Când a pătruns șampania în țara noastră? Faimoasa băutură l-a doborât pe Dimitrie Cantemir și pe boierii săi

17 decembrie 2024 21:30   Fapt divers

Șampania este o băutura apreciată de-a lungul întregii lumi, iar astăzi, poate fi cumpărată oriunde pe glob. Însă, cu secole în urmă, era mult mai dificil de procurat o sticlă din această băutură franceză. Iar în țara noastră, ea a pătruns prin intermediul rușilor.

Content image

Mai precis, povestea sosirii acestei băuturi atât de rafinate pe meleagurile românești începe în timpul domniei lui Dimitrie Cantemir, care s-a aflat pe tronul Moldovei de două ori, la final de secol XVI și început de secol XVII. Iar datorită alianței pe care o avea cu țarul rus Petru cel Mare, domnitorului i-a fost adusă o sticlă de șampanie.

Dimitrie Cantemir oferea mese îmbelșugate la Iași, aliaților săi ruși. Iar despre acest episod istorica vorbit și cronicarul Ion Neculce.

„Să ospăta și să veselea prea frumos cu vin de Cotnar și lăuda vinul foarte. Și încă mai bine le place vinul cel cu pelin, și mult să mira cum spre partea lor nu să face vin cu pelin așe bun”, scria acesta, conform historia.ro.

Cum a ajuns șampania în țara noastră

La un moment dat, înainte de bătălia de la Stănilești, rolurile s-au inversat. Dimitre Cantemir și boierii săi au fost oaspeții lui Petru cel Mare, iar cu această ocazie, țarul le-a servit șampanie. Spre surprinderea tututuror, băutura a reușit să îi doboare complet, luându-i prin surprindere!

„Și au pus masă suptu acel cortu, gios pre pământ... Și au șădzut împăratul și cu Dumitrașco-vodă... Și ne-au cinstit pre bine și frumos, și mai pe urmă ne-au închinat însuși împăratul, cu niște vin al lui de la franțoji, care, îndată cum au băut, au mărmurit toți de beți, bând de acel vin. Și n-au mai știut cum au dormit întru acea noapte, și domnul și boierii”, mai menționa cronicarul.

Prima șampanie produsă în țară a fost tot din Moldova

Câteva secole mai târziu, această băutură elegantă începe să fie produsă și pe teritoriul țării noastre. Mai precis, domnitorul Mihail Sturdza îl trimite pe Ion Ionescu de la Brad în Franța, în 1837, pentru a studia. Acesta a petrecut nu mai puțin de șase luni în Auxrerre, Champagne, unde a învățat să facă această băutură.

Întors în Moldova, el a produs prima șampanie românească, făcută din vin de la via domnească din Socola.

Mai multe