Aşa reduci risipa de mâncare!

4 noiembrie 2017 18:09   Fapt divers
Ultima actualizare:

Te-ai întrebat vreodată câtă mâncare se risipeşte lunar în familia ta? Potrivit unui studiu realizat la nivel european, o persoană aruncă la gunoi, în medie, peste 4 kg de mâncare pe lună. Fructele, legumele, pâinea şi produsele lactate sunt cele mai irosite. De ce să nu faci puţină economie?! Specialiştii îţi dau câteva trucuri.

„Irosirea alimentelor înseamnă irosirea vieţii”. Acesta este mesajul unei campanii prin care oamenii sunt încurajaţi să respecte hrana, să reducă risipa şi, în acelaşi timp, să facă economii la bugetul familiei. Pe platforma grundig.com/respectfood, specialiştii ne dau sfaturi importante despre cum sa consumi alimentele astfel încât să nu mai aterizeze nimic în coşul de gunoi. 

De obicei, dacă intrăm în supermarket cu stomacul gol, foamea şi pofta ne împing să cumpărăm mai mult decât avem nevoie. O regulă generală este să nu faci cumpărături atunci când îţi e foame.

Magazinele fac zilnic promoţii, propunându-ţi preţ mai mic la achiziţionarea a două sau mai multe produse. Rezistă tentaţiei de a achiziţiona „chilipirul”. Planifică-ţi meniul pe o săptămână şi, dacă ştii că nu ajungi să consumi toate acele produse, mai mult pierzi decât câştigi.

Reglează temperatura frigiderului tău între 1 şi 5˚C şi verifică periodic valabilitatea alimentelor. Gândeşte-te în ce reţete le poţi integra pe acelea care mai au puţin şi expiră.

Foloseşte şi în propria cămară, în propriul frigider, principiul pe care-l folosesc magazinele numit FIFO (înseamnă First In – First Out = primul intrat, primul ieşit). Mai exact, dacă ai două borcane de iaurt cumpărate în momente diferite, consumă-l mai întâi pe cel care urmează să expire primul. Când despachetezi sacoşa de cumpărături, mută produsele vechi în partea din faţă a frigiderului şi pune-le pe cele noi în partea din spate.

Congelează surplusul de legume, fructe sau carne rămase de la pregătirea mesei şi foloseşte-le pentru viitoarele feluri de mâncare.

Înainte de a merge la cumpărături, verifică ce ai în frigider. Fă o listă cu ce-ţi lipseşte şi nu te abate de la ea. În felul acesta, eviţi să cumperi alimente pe care deja le ai şi nici nu cumperi mânat de pofta de moment. 

Foloseşte toate părţile comestibile ale legumelor. Spre exemplu, dacă găteşti morcovi, foloseşte şi frunzele într-o salată.

Ai nişte ouă în plus, untul mai are puţin şi expiră? Foloseşte-le! Dă frâu liber imaginaţiei şi combină ingredientele pe care le ai la-ndemână pentru a pregăti noi reţete. Există numeroase platforme online care îţi oferă sugestii de reţete delicioase pe baza alimentelor pe care le ai deja, fără să mai fie nevoie să mergi la cumpărături.

Porţionează corect ingredientele înainte de a pregăti o reţetă, ca să eviţi să-ţi mai rămână ceva după masă. Dacă totuşi îţi rămâne, consumă-le la următoarea masă sau combină-le cu alte feluri de mâncare. 

Foloseşte recipiente transparente atunci când depozitezi mâncare gătită în frigider, ca să nu uiţi de ea şi să o vezi cu uşurinţă atunci când cauţi ceva bun de mâncare.

Click! spune

Potrivit studiului realizat recent, alimentele cele mai frecvent irosite sunt fructele (51%), legumele (52%), pâinea (38%) şi produsele lactate (17%). Dulciurile se situează la polul opus, fiind cel mai puţin risipite (doar 3%). Europenii aleg dacă aruncă sau nu un aliment bazându-se pe aspect (57%), în timp ce numai 16% invocă termenul de valabilitate.

Mai multe