"Ăsta nu-i porc, e medicament". Un iranian stabilit în Prahova creşte animale «bio», fără şorici şi colesterol

11 decembrie 2014 20:33   Fapt divers
Ultima actualizare:

Fără şorici şi cu o carne fără colesterol! Vorbim despre porcii vietnamezi care mai nou sunt la mare căutare, deşi nu sunt pentru orice buzunar. Un iranian stabilit în localitatea Floreşti din Prahova vinde astfel de porci şi spune că anul acesta, ca niciodată, afacerea merge ca unsă.

Reza Taheri a venit acum aproape 20 de ani în România. S-a stabilit la Floreşti, întrucât s-a îndrăgostit nebuneşte şi nu a mai vrut să plece. Localnicii i-au spus Sebi, şi aşa i-a rămas numele. Deşi este inginer în construcţii, încet-încet a dezvoltat o afacere care acum merge ca pe roate. Pasiunea lui pentru animale l-a determinat să îşi facă o fermă, sau o mini zoo, cum îi place să spună. Iar această fermă este des căutată de oameni din toată ţara, mai ales în prag de sărbători. Oferta este bogată însă cererea cea mai mare o au porcii vietnamezi, care, până în urmă cu câţiva ani, erau folosiţi ca animale de companie. Acum, ei iau locul pe masa de Crăciun tradiţionalului ”Ghiţă”.

Carnea lor este mult mai sănătoasă, nu conţine colesterol. Godacii vietnamezi mai sunt numiţi şi „porcii ecologici”, deoarece aceştia sunt ierbivori. „Îi hrănim cu tărâţe, varză, mere şi chiar iarbă. Astăzi, de exemplu, le-am dat şi cartofi”, ne-a spus îngrijitorul. Sebi spune că în ciuda crizei, românii mai găsesc bani şi ca să mănânce bine. „De la an la an, cererea a crescut. Am ajuns să dăm acum tot, ne-au sunat să facă şi rezervare. Ne bucurăm că porcul vietnamez, care este extrem de sănătos şi este crescut ecologic, are aşa căutare. Nu este ca cel românesc. Este mai uşor de crescut, mănâncă numai vegetale şi la maturitate nu depăşeşte greutatea de 120, maxim 130 kilograme”. Un astfel de porc poate fi preparat în nemumărate feluri. „Noi facem şi pastramă, îl afumăm, pe rotisor, dar foarte bun iese şi la cuptor. Este un deliciu care nu îţi face rău”, ne-a declarat Marina Taheri, soţia lui Sebi. Un porcuşor vietnamez costă între 800 şi 1.200 de lei, în funcţie de greutate. Preţul mediu e de circa 15 lei pe kilogram, în timp ce ”fratele” lui autohton costă circa 8-10 lei ”în viu”.

Purceluş cu kiwi la cuptorIngrediente: un purceluş de maximum 15 kilograme, 2 cepe, 2-3 fructe kiwi, o portocală, ulei de măsline, condimente.Preparare: Se realizează un baiţ din condimente, se lasă carnea în amestec câteva ore, cel mai bine de pe o zi pe alta. Se scoate din baiţ, se taie deasupra cepele, kiwi şi se stoarce portocala. Se unge cu ulei de măsline. Se lasă la cuptor până se rumeneşte, cel puţin două ore.

"Porcul-somon", bun şi pentru cardiaci

Cui îi place carnea de porc, dar are probleme cu colesterolul sau cu inima, are o alternativă: porcul din rasa Mangalița. „O analiză solicitată Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti pe o bucată de slănină de porc Mangalița arată că ponderea acizilor graşi nesaturaţi este de 70%, aproape identică cu cea din carnea de somon. Profilul lipidelor (n.r. lipidele sunt grăsimi importante pentru sănătate), acizi graşi nesaturaţi, este de 65%, cantitate aproape identică descoperită şi în uleiul de masline, laptele de mamă, sâmburele de nucă”, ne-a declarat Ioan Tătăran, crescător de porci Mangalița, din Maramureș. Asta înseamnă că inclusiv bolnavii de inimă pot consuma această carne. Potrivit lui Tătăran, prețul în viu al porcului de Mangaliţa este de 10-15 lei/kg, iar carcasa costă 20 de lei/kg.

Curcanii-gigant, fără grăsimi

Există soluții și pentru cei cărora nu le place porcul, chiar dacă e Crăciunul. În loc de cotlete, mușchiuleț sau pulpă de porc, aceștia vor băga la cuptor curcan. Carnea de curcan este săracă în grăsimi, 100 g de carne conţinând aproximativ 160 de calorii, este bogată în vitaminele B6, B12, precum şi în fier, zinc, seleniu şi fosfor. O singură porţie de carne de curcan furnizează organismului 65% din aportul zilnic recomandat de proteine. Tocmai de aceea e foarte căutată. Dacă vrei să cumperi curcanul din curtea țăranului, vei plăti pentru kilogram circa 20 de lei. Dacă vrei un curcan mai mare, de circa 20 kg, din rasa Big 6 sau Converter, îl poți comanda la Ferma Casa Curcanilor, unde soții Elena și Florin Mertoiu, cresc păsările bio. Un ­kilogram de curcan costă între 19 și 23 de lei, în funcție de orașul în care este expediat.

Mai multe