Când pică următoarea minivacanță! Românii vor avea cinci zile libere consecutive

1 mai 2023 16:21   Fapt divers
Ultima actualizare:

În cursul anului 2023, românii au la dispoziție 15 zile libere legale, conform Codului Muncii. În luna iunie, bugetarii se vor putea bucura de cinci zile libere consecutive, scrie adevărul.ro.

15 zile libere legale

Potrivit prevederilor legale, în anul 2023, angajații și elevii vor avea dreptul la 15 zile libere legale, dintre care 12 vor cădea în timpul săptămânii. Guvernul a decis ca data de 23 ianuarie să fie liberă, iar în continuare, românii se vor putea bucura de zile libere în data de 2 iunie și 14 august, pentru a crea punte între weekend și zilele libere legale.

Conform Codului Muncii, în decursul anului 2023, angajații și elevii vor beneficia de următoarele zile libere: 1 ianuarie și 2 ianuarie – Anul Nou (duminică și luni), 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (marți), 14 aprilie — Vinerea Mare (vineri), 16-17 aprilie — Paște ortodox 2023 (duminică și luni), 1 mai — Ziua Muncii (luni), 1 iunie — Ziua Copilului (joi); 4 iunie și 5 iunie – Rusalii și a doua zi de Rusalii (duminică și luni), 25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul (luni și marți).

Remunerație suplimentară la salariu în zi de sărbătoare lucrată

Codul Muncii prevede și că românii vor mai putea beneficia de alte două zile libere extra pentru două dintre cele trei sărbători religioase anuale, zilele fiind declarate de alte culte religioase legale, în afară de cele creștine, pentru membrii acestora.

Pentru cei care vor fi nevoiți să lucreze în zilele libere legale, legea prevede o remunerație suplimentară la salariu, astfel încât ziua lucrată să fie plătită dublu. Angajații au, de asemenea, dreptul la zile de concediu de odihnă, durata minimă fiind de 20 de zile lucrătoare. 

Perioada de concediu de odihnă este stabilită în contract 

Este important să reținem că perioada de concediu de odihnă este stabilită în contractul individual de muncă. Pe lângă zilele libere menționate anterior, românii mai pot beneficia de alte zile libere plătite în cazul unor evenimente speciale în familie, cum ar fi căsătoria (5 zile libere), nașterea sau căsătoria unui copil (3 zile libere) sau decesul soțului sau al unui rudă până la gradul al doilea inclusiv (3 zile libere).

Comparativ cu alte țări, românii pot considera că se bucură de privilegii în ceea ce privește numărul de zile libere. De exemplu, în Spania, angajații au avut doar opt zile libere în anul precedent. La fel, britanicii și francezii au avut același număr de zile libere, respectiv 8 și 11.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro.

Mai multe