Blugii rupţi, mult mai scumpi decât cei întregi

29 iulie 2017 19:35   Fapt divers
Ultima actualizare:

Tot mai multă lume umblă în zdrenţe! Blugii rupţi sunt mai în vogă ca niciodată. Pe toate străzile, nu există să nu vezi astfel de pantaloni sfâşiaţi care lasă la iveală genunchii, pulpele şi coapsele.

Cine ar fi crezut că vom plăti bani grei ca să ne îmbrăcăm în zdrenţe?! Deşi pare incredibil, blugii rupţi ferfeniţă sunt mult mai scumpi decât cei impecabili, întregi şi fără nici cea mai mică găurică. O pereche de blugi zdrenţuiţi marca Diesel sau Balmain a ajuns să coste uriaşa sumă de 9.195 de lei.

La aşa un preţ mare nu ajung niciodată pantalonii fără nici o ruptură. Mai puţin se ştie că moda pantalonilor rupţi a început în anii 1970, în semn de exprimare a rebeliunii, a nemulţumirilor şi a furiei împotriva relelor din societate.

Celebrităţi cum ar fi membrii trupei de rock The Sex Pistols, cântăreţii Iggy Pop (70 de ani) şi Madonna (58 de ani) s-au îmbrăcat în blugi rupţi şi au contribuit la lansarea lor. Fanii au început să-şi rupă şi ei blugii acasă şi nebunia a luat startul. Începând din 2010, firmele au început să se întreacă în vânzarea de blugi gata rupţi, la preţuri din ce în ce mai mari.

Cu cât sfâşierile sunt mai savante, cu atât pantalonii au mai mare succes. Sunt procedee sofisticate de rupere a pantalonilor cu maşini de tăiat cu laser şi cu mâna.

Unele firme faimoase, cum ar fi Levi’s şi Abercrombie & Fitch fac rupturile doar cu mâna, după tipare speciale, sofisticate. Găurile trebuie să pară naturale, mereu orizontale, ca să fie şic. La mare preţ sunt şi abraziunile din ţesătură.

Pentru a le face, în fabrici, se folosesc nişte unelte de frecare care degajă particule periculoase pentru plămânii lucrătorilor. În Turcia, una din ţările cele mai mari exportatoare de blugi, 1.200 de oameni au făcut silicoză şi 46 de oameni au murit de la fabricarea rupturilor.

Creaţi în 1850, în SUA, ca pantaloni de lucru pentru căutătorii de aur şi cow-boys (crescătorii de vite), blugii au reuşit să cucerească întreaga lume.

Au contribuit la lansarea lor ca modă filmele americane în care actorii i-au îmbrăcat. În anii 1960-1970, tinerii din toate ţările au început să-şi facă rost de blugi.

A apărut moda blugilor evazaţi, brodaţi, cu perle. Erau îmbrăcaţi până la uzură, până ce se zdrenţuiau. Aşa au apărut pentru prima oară în trend blugii rupţi, ca semn de rebeliune.Începând din 1980, blugii au fost tot mai diversificaţi de stilişti. Vedeta deceniului au fost însă blugii prespălaţi.

În anii 1990 şi 2000 s-au introdus pantalonii cu talia joasă. După anii 2000, blugii au devenit tot mai senzuali, mulaţi pe corp, astfel încât să pună în evidenţă picioarele sau chiar organele sexuale.

Începând din 2010, cel mai mare avânt l-au luat însă blugii zdrenţăroşi. 39% din blugii produşi pe glob sunt cumpăraţi de nord-americani, 20% de europenii occidentali, 10% de japonezi şi coreeni şi 31% de restul lumii.

Mai multe