Calorifere din fontă, oţel sau aluminiu? Iată diferenţele!

23 septembrie 2016 20:50   Fapt divers
Ultima actualizare:

Dacă vrei să-ţi înlocuieşti caloriferele din casă, este timpul să dai o tură prin magazine şi să cauţi modelele cele mai potrivite locuinţei tale. De exemplu, dacă locuieşti într-un apartament racordat la sistemul centralizat de încălzire, ar trebui să cumperi calorifere din fontă. În schimb, dacă ai centrală termică, cele mai recomandate radiatoare sunt cele din aluminiu. Iată care sunt diferenţele, avantajele şi dezavantajele tuturor tipurilor de calorifere.

Caloriferele din fontă

Sunt cele mai performante modele de pe piaţă deoarece degajă o cantitate foarte mare de căldură, potrivit specialiştilor CasaDex. 

  • Avantaje. Cel mai mare avantaj pe care îl reprezintă caloriferele din fontă este durata foarte mare de viaţă. Un astfel de model va rezista peste 30 de ani fără să trebuiască să fie înlocuit. Caloriferele din fontă sunt extrem de rezistente la şocuri, lovituri şi coroziune şi foarte eficiente în emanarea căldurii acumulate. Sunt recomandate dacă locuinţa ta este racordată la sistemul de încălzire centralizat, dar şi dacă ai instalată o centrală termică. Evident, faptul că sunt cele mai bune şi cele mai recomandate le face şi mai scumpe decât modelele din aluminiu sau oţel.  
  • Dezavantaje. Trebuie să recunoaştem că radiatoarele din fontă sunt urâte, greoaie şi butucănoase, foarte greu de manevrat în comparaţie cu modelele din aluminiu sau oţel. Şi volumul de apă este destul de mare, caloriferele din fontă consumând mai mult agent termic decât celelalte tipuri de radiatoare. Un alt dezavantaj este faptul că se încălzeşte mai greu, iar dacă vrei să-l cureţi pregăteşte-te pentru o muncă destul de dificilă şi extenuantă. Necesită vopsire periodică şi este destul de scump. 

Caloriferele din oţel

Aceste modele sunt cele mai căutate şi cele mai bine vândute datorită preţului lor foarte accesibil şi a compatibilităţii cu centralele termice de apartament.

  • Avantaje. Caloriferele din oţel sunt foarte rezistente la temperaturi înalte de până la 100 de grade Celsius. Sunt uşor de manevrat şi de montat, se încălzesc foarte repede, distribuie rapid căldura în interiorul casei şi costă mult mai puţin decât modelele din fontă. 
  • Dezavantaje. Aceste tipuri de radiatoare au o durată destul de mică de viaţă, între 5 – 10 ani, comparativ cu cele din fontă sau aluminiu şi au şi o putere mult mai mică de încălzire. Motivul îl reprezintă faptul că la fabricarea acestor modele se foloseşte mai puţin material. Nu în ultimul rând, dacă te hotărăşti să cumperi calorifere din oţel, trebuie să ştii că este necesară tratarea apei din instalaţii. 

Caloriferele din aluminiu 

Sunt considerate de mulţi specialişti în domeniul instalaţiilor termice ca fiind cele mai potrivite pentru încălzirea cu agent termic.

  • Avantaje. Caloriferele din aluminiu au o durată de viaţă între 10 – 20 de ani, se încălzesc repede şi consumă mai puţin agent termic decât caloriferele din fontă. Sunt uşor de manevrat şi de montat şi îşi păstrează aspectul de „nou” datorită faptului că sunt vopsite în câmp electrostatic. Aceste modele au cel mai bun randament termic în istalaţiile cu centrale murale datorită puterii termice mari pe metru liniar. În magazine vei găsi o mulţime de modele la preţuri pentru toate buzunarele. 
  • Dezavantaje. Aceste tipuri de radiatoare unt expuse coroziunii electrochimice, mai ales în cazul în care instalaţia este realizată din mai multe materiale (cupru, de exemplu). Caloriferele din aluminiu au o rezistenţă destul de scăzută la şocurile mecanice şi se pot deforma foarte uşor. De asemenea, aceste tipuri de radiatoare, pentru că se răcesc foarte repede, nu pot păstra o temperatură constantă în încăpere pentru foarte mult timp. Nu în ultimul rând trebuie să ştii că aceste modele din aluminiu trebuie aeriste foarte des. 
Mai multe