Aşa arată Crăciunul necuvântătoarelor!
Animalele de companie simt şi ele din plin că vine Crăciunul. Stăpânii lor le-au înnoit deja garderoba, i-au îmbrăcat în reni, spiriduşi, în costume roşii călduroase, le-au cumpărat cadouri, ba chiar i-au dus în vizită la un Moş Crăciun al animalelor. Şi acasă simt din plin atmosfera de sărbătoare.
Atenţie! Pisicile şi bradul nu fac casă bună
Poate vă aduceţi aminte de povestea lui Ion Creangă cu drobul de sare şi teama unei familii de a nu se urca pisica şi a-l doborî de pe horn. Aşa ar putea suna, pentru unii, şi teama noastră că animalul de companie va răsturna bradul împodobit. Din păcate, în acest caz temerea este justificată. Atât câinele, cât şi pisica sunt atraşi de beteală, de luminiţe, dar mai ales de globuri.
Şi nu ar fi nicio problemă dacă nu ar exista riscul să răstoarne bradul, să spargă globurile şi să se rănească. Pisicii nu prea ai ce să-i faci. Chiar dacă o ţii departe de pomul de Crăciun, în momentul în care ai plecat şi ai lasat-o singură cu jucăria interzisă, o va „ataca”. Cu un căţel te mai poţi, cât de cât, înţelege. Specialiştii în dresaj canin vă recomandă să lăsaţi câinele să vadă când împodobiţi bradul, să se obişnuiască cu prezenţa lui acolo. Dar nu-i atrageţi atenţia asupra decoraţiunilor pentru că le va considera ca fiind ceva interesant de joacă. Oricum, el va fi atras de globurile în care vede nişte mingi de joacă, aşa că e indicat să nu fie din sticlă, ci din plastic sau material textil. Dacă aleargă în jurul bradului, riscând să-l doboare, dacă e tantat să-l „marcheze”, domoliţi-l de la început şi limitaţi-i accesul în zonă.
Pofticioşii ar vrea în bucătărie
Este greu să găteşti fripturi, sarmale, cârnaţi şi caltaboşi, iar apoi să stai liniştit la masa de Crăciun când ai în casă un căţel pofticios. Mirosul de bunătăţi din carne cu siguranţă îl va ţine lipit cu nasul de uşa bucătăriei. Dar oricât de mult ţi s-ar rupe inima când îl vezi că salivează, pentru binele lui, nu-i da să mănânce, te sfătuieşte medicul veterinar Daniel Lescai.
La el nu există „Sărbătoare”, situaţii excepţionale când îşi permit să se ghiftuiască cu grătare şi fripturi delicioase. Iar asta pentru că nu îi face bine. „Carnea crudă nu e recomandată pentru că poate transmite boli parazitare, cea prăjită dă tulburări digestive, cum sunt indigestiile, colecistitele (inflamaţii ale vezicii biliare), pancreatitele (inflamaţii ale pancreasului). Se manifestă prin vomă, apatie, diaree, durere abdominală, depresie, deshidratare. Doar carnea fiartă, fără alte condimente, ar fi mai bună. Însă ideal e să îi dai mâncarea lui, special creată”, te sfătuieşte medicul. Îţi e milă de el să vezi că pofteşte şi că se uită cu ochi rugători? Soluţia e să nu-l laşi de la bun început în bucătărie când găteşti. Când sunteţi la masă, nu-l băgaţi deloc în seamă, ignoraţi-l. La un moment dat va renunţa să se uite la voi şi se va retrage în colţul lui.
Moda străzii
Comercianţii s-au adaptat cerinţelor şi au scos pe piaţă, în această perioadă, o mulţime de costumaşe haioase pentru căţei. Ce poate fi mai simpatic decât un patruped îmbrăcat în Moş Crăciun, în spiriduş sau ren? Străzile din Marea Britanie sunt pline în această perioadă de animăluţe care mai de care mai haioase.
Ba chiar e o adevărată modă a străzii şi fiecare stăpân caută să aibă cel mai „în trend” prieten. Muzicienii stradali şi colindătorii ştiu şi ei că au mai mult succes dacă sunt însoţiţi de Moş Crăciuni cu patru lăbuţe. Iar la Liverpool, UK, s-a organizat chiar un târg în care animăluţele sunt aduse să-l întâlnească pe Moşul lor.