Be he he! Vrei să paşti cu noi? Pune-ţi pamperşi!
Incredibil, dar adevărat! Cercetătorii brazilieni au găsit o metodă cu totul neobişnuită pentru a îmbunătăţi producţia de lapte la ovine. Ei pun pamperşi oilor, le cântăresc dejecţiile şi le hrănesc corespunzător.
S-au obţinut cantităţi record de lapte! Astfel se laudă experţii de la o companie de cercetări în agricultură care şi-au făcut experienţele la o fermă de ovine din sudul Braziliei. Ei şi-au propus să identifice care este lungimea ideală de iarbă pentru hrana oilor ca să se obţină un maximum de producţie de lapte. În acest scop, cercetătorii le pun oilor pamperşi. Cu ajutorul acestora, măsoară cantitatea de dejecţii pe care animalele le produc. În funcţie de cantitatea de excremente şi urină zilnică, cercetătorii îşi dau seama câtă iarbă au mâncat. Văd apoi cât lapte dau şi stabilesc dacă au mâncat sau nu suficient şi cât ar trebui să mănânce pentru a da cel mai mult lapte.
Pentru a analiza cât mai exact de cât timp au nevoie mioarele pentru a paşte şi cât timp folosesc pentru a rumega hrana, experţii au montat microfoane la gâtul acestora. În funcţie de aceste date, ei au stabilit unde să le ducă la păşune şi de câte ore au nevoie să stea pentru a se hrăni astfel încât să dea cea mai mare cantitate de lapte posibilă. Oile au fost hrănite cu o specie de iarbă numită Axonopus Catharinensis, care este cea mai hrănitoare pentru ovine.
Animalele au fost duse prin rotaţie la păşuni cu iarbă scurtă, de lungime medie, sau iarba lungă. Cea mai scurtă a măsurat 25 de centimetri şi cea mai lungă, 35 de centimetri. Cele mai bune rezultate s-au obţinut când oile au păscut iarba de lungime medie. Însă studiul se va încheia în octombrie. Atunci, experţii vor stabili lungimea exactă a ierbii care face ca mioarele să producă zilnic o cantitate maximă de lapte. Oile braziliene de la ferma unde se face studiul sunt adaptate pentru clima din Brazilia. Sunt mai rezistente la paraziţi şi au dimensiuni între 80 cm-1 m, lungime şi greutatea între 45 şi 100 de kg. Cantitatea maximă zilnică de lapte care s-a obţinut a fost de 4,5 litri pe cornută. Aceste cantităţi record de lapte s-au obţinut şi la noi la rasa de oi friză, originară din regiunea Friesland, aflată la graniţa dintre Germania şi Olanda, rasa de ovine care dă cel mai mult lapte.