Avantaje ale achiziționării unei locuințe „la roșu”, în plin proces de construcție
Dacă te-ai decis să te muți la casa ta, să nu mai ai de transportat bagaje dintr-o parte într-alta în funcție de termenele-limită din contracte și de dispozițiile proprietarilor, atunci e un moment bun să concretizezi acest obiectiv, mai ales că statisticile nu semnalează că ar fi util să mai aștepți.
Astfel, potrivit platformei financiare și politice internaționale Politico, care analizează datele Băncii Centrale Europene (BCE), în ultimul an prețul mediu de achiziție a unei locuințe a crescut în mai multe țări europene.De altfel, chiar la nivelul UE, europenii au conștientizat acest aspect și au acționat în consecință, investind în imobiliare, mai ales că unii au reușit și să facă economii în contextul pandemic, căci nu au mai cheltuit bani pe călătorii sau ieșiri în oraș. Dezvoltatorii imobiliari sunt familiarizați cu aceste aspecte, ceea ce a dus la creșterea prețurilor medii pe mai multe piețe imobiliare, în special în Europa Centrală și de Nord, arată datele BCE, la care se adaugă dobânzi mai mici oferite de bănci.
Din păcate, situația de pe piața imobiliară din România nu este o excepție, așa încât, încă de la începutul anului 2021, prețul locuințelor a crescut, iar tendința se va menține, estimările fiind că majorarea va fi de 25%. Ce înseamnă acest lucru? Dacă ai bani de avans pentru Prima Casă sau de credit ipotecar, nu mai are rost să aștepți să te vezi la casa ta, în speranța că pandemia va duce la scăderea prețurilor.Cu toate acestea, este important să iei cele mai bune decizii legate de acest proces, iar cumpărarea unui imobil „la roșu” are foarte multe avantaje, pe care le vom dezvolta în acest articol:
Măsuri de siguranță sporite
În faza de construcție, poți supraveghea chiar tu lucrările, te poți asigura că se folosesc cele mai bune materiale, poți opta pentru calitate premium, chiar dacă acest lucru presupune costuri suplimentare. De exemplu, pentru lucrări de cablaj, conexiuni, instalare tablouri electrice, montajul dozelor de aparat, montajul prizelor și al întrerupătoarelor, precum și al elementelor de iluminat, poți să aduci și un electrician care să supervizeze echipa dezvoltatorului sau chiar să te ocupi tu de aceste aspecte. De asemenea, este esențial să te asiguri că instalațiile electrice sunt montate exemplar și să nu minimalizezi importanța detaliilor, cum ar fi cumpărarerea de siguranta fuzibila, ale cărei piese pot fi înlocuite în timp, deși e vorba de o perspectivă îndelungată de timp, pentru că aceste dispozitive sunt foarte rezistente. De asemenea, un panou electric montat pe hol va reprezenta un adevărat barometru a ceea ce se întâmplă în noua locuință, iar în cazul în care o priză este suprasolicitată sau există riscul producerii unui scurtcircuit, totul e sub control.
Finisaje
Dacă apartamentul este încă în construcție, ai oportunitatea de a-ți alege chiar tu modelele de finisaje interioare, adică parchetul, gresia, faianță și ușile. Mai mult decât atât, cel puțin în plan teoretic, toate sunt incluse în prețul locuinței, așa că tu nu trebuie decât să spui ce vrei. Nu vei avea prea mult timp la dispoziție pentru a alege dintre mostrele oferite de dezvoltator, însă poți veni chiar tu cu idei, mai ales dacă ai făcut un research serios înainte. Trebuie să te aștepți ca în cazul în care vrei o cadă retro și gresie de tip domino, șah sau cub rubik, să fii nevoit să plătești o diferență de preț, dar merită. În plus, în cazul în care nu ești mulțumit de opțiunile prezentate, poți cumpăra separat finisajele dorite din magazinele de specialitate.În rest, nu e necesar să creezi un „mood board”, așa cum procedează specialiștii în design interior, ci e suficient să știi de la început ceea ce îți dorești.