Aşa te descurci cu banii după sărbători!
Pregătirile, cadourile, minivacanţa şi masa de Paşte te-au făcut să cheltuieşti mai mult decât ţi-ai propus? Este cazul să iei măsuri pentru redresarea bugetului. Iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta să-ţi calculezi cheltuielile până la ultimul bănuţ, să ieşi din impas şi să depăşeşti cu bine criza financiară în care te afli!
Fă o listă cu cheltuielile urgente - Rata la bancă, factura la lumină, gaze, telefon, chirie şi întreţinere sunt cheltuieli prioritare, iar banii pentru aceste datorii trebuie puşi deoparte. Este bine să achiţi totul din timp, pentru a evita eventualele penalizări. Mai mult, în timp, datoriile neplătite se vor înmulţi, iar în lunile care vin va trebui să plăteşti dublu sau triplu, adică câte două trei facturi odată.
Nu te împrumuta - În această lună, încearcă să strângi puţin cureaua şi să te mulţumeşti cu banii pe care îi ai. Nu te împrumuta la bănci, la rude sau prieteni. Îţi va fi foarte greu să dai banii înapoi. În schimb, poţi să-ţi calculezi bugetul şi să renunţi la anumite plăceri. Ai putea să nu mai mergi la cinema şi să vizionezi un film bun acasă. De asemenea, ai putea să renunţi la a mai merge la terasă sau la restaurant cu prietenii şi să petreceţi împreună o seară la unul dintre voi acasă.
Cumpără doar strictul necesar - Înainte de a pleca la cumpărături, fă o listă cu ceea ce-ţi trebuie şi cumpără doar strictul necesar. Evită dulciurile, alcoolul şi ţigările. Cumpără puţină carne, de preferat cea de pui, mai uşoară şi mai ieftină. Tocmai pentru că de Paşte ai consumat suficientă carne (friptură, sarmale, drob etc), încearcă să mai variezi meniul. Vei cheltui mai puţini bani şi vei avea grijă şi de sănătatea ta.
Mergi la piaţă, nu la supermarket - Fă-ţi cumpărăturile din piaţă şi evită supermarketurile şi hypermarketurile, unde preţurile sunt mult mai mari. La piaţă, încearcă să negociezi preţul. De asemenea, poţi opta pentru produsele care se vând în vrac în locul celor ambalate, care sunt mult mai scumpe. Dacă, totuşi, cumperi din supermarket, alge produsele marcă proprie.
Vânează promoţiile - În magazine încă mai sunt promoţii. Ceea ce nu s-a vândut de Paşte acum poate costa un chilipir. Ar fi cazul să dai o raită prin magazine şi să alegi produse care au discount sau care se vând la promoţie. Te poţi orienta şi către produsele marcă proprie.
Sparge puşculiţa - Este momentul să apelezi cu încredere la puşculiţă. Mărunţişul strâns până acum îţi poate fi de folos la piaţă, în cazul unor cumpărături ieftine precum pâine, apă, verdeaţă şi chiar legume. În portofel este bine să ai mereu câţiva bănuţi. Încearcă să te foloseşti de ei şi să nu te afli în situaţia de a schimba 50 de lei pentru că nu ai 2 lei mărunt.
Fără cadouri - Luna acesta renunţă la a mai cumpăra ceva pentru casă. La fel, renunţă la articolele noi de îmbrăcăminte. Ai primit deja cadouri de Iepuraş, nu este cazul să cheltuieşti bani pe altele. Pentru asta, evită să mergi prin magazine, mai ales dacă ştii că nu te poţi abţine de la cumpărături.
Renunţă la dulciuri - Dulciurile ar trebui tăiate de pe lista cu cumpărături. Ai mâncat multe bunătăţi de Paşte (cozonac, pască, ouă de ciocolată etc), iar acum este momentul să iei o pauză. Dacă vrei să guşti ceva dulce, poţi prepara o reţetă simplă acasă sau te poţi delecta cu gustul aromat al fructelor de primăvară.
Atenţie la facturi - Economiseşte curentul electric, gazele şi apa, iar luna viitoare vei avea facturi mult mai mici. De asemenea, poţi vorbi mai puţin la telefon. Nu uita că de Sărbători ai vorbit cu întreaga familie şi cu toţi prietenii, deci, acum ar fi cazul să faci puţină economie prin reducerea convorbirilor.