezvolta, în timp, o toleranţă la ele, însă are toate şansele să ajungă obez. Iată care sunt, potrivit specialistului, alimentele de care nu trebuie să se atingă prietenul tău patruped.

Alimentele sărate

Reprezintă un risc ridicat la dezvoltarea unei intoxicări cu ioni de sodiu, iar consumarea lor poate duce la vomă şi diaree.

  • Grăsimile

Pot cauza probleme la colecist, stomac, sau chiar pot afecta pancreasul, cauzând pancreatită, aflăm de pe blogul medicului Daniel Lescai, doctor-vet.ro. Indigestiile se manifestă prin vomă, apatie, diaree, durere abdominală.

  • Dulciurile

În special cele care conţin îndulcitori (zaharină, xylitol) produc dereglări ale funcţiei hepatice şi chiar moartea la căţeii mai vulnerabili.

  • Strugurii şi stafidele

Sunt toxice pentru câini, pisici, dihori, provocând insuficienţe renale. Culmea, lor le plac mult. 

  • Ciocolata, cafeaua

Teobromina din ciocolată provoacă unui câine respiraţie accelerată, nelinişte, vomă, tahicar-die. Dacă a mâncat şi se simte rău, e bine să încerci să-i induci voma. Apoi, substanţa numită methilxanthină, conţinută de cafea şi de produse pe bază de cofeină, poate produce vomă, diaree, hârâit, urinat excesiv, hiperaciditate, tremur, crize de spasm şi chiar moartea. 

  • Carnea crudă

Nu e recomandată pentru că poate transmite boli parazitare. Poţi să-i dai carne doar fiartă, fără alte condimente.

  • Crinul, ficusul şi alte plante din casă ajung să fie ciugulite de pisici. Limitaţi-le accesul, pentru că sunt toxice. 

Cum rezişti ispitei de a-i da o bucăţică

  • Nu-l lăsa în bucătărie atunci când găteşti. Nici castronul lui cu mâncare nu ar trebui să stea în bucătărie. Animalul e bine să mănânce nestingherit, departe de tentaţiile din zona de gătit. 
  • Când sunteţi la masă, nu-l băgaţi deloc în seamă, ignoraţi-l. La un moment dat va renunţa să se mai uite la voi şi se va retrage în colţul lui.
  • Dacă ispita e prea mare şi nu renunţă, ba mai mult, sare pe voi, vă atinge, vă împinge şi scânceşte, scoateţi-l din încăpere. Recompensaţi-l cu mâncarea lui preferată, specială pentru el, la final.

Fructe şi legume permise

Anumite fructe şi legume, crude sau fierte, sunt permise unui câine, dacă şi le doreşte, însă în cantităţi mici (2-3 bucăţele). Poate să se distreze cu un morcov mic, pentru că e bogat în fibre, potasiu şi vitamine, poate ieşi din rutina meniului zilnic cu un bucheţel de broccoli sau poate ronţăi un castravete, dacă îi îndepărtezi seminţele. Cartoful se dă descojit, fiert, în nici un caz prăjit sau crud. În ceea ce priveşte fructele, sunt permise merele (o felie fără seminţe e suficientă), afinele şi murele (pentru conţinutul de antioxidanţi) sau portocalele (o felie, maximum două).

Mai multe