Când şi cum să foloseşti zgarda electronică la căţei
Apărută pe piaţă pentru dresajul câinilor, zgarda electronică este un subiect la care foarte mulţi stăpâni de animale devin reticenţi. Iar asta deoarece, dacă nu este utilizată corespunzător, poate fi periculoasă.
În primul rând trebuie să ştii că zgarda electronică nu are funcţie numai de curent. Unele au funcţie de vibraţie (metodă mai puţin violentă), altele de ultrasunet (şi mai puţin violentă), altele, mai performante, înglobează toate aceste opţiuni.
„Zgarda aceasta nu trebuie purtată în permanenţă la gât, pentru că provoacă mici leziuni, ci doar în cadrul şedinţelor de dresaj, sau când ieşi cu patrupedul afară. Ea e utilă şi te ajută să-ţi dresezi câinele. Spre exemplu, o foloseşti când ai un câine agresiv şi vezi că vrea să atace. O foloseşti pentru a-ţi dezobişnui căţelul să treacă singur strada, să mănânce de pe jos, să facă stricăciuni prin casă sau să omoare păsări. De fiecare dacă când îl vezi că face prostia, îi dai şocul, de la distanţă, iar el va înţelege”, explică instructorul de dresaj canin Mihai Nae.
Acest instrument de dresaj e bun şi eficient doar dacă nu îl foloseşti în exces. În caz contrar, câinele va ajunge să fie nesigur, inhibat, să-i fie frică la cea mai mică mişcare. Preţul la care se comercializează o astfel de zgardă este de circa 200 de lei.
Iată mai jos o şedinţă de dresaj cu o zgardă cu ultrasunet. Instructorul o foloseşte doar pentru a-i atrage căţelului atenţia. Puteţi observa că patrupedul nu e deloc speriat sau traumatizat, ci cooperant şi vesel.